Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ώρα τελικών στο NBA: Ουόριορς - Καβαλίερς, πράξη... πρώτη

Ώρα τελικών στο NBA: Ουόριορς – Καβαλίερς, πράξη… πρώτη

Στεφ Κάρι ή ΛεΜπρόν Τζέιμς; Κλέι Τόμσον ή Κάιρι Ίρβινγκ; Στιβ Κερ ή Ντέιβιντ Μπλατ; Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ή Κλίβελαντ Καβαλίερς; Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις θα «βασανίζουν» το μυαλό των απανταχού μπασκετόφιλων λίγες ώρες πριν από το «τζάμπολ» των φετινών τελικών στον μαγικό κόσμο του NBA. Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και οι Κλίβελαντ Καβαλίερς θα παλέψουν τα ξημερώματα της Παρασκευής για τη νίκη που θα τους φέρει ένα «βήμα», από τα τέσσερα που χρειάζονται, πιο κοντά στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

Στεφ Κάρι ή ΛεΜπρόν Τζέιμς; Κλέι Τόμσον ή Κάιρι Ίρβινγκ; Στιβ Κερ ή Ντέιβιντ Μπλατ; Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ή Κλίβελαντ Καβαλίερς; Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις «βασανίζουν» το μυαλό των απανταχού φίλων του μπάσκετ λίγες ώρες πριν από το «τζάμπολ» των φετινών τελικών στον μαγικό κόσμο του NBA.

Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και οι Κλίβελαντ Καβαλίερς θα παλέψουν τα ξημερώματα της Παρασκευής για τη νίκη που θα τους φέρει ένα «βήμα», από τα συνολικά τέσσερα που χρειάζονται, πιο κοντά στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

Από τη μια πλευρά ο «βασιλιάς» στον πρώτο χρόνο του μετά την επιστροφή του στην πόλη που μεγάλωσε και τον ανέδειξε θέλει να φέρει το παρθενικό πρωτάθλημα στην ομάδα του Κλίβελαντ, μετά τους τέσσερις τελικούς και τα δύο δαχτυλίδια που κατέκτησε με τους Μαϊάμι Χιτ.

Από την άλλη πλευρά ο Κάρι σε μια εκπληκτική σεζόν, όπου αναδείχθηκε και MVP, μαζί με ένα εξαιρετικό ρόστερ παικτών έφεραν τους Ουόριορς στους τελικούς μετά από 40 χρόνια (1975), όταν και η ομάδα από το Όκλαντ είχε πανηγυρίσει τον τελευταίο τίτλο της.

Ο δρόμος για τους τελικούς…

Οι δύο αντίπαλοι βρίσκονται άξια στον τελικό μιας και αμφότεροι ήταν οι κορυφαίοι στις περιφέρειες τους, πράγμα που φάνηκε και από τα πλέι οφ. Οι πορείες όμως τον ομάδων προς τους τελικούς διαφέρουν.

Από τη μια οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ήταν η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος από την αρχή της σεζόν και με 67-15 είχαν και το καλύτερο ρεκόρ σε όλη τη λίγκα.

Στα πλέι οφ δεν συνάντησαν κανένα πρόβλημα στον πρώτο γύρο, όταν και «σκούπισαν» τους Πέλικανς, ενώ η μόνη ομάδα που τους δυσκόλεψε ήταν οι Γκρίζλις, τους οποίους και απέκλεισαν με 4-2. Τέλος στους τελικούς της Δύσης χρειάστηκαν 5 αγώνες για να πετάξουν εκτός συνέχειας τους Ρόκετς.

Από την άλλη πλευρά οι Καβαλίερς ξεκίνησαν τη σεζόν τους κάπως «νωθρά», αφού άργησαν να βρουν τα «πατήματα» τους, τελικά τερμάτισαν 2οι στην Ανατολή με ρεκόρ 53-29. Η σεζόν είχε αρκετές αλλαγές για την ομάδα του Κλίβελαντ, η οποία στη μέση της σεζόν έχασε τους Βαρεζάο και Λάβ και αμφότεροι θα επιστρέψουν την επόμενη σεζόν. Μεσούσης της σεζόν αποκτήθηκαν οι Μοζγκόφ, Τζέι Αρ Σμιθ και Ίμαν Σάμπερντ.

Στα πλέι οφ η ομάδα του Κλίβελαντ «καθάρισε» στον πρώτο γύρο τους Σέλτικς, ενώ με μεγαλύτερη ευκολία από όσο αναμενόταν άφησε εκτός με 4-2 τους Σικάγο Μπουλς και με νέο «sweep» αυτή τη φορά απέναντι στην ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολή, τους Χοκς, έκλεισε θέση στους τελικούς.

Στοιχεία των τελικών…

Αξίζει λοιπόν να σημειωθεί πως αυτή είναι η 5η συνεχόμενη φορά που ο ΛεΜπρόν Τζέιμς θα βρεθεί στους τελικούς του NBA (2011, 2012, 2013, 2014, 2015), έχοντας κατακτήσει τους δύο από αυτούς, ενώ μια ανάσα από το τρόπαιο «Larry O’Brien» έφτασε και το 2007 ως παίκτης των Καβαλίερς, όμως η πορεία σταμάτησε στους τελικούς όπου η ομάδα του Κλίβελαντ ηττήθηκε 4-0 από τους Σπερς

Όποια ομάδα και να κατακτήσει το τρόπαιο, θα μπει στο κλειστό κλαμπ των «8», οι οποίοι από το 1980 και μετά δεν έχουν «αφήσει» κανέναν άλλον να φτάσει στην κορυφή. Αυτές οι ομάδες είναι οι: Λέικερς, Σέλτικς, Σέβεντισιξερς, Πίστονς, Μπουλς, Ρόκετς, Σπερς, Χιτ και Μάβερικς.

Πενήντα χρόνια, 5 μήνες και 8 μέρες έχουν περάσει από τότε που μια επαγγελματική ομάδα με έδρα το Κλίβελαντ κέρδισε ένα πρωτάθλημα. Ο λόγος για τους «Browns», οι οποίοι το 1964 κατέκτησαν το τίτλο του NFL.

Με το τζάμπολ του πρώτου αγώνα, ο Στεφ Κάρι θα γίνει ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της Λίγκας που στα πλέι οφ μιας σεζόν, θα αντιμετωπίσει τους 4 παίκτες με τους οποίους έχει ψηφιστεί μαζί στην κορυφαία πεντάδα της σεζόν. Αυτοί είναι οι Άντονι Ντέιβις (Πέλικανς), Μαρκ Γκασόλ (Γκρίζλις), Τζέιμς Χάρντεν (Ρόκετς) και ΛεΜπρόν Τζέιμς (Καβαλίερς).

Προγνωστικά…

Όσον αφορά τα προγνωστικά, το αμερικανικό δίκτυο «ESPN» ζήτησε από τον κόσμο να ψηφίσει το φαβορί των τελικών με το 72% να δείχνει εμπιστοσύνη στην «παρέα» του Στεφ Κάρι και μόλις το 28% στον «βασιλιά» και τη «συμμορία» του.

Πρωταθλητές βγάζουν τους Ουόριορς και οι αρθρογράφοι του «ESPN», με αποτέλεσμα 21-5 έναντι των Καβαλίερς. Το ίδιο αποτέλεσμα με σκορ 5-1 βγάζουν και οι συντάκτες της ιστοσελίδας «SBNATION».

Σε αντίθεση, η ιστοσελίδα «Quant Facts» βασισμένη σε 3 κατηγορίες: άμυνα, ηγεσία και λιγότερα λάθη, βγάζει πρωταθλητές τους «Καβς» με την ομάδα του Κλίβελαντ μάλιστα να επικρατεί και στις 3 κατηγορίες έναντι των Ουόριορς.

Έτσι ο φετινός τελικός μοιάζει να έχει αδιαφιλονίκητο φαβορί την ομάδα του Γκόλντεν Στέιτ, όμως κανείς δεν θα πρέπει να «ξεγράψει» τόσο εύκολα τον «βασιλιά», ο οποίος έχει επανειλημμένα αποδείξει πως όταν η ομάδα του τον χρειάζεται μπορεί να την πάρει στους ώμους του.

Στεφ Κάρι ή ΛεΜπρόν Τζέιμς; Κλέι Τόμσον ή Κάιρι Ίρβινγκ; Στιβ Κερ ή Ντέιβιντ Μπλατ; Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς ή Κλίβελαντ Καβαλίερς;

Οι απαντήσεις στο παρκέ…

Πάνος Καισσαράτος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024