ΗΠΑ: Έληξε η «λευκή επιταγή» στην NSA, εν αναμονή νέου νόμου
Τμήματα του λεγόμενου Patriot Act που επέτρεπαν αθρόα συλλογή στοιχείων επικοινωνιών από τις υπηρεσίες πληροφοριών έληξαν τα μεσάνυχτα προς Δευτέρα, καθώς η αμερικανική Γερουσία δεν κατέληξε σε ψήφιση νέου νόμου που θα ανανέωνε την ισχύ τους. Ο νέος νόμος, που θα περιορίζε σχετικά τις δυνατότητες των υπηρεσιών, δεν έχει ακόμη ψηφιστεί αλλά θεωρείται πως έχει σημαντικές πιθανότητες να περάσει εντός της εβδομάδες.
Τμήματα του λεγόμενου Patriot Act που επέτρεπαν αθρόα συλλογή στοιχείων επικοινωνιών από τις υπηρεσίες πληροφοριών έληξαν τα μεσάνυχτα προς Δευτέρα, καθώς η αμερικανική Γερουσία δεν κατέληξε σε ψήφιση νέου νόμου που θα ανανέωνε την ισχύ τους.
Ο νέος νόμος, που θα περιορίζε σχετικά τις δυνατότητες των υπηρεσιών, δεν έχει ακόμη ψηφιστεί αλλά θεωρείται πως έχει σημαντικές πιθανότητες να περάσει εντός της εβδομάδες.
To μέχρι πρότινος ισχύον νομικό πλαίσιο είχε ισχύ μέχρι το Μάιο του 2015, και έπρεπε είτε να ανανεωθεί είτε να αντικατασταθεί μέχρι, τυπικά, τα ξημερώματα της Δευτέρας 1ης Ιουνίου.
Σε μία σκληρή αντιπαράθεση το βράδυ της Κυριακής, η Γερουσία έδειξε πως κινείται να ψηφίσει υπέρ του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει την αθρόα συλλογή στοιχείων από υπηρεσίες όπως η NSA -ζήτημα που, μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, έχει προκαλέσει τεράστια συζήτηση τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην υπόλοιπη υφήλιο.
Αν και η Γερουσία δεν πρόλαβε να ψηφίσει το νέο πλαίσιο εγκαίρως, οι εξελίξεις ήταν μία έμμεση «μισή νίκη» για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που είχε πιέσει υπέρ του νέου, συμβιβαστικού νόμου, ο οποίος περιορίζει το περιθώριο δράσης στις υπηρεσίες παρακολουθήσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ανασχηματισμός: Στις 11 η ορκωμοσία Σχοινά, Τουρνά και Λαζαρίδη στο Προεδρικό Μέγαρο
- Έλενα Χριστοπούλου – Κλέλια Ανδριολάτου: Οριστικό τέλος στη συνεργασία τους -Τι συνέβη – Η ανακοίνωση
- Βίντεο ντοκουμέντα δείχνουν τη δράση της σπείρας που χτυπούσε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών
- Ρωσία: Τουλάχιστον ένας νεκρός στο Ροστόφ από ουκρανική επίθεση – Πυρκαγιά σε πλοίο στην Αζοφική θάλασσα
- Τραγωδία στο Περού: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 60 τραυματίες σε συγκέντρωση οπαδών της Αλιάντζα Λίμα (vids)
- Μετρό: Προς τον Σταθμό Δικαστήρια ο «μετροπόντικας» της γραμμής 4 – Πέρασε την Κυψέλη
- Πολιτικός σεισμός μετά τις νέες δικογραφίες για ΟΠΕΚΕΠΕ – «Πυρά» της αντιπολίτευσης κατά κυβέρνησης
- Ειδική έρευνα από το ΝΒΑ για τον Αντετοκούνμπο και τη μη συμμετοχή του στους αγώνες των Μπακς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442