Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχία για την ουκρανική εκεχειρία, στο κάδρο μπαίνουν οι κυρώσεις

Ανησυχία για την ουκρανική εκεχειρία, στο κάδρο μπαίνουν οι κυρώσεις

Την ανησυχία για την ήδη «παγωμένη» κατάσταση στο μέτωπο της ουκρανικής εκεχειρίας έχουν αναζωπυρώσει οι συγκρούσεις των τελευταίων ωρών στα ανατολικά της χώρας. Η Ρωσία επιρρίπτει στην ουκρανική κυβέρνηση την ευθύνη και την κατηγορεί για «πρόκληση βίας πριν τις αποφάσεις της ΕΕ για τις κυρώσεις», ο ουκρανός πρόεδρος βλέπει «τεράστια απειλή». Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρακολουθούν με ανησυχία και η Κομισιόν τονίζει πως οι κυρώσεις συνδέονται με την τήρηση της εκεχειρίας.

Την ανησυχία για την ήδη «παγωμένη» κατάσταση στο μέτωπο της ουκρανικής εκεχειρίας έχουν αναζωπυρώσει οι συγκρούσεις των τελευταίων ωρών στα ανατολικά της χώρας.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρακολουθούν με ανησυχία και η Κομισιόν τονίζει πως οι κυρώσεις συνδέονται με την τήρηση της εκεχειρίας.

Η Ρωσία επιρρίπτει στην ουκρανική κυβέρνηση την ευθύνη και την κατηγορεί για «πρόκληση βίας πριν τις αποφάσεις της ΕΕ για τις κυρώσεις», ο ουκρανός πρόεδρος βλέπει «τεράστια απειλή».

Η Μόσχα βάζει έτσι στο κάδρο το φλέγον ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ, οι οποίες και πρόκειται στο τέλος του μήνα να «επικαιροποιηθούν» αναλόγως της κατάστασης.

Από τις συγκρούσεις της Τετάρτης, το μεν Κίεβο μιλά πλέον για πέντε νεκρούς στρατιώτες, οι δε φιλορώσοι ένοπλοι για 19 νεκρούς στην πλευρά τους (τέσσερις μαχητές και 15 αμάχους).

Στις συγκρούσεις που επικεντρώθηκαν στην περιοχή γύρω από την Μαριίνκα της περιφέρειας του Ντονέτσκ και οι δύο πλευρές χρησιμοποιήσαν βαρύ οπλισμό. Την Πέμπτη, η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τις ουκρανικές δυνάμεις «τεταμένη αλλά σταθερή».

Η Μόσχα, διά του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επέρριψε στην ουκρανική πλευρά την ευθύνη: «Η συμφωνία του Μινσκ τελεί υπό συνεχή απειλή εξαιτίας των κινήσεων της κυβέρνησης του Κιέβου, που προσπαθεί να απομακρυνθεί από τις υποχρεώσεις της για άμεσο διάλογο».

Το Κρεμλίνο στη συνέχεια, διά του εκπροσώπου του ρώσου προέδρου, κατηγόρησε ευθέως το Κίεβο για πρόκληση που αποσκοπεί σε ενίσχυση της διπλωματικής πίεσης σε βάρος της Ρωσίας.

«Η ουκρανική πλευρά έχει πάρει μέτρα για να ενισχύσει τις εντάσεις πριν από μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας πως «αυτό συνέβαινε συχνά και τώρα μας ανησυχεί έντονα αυτή η πρόσφατη ανάλογη δραστηριότητα».

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο γίνεται η Σύνοδος της G7 στη Γερμανία, από την οποία έχει αποκλειστεί η Ρωσία, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι διαβουλεύσεις για τις αποφάσεις επί των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «υπάρχει κολλοσιαία απειλή νέων, μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων από τους φιλορώσους αυτονομιστές».

Οι ουκρανικές δυνάμεις «πρέπει να είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τη χώρα μπροστά σε πλήρους κλίμακας εισβολή κατά μήκος όλων των συνόρων με την Ρωσία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ποροσένκο, λέγοντας πως επί ουκρανικού εδάφους «βρίσκονται 9.000 ρώσοι στρατιώτες».

Ανήσυχη η ευρωπαϊκή πλευρά, «οι κυρώσεις συνδέονται με το Μινσκ»

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επίσης παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Αξιωματούχος από το Βερολίνο χαρακτήρισε, ανωνύμως, στο Reuters «βαριές παραβιάσεις της συμφωνίας στο Μινσκ» τις συγκρούσεις και υπογράμμισε πως προξενούν ανησυχία.

Στη συνέχεια, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, διά του εκπροσώπου του Ρομέν Ναντάλ, ανέφερε πως το Παρίσι «ανησυχεί» από την έξαρση της βίας στην Ουκρανία.

Η γαλλική πλευρά κάλεσε άμεσα σε παύση πυρός και «άνευ όρων εφαρμογή της συμφωνίας» του Φεβρουαρίου.

Η Κομισιόν υπογράμμισε με νόημα το μεσημέρι της Πέμπτης ότι «η ΕΕ παραμένει έτοιμη για νέες κυρώσεις» αν χρειαστεί, τονίζοντας πως «οι κυρώσεις συνδεόνται με την εφαρμογή του Μινσκ».

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως η ΕΕ καλεί όλα τα μέρη να τηρήσουν την συμφωνία εκεχειρίας, εκφράζοντας το φόβο πως οι νέες συγκρούσεις απειλούν να δημιουργήσουν «νέο σπιράλ βίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024