Δύο φοιτητές έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Βαλπαραΐσο της Χιλής σε επεισόδια που σημειώθηκαν μετά από διαδήλωση εναντίον της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος που προωθεί η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ.

«Το ένα από τα θύματα ήταν 18 ετών, το άλλο 24» δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Χούλιο Πινέδα, αξιωματικός της αστυνομίας στο Βαλπαραΐσο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο φοιτητές έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι εναντίον των φοιτητών άνοιξε πυρ ένας 22χρονος, που ζούσε σε ένα σπίτι όπου οι διαδηλωτές ήθελαν να κάνουν αφισοκόλληση. Ο 22χρονος συνελήφθη.

Η διαδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός κινήματος που διαρκεί χρόνια, με συνεχείς, μαζικές κινητοποιήσεις. Ιδίως στην πρωτεύουσα Σαντιάγο έχουν γίνει από το 2011 διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί.

Μετά την κινητοποίηση στο Βαλπαραΐσο, που ολοκληρώθηκε σε ήρεμη ατμόσφαιρα, ξέσπασαν συμπλοκές ανάμεσα σε κουκουλοφόρους, οπλισμένους με ρόπαλα και πέτρες, και άνδρες των υπηρεσιών επιβολής της τάξης, που έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση.

Οι φοιτητές στη Χιλή ζητούν ποιοτική δημόσια παιδεία και μια βαθιά μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, που ευνοεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και οι φοιτητικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν βαθιά άνισο. Αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

«Δεν μας έλαβαν υπόψη τους στην κατάρτιση της μεταρρύθμισης, θέλουμε να μας ακούσουν» είπε χαρακτηριστικά μια 17χρονη φοιτήτρια κατά τη διάρκεια της διαδηλωσης.

Ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο δίνει τέλος στις ισχύουσες μέχρι σήμερα διαδικασίες επιλογής των φοιτητών, ενώ απαγορεύει επίσης στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που επιδοτούνται από το δημόσιο να λειτουργούν με κερδοσκοπικά κριτήρια, εγκρίθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Αλλά ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές πώς η πρόεδρος Μπατσελέτ θα μπορέσει να εφαρμόσει την δέσμευσή της να είναι δωρεάν η ανώτατη παιδεία για το 70% των φτωχότερων πολιτών.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί στη Χιλή ζητούν βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και αυξήσεις μισθών.

Η διαδήλωση στο Βαλπαραΐσο καταγράφηκε μερικές ημέρες μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Μισέλ Μπατσελέτ – μια κίνηση με στόχο να ξεπεραστεί η κρίση που προκάλεσαν διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς, σε ένα εκ των οποίων εμπλέκεται ο γιος της ίδιας της προέδρου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ