Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτικό «μασάζ» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εν όψει συμφωνίας

Πολιτικό «μασάζ» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εν όψει συμφωνίας

Σε φάση ψυχολογικής προετοιμασίας για τη συμφωνία που θα επιτευχθεί με τους εταίρους μπαίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν απώλειες από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες όταν το σχέδιο τεθεί προς ψηφοφορία στη Βουλή. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει συμφωνία που θα περνά από την ΚΟ του κόμματος· την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Σε φάση ψυχολογικής προετοιμασίας για τη συμφωνία που θα επιτευχθεί με τους εταίρους μπαίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν απώλειες από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες όταν το σχέδιο τεθεί προς ψηφοφορία στη Βουλή, ειδικά καθώς τους χειρισμούς στην τελική ευθεία προς τη συμφωνία έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κορωνάκη, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει συμφωνία που θα περνά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, καθώς και του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, που υπογράμμισε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί τις αντιδράσεις που εκφράζονται κυρίως από μερίδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα σκληρά μέτρα που θα περιλαμβάνει η διαφαινόμενη συμφωνία και ήδη έχει αρχίσει η επικοινωνιακή «αντεπίθεση».

Αφενός σειρά υπουργών υπογραμμίζουν τα θετικά στοιχεία που επιδιώκει η κυβέρνηση να περιλαμβάνονται στη συμφωνία, δηλαδή τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και τη διευθέτηση του χρέους, αφετέρου τονίζουν ότι δεν θα έρθει μια συμφωνία που δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την Παρασκευή, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης δήλωσε στο Mega: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι ο πρωθυπουργός τη συμφωνία που υπογράψει, θα είναι μια συμφωνία εντός των ορίων του κόμματος, που θα περνάει από την κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα».

Επισήμανε, δε, ότι «αυτή η συμφωνία δεν θα είναι μνημόνιο», ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι όποια κι αν είναι η συμφωνία, η κυβέρνηση πρέπει να πει με ειλικρίνεια στο λαό ότι θα εφαρμόσει μνημόνιο και θα πάρει επώδυνα μέτρα.

Αιχμές για την κριτική που ασκεί ο Αλέξης Μητρόπουλος έχει αφήσει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας: «Για τις συνεχείς δηλώσεις του κ. Μητρόπουλου δεν θέλω αυτή την ώρα να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο. Όταν περάσει η μπόρα, στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, έχω να πω αρκετά. Και κατ’ ιδίαν όταν τον δω, αλλά όχι τώρα».

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, δηλώνοντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 την Πέμπτη πως η μάχη με τους δανειστές θα κερδηθεί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η πρόταση για το χρέος που έχει κατατεθεί προς τους δανειστές οδηγεί σε μείωση σχεδόν 40% του δημοσίου χρέους.

Την ίδια αισιοδοξία συμμερίζεται και ο Γιώργος Σταθάκης. Ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε εκτενή αναφορά στο πόσο σημαντικά για την οικονομία θα είναι τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στην προσπάθεια μείωσης του δημοσίου χρέους και στην προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για σταδιακή αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας στάθηκε μιλώντας στον Real Fm ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν ότι μια συμφωνία που δεν θα είναι επωφελής για τη χώρα δεν θα γίνει αποδεκτή ούτε από τον Αλέξη Τσίπρα ούτε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, εκφράζοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς του πρωθυπουργού. Διαμήνυσε, δε, στο εσωτερικό του κόμματός του ότι «εμπιστευόμαστε πλήρως τον πρωθυπουργό και εν λευκώ διαπραγματεύεται σεβόμενος τις δικές μας κόκκινες γραμμές».

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι το κείμενο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνηθεί από κοινού με τους ΑΝΕΛ.

Ηλένα Κρητικού

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024