Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όσα τραβούν την προσοχή στο Φεστιβάλ Καννών

Όσα τραβούν την προσοχή στο Φεστιβάλ Καννών

Τόσο αναμενόμενο, αλλά και τόσο απρόβλεπτο το 68ο Φεστιβάλ Καννών. Θέματα όπως το σεξ , η βία, η ομοφυλοφιλία και ο ρατσισμός ανεβαίνουν ξανά στη «σκηνή», ο εκπλήξεις όμως δεν απουσιάζουν. Με κοινωνικό δράμα άνοιξε το Φεστιβάλ, και συγκεκριμένα με την ταινία «Στάσου Ψηλά» («La Tete Haute») της Εμανουέλ Μπερκό. Αφορά σε έναν έφηβο που […]

Τόσο αναμενόμενο, αλλά και τόσο απρόβλεπτο το 68ο Φεστιβάλ Καννών. Θέματα όπως το σεξ , η βία, η ομοφυλοφιλία και ο ρατσισμός ανεβαίνουν ξανά στη «σκηνή», ο εκπλήξεις όμως δεν απουσιάζουν.

Με κοινωνικό δράμα άνοιξε το Φεστιβάλ, και συγκεκριμένα με την ταινία «Στάσου Ψηλά» («La Tete Haute») της Εμανουέλ Μπερκό. Αφορά σε έναν έφηβο που από μικρή ηλικία γνωρίζει τη βία και μπλέκεται στους κόλπους της δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα το έργο ακολουθεί το δύσκολo μεγάλωμα του μικρού Μαλόνι (Ροντ Παραντότ), καθώς βρίσκεται συνεχώς υπό την επιτήρηση μιας δικαστικού ανηλίκων (Κατρίν Ντενέβ).

Eντύπωση, λοιπόν, προκαλεί που το Φεστιβάλ επέλεξε να ανοίξει τον κύκλο των εκδηλώσεων με μια ταινία που κάθε άλλο παρά μια ωραιοποιημένη πραγματικότητα παρουσιάζει.

Η επιλογή της ταινίας «Στάσου Ψηλά» για να εγκαινιάσει το φεστιβάλ θεωρείται απάντηση σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι Κάννες υποδέχονται μόνο την πολυτέλεια.

Ένα από τα «στοιχήματα» του φεστιβάλ είναι οι εντυπώσεις που θα αφήσει το «Youth». Ο ερωτισμός είναι εμφανής στην ταινία του Πάολο Σορεντίνο, με τους Μάικλ Κέιν και Χάρβεϊ Καϊτέλ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Δύο παλιοί φίλοι, που περνούν τις διακοπές τους στους πρόποδες των Άλπεων, παρατηρούν μια γυμνή εικόνα την ώρα που κάνουν υδρομασάζ.

Μετανάστευση, τολμηρές κινήσεις, πειραματισμοί, η ζωή της Έιμι Γουάινχαουζ και ο Τζάστιν Κουρζέλ να αναμετριέται με το σαιξπηρικό έργο «Μάκμπεθ», είναι μερικά μόνο στοιχεία που προϊδεάζουν για τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα του φεστιβάλ.

To ντοκιμαντέρ του Asif Kapadia για την τραγουδοποιό Έιμι Γουάινχαουζ, που έφυγε από τη ζωή το 2011, φέρει την υπογραφή βρετανού σκηνοθέτη και προβάλλεται στις Μεταμεσονύχτιες Προβολές του φεστιβάλ. Η ζωή της τραγουδοποιού από τα πρώτα χρόνια μέχρι το θανατηφόρο αλκόολ , με συνεντεύξεις για την ίδια, συνυπάρχουν στην ταινία.

Ωστόσο, τις διαφωνίες της έχει εκφράσει η οικογένεια Γουάινχαουζ που μιλά για ένα ντοκιμαντέρ με ανακρίβειες. Μαζί με τη ζωή της Γουάινχαουζ, και την προβολή των σκοτεινών δρόμων της διασημότητας και των ουσιών, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο παρελαύνει από το Φεστιβάλ.

Ο λόγος για τη γενναία κίνηση της Νάταλι Πόρτμαν, η οποία στην ταινία « A Tale of Love and Darkness» κατέχει τριπλή θέση. Τη θέση της σεναριογράφου , της σκηνοθέτιδας, και της πρωταγωνίστριας.

Το έργο είναι βασισμένο στο best seller του Άμος Οζ «Ιστορία αγάπης και σκότους» στο κέντρο του οποίου βρίσκονται οι μεταναστεύσεις, οι ιδέες, τα αδιέξοδα του 20ού αιώνα, με τον αυτοβιογραφικό τόνο να είναι έντονος, όπως και η φιλειρηνιστική διάθεση.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος η ομοφυλία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Φεστιβάλ. Η ταινία «Κάρολ», συγκεκριμένα, πραγματεύεται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που δουλεύει σε πολυκατάστημα , ονειρεύεται να αλλάξει τη ζωή της και ερωτεύεται μια μεγαλύτερη της κυρία, από διαφορετικό κόσμο.





Αναβιώνει το ερωτικό μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ «Κάρολ» μέσα από την ομώνυμη ταινία του Todd Haynes, με την βραβευμένη με Όσκαρ Κέιτ Μπλάνσετ να βρίσκεται ξανά στο ρόλο της εκλεπτυσμένης κυρίας.

Ο Haynes υπόσχεται γλαφυρές αναπαραστάσεις της εποχής και έντονα συναισθήματα όπως συνέβη και στον «Παράδεισο Είναι Μακριά» (2002) με τη Τζούλιαν Μουρ.

Η ταινία «Κάρολ» είναι μια από τις πιο αναμενόμενες ταινίες του Φεστιβάλ Καννών.

«Πάντα γνώριζα ότι η »Κάρολ» θα ήταν μια πολύ σημαντική ταινία. Για την εποχή του ήταν ένα σκανδαλώδες έργο, αφού είχε αίσια κατάληξη. Είναι μια καταπληκτική ιστορία αγάπης με δύο υπέροχες γυναίκες στο εσωτερικό του. Μέχρι σήμερα λίγες είναι οι ταινίες γύρω από τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις που έχουν ευτυχές τέλος. Κάτι τέτοιο είναι λυπηρό εν έτει 2015», δηλώνει σε συνέντευξή της στον Guardian η Ελίζαμπεθ Κάρλσεν.

Και δεν είναι μόνο το σεξ, η βία και η ομοφυλοφιλία, αλλά και το «Mad Max» με Σαρλίζ Θερόν και η νέα ταινία του Γούντι Αλεν «An Irrational Man», που προβάλλονται εκτός συναγωνισμού και δυναμιτίζουν το πρόγραμμα.

Μεγάλο φαβορί θεωρείται το «The Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου, με τα ξένα μέσα, αλλά και τα σχόλια στο Twitter να του δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Δεν λείπουν φυσικά και τα καυστικά σχόλια , με την Κατρίν Ντενέβ να αφήνει τις αιχμές της κατά όσων διασήμων που είναι εθισμένοι στις selfie φωτογραφίες.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

entertainment.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024