Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξαναγράφεται το κείμενο των ελληνικών προτάσεων

Ξαναγράφεται το κείμενο των ελληνικών προτάσεων

Στον εμπλουτισμό της ελληνικής πρότασης με στοιχεία των προτάσεων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα προχωρήσει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που επιστρέφει στις Βρυξέλλες για την τελευταία και πιο κρίσιμη φάση των συζητήσεων με τους θεσμούς. Στόχος είναι μέσα στα επόμενα 24ωρα να υπάρξει ένα πιο «συμπαγές» κείμενο εν όψει και της νέας συνάντησης Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ.

Στον εμπλουτισμό της ελληνικής πρότασης με στοιχεία των προτάσεων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα προχωρήσει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που επιστρέφει στις Βρυξέλλες για την τελευταία και πιο κρίσιμη φάση των συζητήσεων με τους θεσμούς.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης θα βρίσκονται από σήμερα Δευτέρα στη βελγική πρωτεύουσα προκειμένου σε συνεννόηση με τους θεσμούς να βελτιώσουν την πρόταση που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά.

Το κείμενο των 47 σελίδων που παρουσίασε η Ελλάδα στους δανειστές, πέρα από τις αποκλίσεις στις δημοσιονομικές στοχεύσεις και τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που κρίθηκαν ελλείπεις από τους θεσμούς, χαρακτηρίσθηκε από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ως «κακογραμμένο», καθώς είχε φραστικά λάθη που προκαλούσαν παρερμηνείες, δεν υιοθετούσε την ακολουθούμενη ορολογία και δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει βάση για ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU).

Στη βάση αυτή η ελληνική πρόταση αναμένεται να συνταχθεί ξανά από την αρχή.

Στόχος είναι μέσα στα επόμενα 24ωρα να υπάρξει ένα πιο «συμπαγές» κείμενο και μια καλύτερη εκδοχή της ελληνικής πρότασης εν όψει και της νέας συνάντησης Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ.

Σημειώνεται πως στην τηλεδιάσκεψη που έγινε προχθές Σάββατο μεταξύ των τριών ηγετών συμφωνήθηκε να διερευνηθούν οι δυνατότητες συγκερασμού των δύο προτάσεων συμφωνίας, ούτως ώστε αυτές να συγκλίνουν όσο περισσότερο γίνεται.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να ξαναδεί κάποιες παρεμβάσεις στα δημοσιονομικά μέτρα και στις δομικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο επιμένει να θέτει το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, ως προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία.

Η ελληνική πλευρά θέλει οι προτάσεις των δανειστών για το ΕΚΑΣ και τον ΦΠΑ στο ρεύμα να αποσυρθούν και στη βάση αυτή εμφανίζεται να είναι πιο δεκτική σε αλλαγές που αφορούν σε περικοπές δαπανών και έχουν να κάνουν με παρεμβάσεις στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται πως στο κείμενο των δανειστών γίνεται εκτενής αναφορά στο μισθολόγιο του Δημοσίου και ζητείται το συνολικό μισθολογικό κόστος να περιορισθεί ως το 2019 με βάση τους δημοσιονομικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Συγκεκριμένα ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ καλούν τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν σχέδιο για ένα ενιαίο μισθολόγιο, με βάση τους συμφωνημένους στόχους (αυξομειώσεις μισθών ανάλογα με τις δεξιότητες, την απόδοση και τη θέση ευθύνης).

Ακόμη, ζητούν την ευθυγράμμιση της πολιτικής επιδομάτων με βάση τις ευρωπαϊκές πρακτικές και προτείνουν την εξομοίωση από 1 Ιουλίου 2015 των παροχών εκτός μισθού (εφάπαξ, εκτός έδρας, οδοιπορικά και αποζημιώσεις) με όσα ισχύουν στην ΕΕ.

Τέλος, μπορεί στην κυβέρνηση να μη θέτουν χρονικά όρια στη διαπραγμάτευση και να αναφέρουν πως παρά την πίεση του χρόνου θα εξαντληθούν όλα τα όρια προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία, ωστόσο το ορόσημο της 14ης Ιουνίου είναι επιτακτικό κάτι που έχει υποδειχθεί και από την γερμανική πλευρά.

Αυτό διότι το Eurogroup και τα κοινοβούλια της ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν για την τρίτη κατά σειρά παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, με ορίζοντα λήξης είτε το φθινόπωρο, είτε ακόμη και την άνοιξη του 2016.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024