Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για «εισβολή πλήρους κλίμακας» από τη Ρωσία προειδοποιεί ο Ποροσένκο

Για «εισβολή πλήρους κλίμακας» από τη Ρωσία προειδοποιεί ο Ποροσένκο

Εν μέσω έντονης ανησυχίας για την εύθραυστη ουκρανική εκεχειρία, ο Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι στην ουκρανική επικράτεια δρουν 9.000 ρώσοι στρατιώτες και προειδοποίησε για την απειλή μιας «εισβολής πλήρους κλίμακας» από τη Ρωσία σε όλο των μήκος των κοινών συνόρων των δύο χωρών. To NATO κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραδίδει εξελιγμένα όπλα στους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία. Κατεπείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Εν μέσω έντονης ανησυχίας για την εύθραυστη ουκρανική εκεχειρία, ο Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι στην ουκρανική επικράτεια δρουν 9.000 ρώσοι στρατιώτες και προειδοποίησε για την απειλή μιας «εισβολής πλήρους κλίμακας» από τη Ρωσία σε όλο των μήκος των κοινών συνόρων των δύο χωρών.

Ο Ποροσένκο έκανε τη δήλωση στην ετήσια ομιλία του στο Κοινοβούλιο, μία ημέρα αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις έδωσαν τη σοβαρότερη μάχη των τελευταίων μηνών με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη επισφαλή κατάπαυση του πυρός.

«Ο στρατός πρέπει να είναι έτοιμος τόσο για μια νέα επίθεση από τον εχθρό στο Ντονμπάς, όσο και για μια πλήρους κλίμακας εισβολή σε όλο το μήκος των συνόρων με τη Ρωσία. Πρέπει να είμαστε αληθινά έτοιμοι γι’ αυτό» δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος.

«Η απειλή μιας επανάληψης στρατιωτικών ενεργειών σε μεγάλη έκταση από ρωσικές τρομοκρατικές ομάδες παραμένει τεράστια» πρόσθεσε ο Ποροσένκο.

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται στις ανατολικές περιοχές «για να υπερασπισθούν τη χώρα».

Κατεπείγουσα σύγκλιση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο αύριο, Παρασκευή, για να συζητήσει την αναζωπύρωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία, η οποία απειλεί την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί κατόπιν των πιέσεων που άσκησε η Ευρώπη και εφαρμόζεται τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Τη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησε η Λιθουανία, μετά τη δήλωση του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο ότι στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας έχουν αναπτυχθεί πάνω από 9.000 ρώσοι στρατιώτες.

Η αυριανή σύνοδος προβλέπεται να αρχίσει στις 16:30 (ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε Λιθουανός διπλωμάτης.

ΝΑΤΟ: Η Μόσχα παραδίδει εξελιγμένα όπλα στους αυτονομιστές

To NATO κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παραδίδει εξελιγμένα όπλα στους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

«Έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες ότι η Ρωσία είναι παρούσα στην ανατολική Ουκρανία και ότι έχει παραδώσει μεγάλες ποσότητες βαρέως, εξελιγμένου οπλισμού στους αυτονομιστές» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Όσλο.

«Πυροβολικό, αντι-αεροπορικά συστήματα, εξελιγμένα οπλικά συστήματα. Έχουν παραδώσει περισσότερες από 1.000 μονάδες τέτοιου τύπου στους αυτονομιστές» κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ.

«Η Ρωσία έχει συγκεκριμένη ευθύνη (να θέσει τέλος στις συγκρούσεις), καθώς στηρίζουν τους αυτονομιστές και τους παρέχουν βαρέα όπλα. Επιπλέον διαθέτει δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία» πρόσθεσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Κλιμάκωση φοβάται η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε πως μία έξαρση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ένα «νέο σπιράλ» βίας και υπενθύμισε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι μπορεί να σκληρύνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία.

Χαρακτηρίζοντας τις χθεσινές συγκρούσεις κοντά στο Ντονέτσκ ως τη χειρότερη παραβίαση της εκεχειρίας, η οποία επιτεύχθηκε με μεσολάβηση της ΕΕ και άρχισε να εφαρμόζεται τον περασμένο Φεβρουάριο, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Αυτή η επανάληψη των εντατικών μαχών είναι πιθανό να δημιουργήσει ένα νέο σπιράλ βίας και δυστυχίας».

Κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν την συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ και υπενθύμισε πως οι ηγέτες της ΕΕ τον Μάρτιο είχαν συνδέσει τις μελλοντικές αποφάσεις τους σχετικά με την ελάφρυνση ή την σκλήρυνση των κυρώσεών τους εναντίον της Μόσχας με την εφαρμογή της συμφωνίας εκείνης.

Εξάλλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον ουκρανό ομόλογό του Πάβλο Κλίμκιν, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ είπε πως διακατέχεται από μεγάλη ανησυχία, εξαιτίας της έξαρσης της βίας στην ανατολική Ουκρανία και έκανε έκκληση να σταματήσει μία νέα στρατιωτική κλιμάκωση.

«Το λέω αυτό με μεγάλη ανησυχία και γνωρίζω πως πρέπει να προσπαθήσουμε επειγόντως να ελέγξουμε την κατάσταση» δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Η κατάσταση δεν είναι ακόμη τόσο σταθερή ώστε να μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι δεν θα ξεφύγει και πάλι από κάθε έλεγχο» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός. «Η εκεχειρία είναι εύθραυστη, οι βιαιότητες μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα κατάσταση στρατιωτικής κλιμάκωσης. Πρέπει να το αποφύγουμε» επέμεινε.

Ο Στάινμαϊερ κάλεσε επίσης «όλα τα μέλη να επανέλθουν» στο πλαίσιο που όρισαν οι συμφωνίες του Μινσκ.

Από την πλευρά του ο ουκρανός ομόλογός του εκτίμησε πως οι αυτονομιστές παραβίασαν με βάναυσο τρόπο, την εκεχειρία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε από την πλευρά του για έναν άμεσο τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία. Εκπρόσωπος του υπουργείου ζήτησε επίσης μία «χωρίς όρους» εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών.

Η Ρωσία επιρρίπτει στην ουκρανική κυβέρνηση την ευθύνη και την κατηγορεί για «πρόκληση βίας πριν τις αποφάσεις της ΕΕ για τις κυρώσεις», ο ουκρανός πρόεδρος βλέπει «τεράστια απειλή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024