Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eurobank: Ανοίγει η ψαλίδα στο βιοτικό επίπεδο μεταξύ Ελλήνων- Ευρωπαίων

Eurobank: Ανοίγει η ψαλίδα στο βιοτικό επίπεδο μεταξύ Ελλήνων- Ευρωπαίων

Κίνδυνο περαιτέρω διεύρυνσης της ψαλίδας μεταξύ του βιοτικού επιπέδου του μέσου Έλληνα και του μέσου Ευρωπαίου βλέπει η Eurobank σε ανάλυση. Η «ψαλίδα», εξηγεί, θα διευρύνεται όσο η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς μικρότερους από τους αντίστοιχους των εταίρων της στην ΕΕ. Για την ελληνική οικονομία αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (άνω του 2%), τονίζεται και προστίθεται ότι δυνητικά προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η υπογραφή συμφωνίας Αθήνας-δανειστών.

Κίνδυνο περαιτέρω διεύρυνσης της ψαλίδας μεταξύ του βιοτικού επιπέδου του μέσου Έλληνα και του μέσου Ευρωπαίου βλέπει η Eurobank σε ανάλυσή της. Όπως εξηγεί η «ψαλίδα» σε όρους κατά κεφαλήν προϊόντος θα διευρύνεται και το σχετικό βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα και της μέσης Ελληνίδας θα χειροτερεύει για όσο η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς μικρότερους από τους αντίστοιχους των εταίρων της στην ΕΕ.

Για την ελληνική οικονομία αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επιστροφή της σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης (μεγαλύτερους του 2%), τονίζουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι δυνητικά, προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η υπογραφή συμφωνίας Αθήνας-δανειστών.

Η ελληνική οικονομία, επισημαίνεται στην έκθεση της τράπεζας 7 Μέρες Οικονομία, είχε τον τρίτο μικρότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15 το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Οι χώρες στις οποίες καταγράφηκε η υψηλότερη ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, ήταν η Ισπανία με 2,9%, η Σουηδία με 2,5% και η Ολλανδία με 2,4%.

Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά της κλίμακας βρέθηκε η Φιλανδία με ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης -0,1%, η Ιταλία με 0,1% και η Ελλάδα με 0,2%.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεσή της 7 Μέρες Οικονομία, η «ψαλίδα» σε όρους κατά κεφαλήν προϊόντος θα διευρύνεται και το σχετικό βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα και της μέσης Ελληνίδας θα χειροτερεύει για όσο η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης μικρότερους από τους αντίστοιχους των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επί παραδείγματι, το 2007, ο λόγος ανάμεσα στο ελληνικό κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ και το αντίστοιχο ισπανικό ήταν 88,35%, ενώ το 2013 διαμορφώθηκε στο 77,66%. Τα αντίστοιχα νούμερα σε όρους σύγκρισης με την οικονομία της Πορτογαλίας διαμορφώθηκαν στο 115,19% για το 2007 και στο 92,41% για το 2013.

Επιτακτική ανάγκη η επιστροφή στην ανάπτυξη

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ελληνική οικονομία η επιστροφή της σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης (μεγαλύτερους του 2%), επισημαίνεται στην έκθεση.

Δυνητικά, προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επίσημους δανειστές της, η οποία θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, θα δημιουργεί κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ πάνω από όλα θα ελαχιστοποιεί τις στρεβλώσεις (π.χ. φορολογικό σύστημα), οι οποίες προκαλούνται από την άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024