ΕΚΤ: Κατακόρυφη αύξηση των κινδύνων που συνδέονται με την Ελλάδα
Ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους έξι μήνες, εν μέσω της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας επισημαίνει η ΕΚΤ σε έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο δήλωσε, πάντως, ότι ενεργεί βάσει της υπόθεσης ότι δεν θα υπάρξει Grexit, καθώς και ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες.
Πάντως, παρά τα όσα ανησυχητικά αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, μετά την παρουσίαση της έκθεσης στην Φρανκφούρτη δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί υποθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ευρωζώνη.
Ο Κονστάντσιο προσέθεσε πως «οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να θεωρούνται φερέγγυες», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν υπάρχει αυτόματη σύνδεση μεταξύ χρεοκοπίας του Ελληνικού Δημοσίου και χρεοκοπίας των τραπεζών.
Στην έκθεση σημειώνεται πως οι κίνδυνοι που συνδέονται με το χρέος της Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα έχει γνωρίσει σημαντικές εκροές καταθέσεων, έχει χάσει την πρόσβαση χρηματοδότησης από τις αγορές και η ποιότητα του ενεργητικού του έχει επιδεινωθεί.
Η ΕΚΤ αναφέρει πως οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών στις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι περιορισμένες μέχρι σήμερα, αλλά ενδεχόμενη μη επίτευξη μιας ταχείας συμφωνίας επί των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να ενέχει τον κίνδυνο μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που ζητούνται από τις ευάλωτες από άποψης χρέους χώρες της ζώνης του ευρώ.
«Η μακρά και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών συνέβαλε σε μια περίοδο έντονης αστάθειας στις ελληνικές αγορές. Η μόλυνσης από την Ελλάδα στις άλλες αγορές της ζώνης του ευρώ ήταν περιορισμένη, έτσι προεκλίθη μόνο μικρή μεταβλητότητα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας», αναφέρει η έκθεση.
Τέλος, υπογραμμίζεται πως οι συνθήκες στην αγορά εργασίας σε Ελλάδα και Ισπανία παραμένουν μη ευνοϊκές, ενώ υπό πίεση είναι και οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο και τη Σλοβενία, ιδίως στον οικιακό τομέα.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Μπαρτσελόνα ψάχνεται και για τον Ντιαλό της Μονακό
- Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε το ψέμα περί ανταλλαγής των συντάξεων με το Μακεδονικό – Η Ιστορία είναι πεισματάρα
- Ισραηλινό δικαστήριο παρατείνει την κράτηση των δύο ακτιβιστών του Global Sumud Flotila – Ξεκίνησαν απεργία πείνας
- ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμικό έρεβος και κυνισμός από τον Μητσοτάκη – Ποιον νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδέψει;
- Αποστολάκη κατά Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση ανέχεται καταχρηστικές χρεώσεις και υπέρογκα επιτόκια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [03.05 – 09.05.2026]
- Τρόμος στον αέρα για τον Γιανάι: Αναγκαστική προσγείωση στη Βαρκελώνη μετά από σύγκρουση με σμήνος πουλιών
- Ακίνητα: Τι αλλάζει στη διαδικασία έξωσης – Τα 10 βήματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)














![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [03.05 – 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/POSTER-copy-20-315x220.jpg)









































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442