Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Στις 28 Μαΐου ξεκινούν οι συνομιλίες για την κρίση στην Υεμένη

ΟΗΕ: Στις 28 Μαΐου ξεκινούν οι συνομιλίες για την κρίση στην Υεμένη

Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στην κρίση της Υεμένης στην Γενεύη στις 28 Μαΐου. Στόχος, ο τερματισμός του πολέμου, που διαρκεί περισσότερες από επτά εβδομάδες. Εν τω μετεξύ, το Ιράν συμφώνησε να επιτραπεί ο διεθνής έλεγχος του πλοίου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και πλέει προς την Υεμένη.

Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μπουν ανακοίνωσε την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στην κρίση της Υεμένης στην Γενεύη στις 28 Μαΐου.

Στόχος, ο τερματισμός του πολέμου, που διαρκεί στη χώρα για περισσότερες από επτά εβδομάδες, καθώς το Ιράν συμφώνησε να επιτραπεί ο διεθνής έλεγχος του πλοίου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και πλέει προς την Υεμένη.

Οι κινήσεις στοχεύουν στην εκτόνωση της κρίσης στην νότια αραβική χερσόνησο, όπου οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σκότωσαν τουλάχιστον 15 αντάρτες Χούτι στις τελευταίες αεροπορικές επιθέσεις.

«Ο ΓΓ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη διαβουλεύσεων όλων των πλευρών με αφετηρία την 28η Μαΐου στην Γενεύη για μια νέα ώθηση προς μια πολιτική διαδικασία μετάβασης στην Υεμένη» ανέφερε η ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα τονίζεται πως η πρωτοβουλία που θα φέρει κοντά την κυβέρνηση της Υεμένης και τις άλλες πλευρές, ανάμεσα τους και τους Χούτι, έρχεται σε συνέχεια εκτεταμένων διαβουλεύσεων από τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. στην Υεμένη, Ισμαήλ Ουλντ Σείχ Άχμετ.

Πηγή από το Συμβούλιο Ασφαλείας σημείωσε πως ο Μπαν Γκι-μουν αναμένεται να παρευρεθεί στην εναρκτήρια συνεδρίαση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης με έδρα τη Σαουδική Αραβία εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από την ανακοίνωση και δήλωσε πως οι Χούτι πρέπει πρώτα να αφοπλιστούν και να αποσυρθούν από τις πόλεις που έχουν καταλάβει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η ανακοίνωση της έναρξης των διαβουλεύσεων ήρθε παράλληλα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ιράν ότι συμφωνεί προκειμένου το ιρανικό εμπορικό πλοίο που πλέει προς την Υεμένη με φορτίο 2,5 χιλιάδες τόνους τροφίμων και ιατρικών προμηθειών να υποβληθεί σε διεθνή έλεγχο στο Τζιμπουτί, πριν συνεχίσει για το λιμάνι Χοντάιντα στην Υεμένη, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούτι.

Η εξέλιξη αυτή μειώνει τον κίνδυνο μιας πιθανής σύγκρουσης μεταξύ του πλοίου, που συνοδεύεται από ιρανικά πολεμικά πλοία και των δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024