Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση «Terminal» για δύο κοριτσάκια στο αεροδρόμιο του Παρισιού

Υπόθεση «Terminal» για δύο κοριτσάκια στο αεροδρόμιο του Παρισιού

Δύο κοριτσάκια, μία 6χρονη από τη Γαλλία και μία 3χρονη από την Ακτή Ελεφαντοστού, κρατούνται εδώ και πολλές ημέρες χωρίς τους γονείς τους στο Σαρλ ντε Γκωλ, στον χώρο όπου κρατούνται οι ταξιδιώτες που δεν φέρουν νόμιμα έγγραφα. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει διοικητική έρευνα για τη διαλεύκανση των υποθέσεων, αλλά και κυβερνητική παρέμβαση. Η υπόθεση θυμίζει την ταινία Terminal με τον Τομ Χανκς.

Δύο κοριτσάκια, μία 6χρονη από τη Γαλλία και μία 3χρονη από την Ακτή Ελεφαντοστού, κρατούνται εδώ και πολλές ημέρες χωρίς τους γονείς τους στο Σαρλ ντε Γκωλ, στον χώρο όπου κρατούνται οι ταξιδιώτες που δεν φέρουν νόμιμα έγγραφα. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει διοικητική έρευνα για τη διαλεύκανση των υποθέσεων, αλλά και κυβερνητική παρέμβαση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ προέβη σε «συστάσεις» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «η εξακρίβωση των στοιχείων θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, κυρίως διότι πρόκειται για μικρά παιδιά».

Η Αντριάν, 6 ετών, πέρασε αυτήν την εβδομάδα 4 μέρες στην Ζώνη Αναμονής Προσώπων με εκκρεμείς υποθέσεις (ZAPI) και η Φάντα, 3 ετών και 9 μηνών, παραμένει στον ίδιο χώρο εδώ και 5 ημέρες.

Σε αυτό το κτίριο του αεροδρομίου, όπου κρατούνται τα πρόσωπα που δε διαθέτουν νόμιμα έγγραφα και δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στη Γαλλία, την φροντίδα των δύο παιδιών ανέλαβε το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού, επισήμανε ο υπουργός.

Και στις δύο περιπτώσεις ο Συνήγορος του Πολίτη ξεκίνησε έρευνα.

Στην περίπτωση της Φάντα, εκτιμάται ότι «η κράτησή της μοιάζει μη φυσιολογική». Για την Αντριάν αποφάσισε να παρέμβει, καθώς υπάρχει η υπόνοια ότι πρόκειται για λάθος χειρισμό των Αρχών.

Το περασμένο Σάββατο η μικρή, που ζει με τη γιαγιά της στο Καμερούν και ταξίδευε στη Γαλλία όπου διαμένει η μητέρα της, έφθασε στο Σαρλ ντε Γκωλ.

Αντί ωστόσο οι υπεύθυνοι να εντοπίσουν τους γονείς της την οδήγησαν στον χώρο αναμονής, καθώς οι αστυνομικοί έκριναν ότι η φωτογραφία στο διαβατήριό της, την οποία είχε τραβήξει πριν από ένα χρόνο, δεν της έμοιαζε.

Χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες για να αφεθεί ελεύθερη, αφού εμφανίστηκε ενώπιον ενός δικαστή την Τρίτη. Εκείνος υπογράμμισε ότι «το σύνολο των στοιχείων της υπόθεσης» έρχεται σε αντίθεση με την εκδοχή των αστυνομικών περί πλαστού διαβατηρίου.

Η Αντριάν αναγνώρισε τη μητέρα της, τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο δικαστήριο, και θυμόταν και την παλιά της δασκάλα, επισημαίνεται στην απόφαση.

«Δε νιώθουμε πλέον Γάλλοι και έχουμε την εντύπωση ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε πολίτης ξένης υπηκοότητας» δήλωσε η μητέρα της Αντριάν, Στεφανί Νγκατσά. Γεννηθείσα στη Γαλλία, δεν έχει παρά μία υπηκοότητα, τη γαλλική.

Η περίπτωση της Φάντα είναι πιο περίπλοκη: το παιδί έφθασε στη Γαλλία φέροντας πλαστό διαβατήριο, το οποίο είχε αγοράσει ο πατέρας της στην Ακτή Ελεφαντοστού. Ο ίδιος δε διέθετε επίσης νόμιμα έγγραφα. Οι αστυνομικοί την οδήγησαν στον χώρο αναμονής μέχρι να εξακριβώσουν ότι επρόκειτο πράγματι για τον πατέρα της, ο οποίος τη συνόδευε, και ότι δεν είχε απαγάγει το παιδί.

«Στόχος ήταν να προστατεύσουμε το παιδί» επισήμανε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ένα παιδί «δεν έχει καμία δουλειά σε έναν χώρο αναμονής» ανταπάντησε η Λορ Παλούν, της οργάνωσης Anafe, μία οργάνωση προάσπισης των μεταναστών.

Σύμφωνα με τις Αρχές, 342 ανήλικοι κρατήθηκαν στον χώρο αναμονής του αεροδρομίου το 2013.

«Υπό το φως των νέων αυτών περιστατικών» ο Συνήγορος του Πολίτη τάσσεται εκ νέου υπέρ της απαγόρευσης, σε ολόκληρη την χώρα, της επιβολής στερητικών μέτρων για την ελευθερία των παιδιών των μεταναστών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024