Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΟΟΣΑ: Προσωρινή και μερική απασχόληση εκτοξεύουν τις ανισότητες

ΟΟΣΑ: Προσωρινή και μερική απασχόληση εκτοξεύουν τις ανισότητες

Αυτοαπασχόληση, προσωρινή ή μερική απασχόληση. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις-κλειδιά που βρίσκονται πίσω από τη ραγδαία αύξηση των ανισοτήτων στις ανεπτυγμένες χώρες τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη του ΟΟΣΑ. «Καθώς δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ανισοτήτων, οι κυβερνήσεις εξασθενούν τον κοινωνικό ιστό στις χώρες τους και θέτουν σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο Ανχελ Γκουρία.

Αυτοαπασχόληση, προσωρινή ή μερική απασχόληση. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις-κλειδιά που βρίσκονται πίσω από τη ραγδαία αύξηση των ανισοτήτων στις ανεπτυγμένες χώρες τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη του ΟΟΣΑ.

«Οι ανισότητες στις χώρες του Οργανισμού ουδέποτε ήταν τόσο υψηλές από τότε που τις μετράμε. Εχουμε φθάσει σε ένα κρίσιμο επίπεδο», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία κατά την παρουσίαση της έκθεσης, η οποία μεταξύ άλλων αποκαλύπτει το σημαντικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών και εστιάζει στις τεράστιες επιπτώσεις των ανισοτήτων στην οικονομική ανάπτυξη.

Στη ζώνη του ΟΟΣΑ, η οποία περιλαμβάνει 34 χώρες, το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού έχει εισόδημα 9,6 φορές μεγαλύτερο από το εισόδημα του φτωχότερου 10%, ενώ η αναλογία αυτή ήταν 7,1 φορές στη δεκαετία του 1980 και 9,1 φορές στη δεκαετία του 2000, σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

«Καθώς δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ανισοτήτων, οι κυβερνήσεις εξασθενούν τον κοινωνικό ιστό στις χώρες τους και θέτουν σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Γκουρία.

Εκτιμάται ότι η αύξηση των ανισοτήτων από το 1985 έως το 2005 στις 19 χώρες του ΟΟΣΑ που αναλύθηκαν ακρωτηρίασε σωρευτικά την ανάπτυξη από το 1990 έως το 2010 κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Για να μειωθούν οι ανισότητες και να τονωθεί η ανάπτυξη, ο ΟΟΣΑ συνιστά στις κυβερνήσεις να προωθήσουν την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, να διευρύνουν την πρόσβαση σε πιο σταθερές θέσεις εργασίας και να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στην παιδεία και την επαγγελματική εκπαίδευση σε όλη τη διάρκεια της ενεργού ζωής.

Μεταξύ του 1995 και του 2013, περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν μερικής απασχόλησης, για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ή είχαν χαρακτήρα εργολαβίας. Σε περισσότερες από τις μισές προσωρινές θέσεις εργασίας απασχολούνται πρόσωπα κάτω των 30 ετών.

Οσο για τις γυναίκες, οι πιθανότητες που έχουν να αναλάβουν μια θέση που αμείβεται είναι μικρότερες κατά 16% από εκείνες των ανδρών και οι αμοιβές τους παραμένουν χαμηλότερες κατά 15% από εκείνες των ανδρών.

Οι ανισότητες στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι περισσότερο έντονες στη Χιλή, το Μεξικό, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και λιγότερο έντονες στη Δανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Νορβηγία. Ακόμη πιο σημαντικές είναι στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, όμως έχουν μειωθεί σε ορισμένες από τις χώρες αυτές, ιδιαίτερα στη Βραζιλία, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η αναδιανομή μέσω της φορολογίας είναι επίσης ένα αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση των ανισοτήτων, σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία αναφέρεται πως οι μηχανισμοί αναδιανομής εξασθένησαν σε πολλές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες.

Η δημόσια πολιτική οφείλει να εγγυάται ότι οι πιο πλούσιοι, αλλά και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί σε φόρους, υπογραμμίζει ο Οργανισμός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024