Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα γίνει την Παρασκευή ο πρώτος εν ενεργεία επικεφαλής κυβέρνησης κράτους της ΕΕ που θα παντρευτεί τον σύντροφό του και όλα αυτά στο μικροσκοπικό, καθολικό και αρκετά συντηρητικό Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου.

Ο 42χρονος Ξαβιέ Μπετέλ και ο σύντροφός του Γκοτιέ Ντεστενέ βρίσκονται μεταξύ των πρώτων ομόφυλων ανδρών που θα ασκήσουν το δικαίωμά τους να παντρευτούν από τον Ιανουάριο, όταν το Μεγάλο Δουκάτο έγινε το πιο πρόσφατο κράτος-μέλος της ΕΕ στο οποίο παραχωρήθηκαν πλήρη δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια.

«Όλοι είναι θερμοί και θετικοί» δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Wort, ο παλιός τους φίλος και παρουσιαστής Στεφάν Μπερν, ο οποίος είναι προσκεκλημένος στην σεμνή τελετή του πολιτικού γάμου του ζευγαριού.

Ο Μπετέλ, δικηγόρος ο οποίος έγινε δήμαρχος του Λουξεμβούργου σε ηλικία 38 ετών, είναι εδώ και πολύ καιρό ανοιχτός σχετικά με την σεξουαλικότητά του και δίνει μικρή βαρύτητα στην σημασία της.

Πριν από πέντε χρόνια, η Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ, τότε πρωθυπουργός της Ισλανδίας, είχε γίνει η πρώτη εν ενεργεία πρωθυπουργός κράτους παγκοσμίως που παντρευόταν πρόσωπο του ιδίου φύλου.

Ο Μπετέλ ανέβηκε στην εξουσία στο Λουξεμβούργο πριν από 18 μήνες. Η νίκη του κεντροδεξιού κόμματός του στις εκλογές τερμάτισε την 19χρονη πρωθυπουργία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι πλέον πρόεδρος της Επιτροπής.

Το 2014, η Βουλή του Λουξεμβούργου έγινε το 9ο νομοθετικό σώμα της ΕΕ που άνοιγε τον δρόμο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο