Στο παρεκκλήσι του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» βρέθηκε από τις 10:00 έως τις 12:00 η λειψανοθήκη με το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας. Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε από πλήθος πιστών που έσπευσαν να προσκυνήσουν. Ουρές, λιποθυμίες και διαμαρτυρίες συνέθεσαν το σκηνικό. Το μεσημέρι το σκήνωμα επιστρέφει στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας.

Από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκε πλήθος πιστών έξω από το νοσοκομείο, που αυξανόταν όσο περνούσε η ώρα. Όταν έφθασε το σκήνωμα στο παρεκκλήσι, σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές. Η ένταση, η μακρά αναμονή και οι ασφυκτικές συνθήκες προκάλεσαν λιποθυμίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ακούστηκαν διαμαρτυρίες για τις συνθήκες του προσκυνήματος.

Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν καθώς δεν πρόλαβαν να προσκυνήσουν, παρά την πολύωρη αναμονή τους. Ζητούσαν να παραμείνει το σκήνωμα περισσότερη ώρα, ενώ κατήγγειλαν ότι προσκύνησαν πολλοί που δεν ήταν ούτε ασθενείς, ούτε συγγενείς ασθενών για τους οποίους κυρίως μεταφέρθηκαν εκεί τα λείψανα.

Την ίδια ώρα, παρά την παρουσία αστυνομίας, οι ιεράρχες που συνόδευαν το σκήνωμα εξέφραζαν φόβους για τις συνθήκες ασφάλειας των λειψάνων, λόγω του τεράστιου πλήθους. Μέσα στο παρεκκλήσι, μπροστά από τη λειψανοθήκη σχηματίστηκε ένας αυτοσχέδιος φραγμός από εθελοντές για να μην σημειωθεί κάποιο ατύχημα.

Η μεταφορά των λειψάνων στον «Αγιο Σάββα» πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της λειτουργίας στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας, όπου το σκήνωμα επιστρέφει το μεσημέρι.


Το σκήνωμα δεν υποδέχθηκε, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Είναι θέμα εντελώς προσωπικό του κάθε ανθρώπου και δεν χρειάζεται να συνεχίζουμε να το συζητάμε» δήλωσε ο ίδιος στον ΑΝΤ1.

Το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας έφτασε στην χώρα το απόγευμα της Κυριακής με τιμές αρχηγού κράτους και θα παραμείνει ώς τις 24 Μαΐου. Εξετάζεται, ωστόσο, η παράταση της παραμονής του στην Αθήνα, λόγω της μεγάλης προσέλευσης πιστών στον ναό της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο Δήμο, για να προσκυνήσουν.

Καθημερινά, το προσκύνημα αρχίζει στις 06.30 και ολοκληρώνεται στις 21.30, ενώ παράλληλα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες και αγρυπνίες.

Στον ναό της Αγίας Βαρβάρας μετέβη την Πέμπτη και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προκειμένου να προσκυνήσει το σκήνωμα.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την αποχώρησή του από τον ναό, ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλησε να σχολιάσει τον «πόλεμο» που μαίνεται τόσο για την υποδοχή του σκηνώματος με τιμές αρχηγού κράτους, όσο κυρίως για την προγραμματιζόμενη μεταφορά του στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

«Ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σχόλια και λόγια από επισήμους και μη. Δεν θέλω να σχολιάσω. Όλα αυτά τα αφήνω να περάσουν απαρατήρητα. Θα μιλήσει η Ιστορία» είπε.

Και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί είναι των λόγων. Τα λόγια, όμως κούρασαν και έφτασαν τον τόπο σε αυτή την κατάσταση. Χρειαζόμαστε λόγο και όχι λόγια».

Όσο για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Ας μη χαλάσουμε αυτή την ατμόσφαιρα. Αυτό θέλει πολύ συζήτηση και έχουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις. Αυτοί που σκέφτονται τέτοια πράγματα θα το μετανοήσουν».

Αγγελος Προβολισιάνος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας