Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «διαμάντια» του 68ου Φεστιβάλ Καννών

Τα «διαμάντια» του 68ου Φεστιβάλ Καννών

Την αυλαία του άνοιξε σήμερα, Τετάρτη, το 68ο Φεστιβάλ Καννών, που διεξάγεται μέχρι τις 24 Μαΐου. Γνωστοί ηθοποιοί όπως η Κέιτ Μπλάνσετ και η Νάταλι Πόρτμαν αναμένεται να τραβήξουν τα βλέμματα με τις ερμηνείες τους, όπως και η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «The Lobster», που προκαλεί ζωηρές συζητήσεις. Μετανάστευση, τολμηρές κινήσεις, πειραματισμοί, η ζωή της […]

Την αυλαία του άνοιξε σήμερα, Τετάρτη, το 68ο Φεστιβάλ Καννών, που διεξάγεται μέχρι τις 24 Μαΐου. Γνωστοί ηθοποιοί όπως η Κέιτ Μπλάνσετ και η Νάταλι Πόρτμαν αναμένεται να τραβήξουν τα βλέμματα με τις ερμηνείες τους, όπως και η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «The Lobster», που προκαλεί ζωηρές συζητήσεις.

Μετανάστευση, τολμηρές κινήσεις, πειραματισμοί, η ζωή της Έιμι Γουάινχαουζ και ο Τζάστιν Κουρζέλ να αναμετριέται με το σαιξπηρικό έργο «Μάκμπεθ», είναι μερικά μόνο στοιχεία που προϊδεάζουν για τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα του φεστιβάλ.

Στον «πίνακα» των προτιμήσεων, το BBC τοποθετεί πρώτο το «Lobster» (Ο Αστακός) του Γιώργου Λάνθιμου για το Φεστιβάλ Καννών. Όπως σημειώνει, ο σκηνοθέτης έχει προκαλέσει εντύπωση με τη σουρεαλιστική ιστορία του που ενέχει δόσεις μαύρου χιούμορ.

Πρόκειται για μια αντισυμβατική ερωτική ιστορία στην οποία οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, είτε επειδή χωρίζουν είτε επειδή πεθαίνει ο σύντροφός τους, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι – σε διάστημα 45 ημερών- να βρούν κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν και να γίνουν ζευγάρι. Αν δεν τα καταφέρουν μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους.

Να σημειωθεί ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών είχε παραδεχτεί ότι η ταινία «είναι το είδος εκείνο που δεν καταλαβαίνεις πλήρως», ενώ παρουσιάζεται 17 χρόνια μετά τον Χρυσό Φοίνικα του Θόδωρου Αγγελόπουλου με το «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα».

Sicario

Πρωταγωνίστρια η Έμιλι Μπλαντ ως πράκτορας του FBI, εκτίθεται στο σκοτεινό κόσμο της διεθνούς διακίνησης των ναρκωτικών με σκοπό τη σύλληψη του αρχηγού ενός Μεξικανικού καρτέλ. Σκηνοθέτης ο Denis Villeneuve, που έχει «υπογράψει» και τις ταινίες «Ο άνθρωπος αντίγραφο» (2013) και Prisoners (2013), με τον Τζέικ Τζίλενχαλ σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Amy
To ντοκιμαντέρ του Asif Kapadia για την τραγουδοποιό Έιμι Γουάινχαουζ, που έφυγε από τη ζωή το 2011, φέρει την υπογραφή βρετανού σκηνοθέτη και προβάλλεται στις Μεταμεσονύχτιες Προβολές του φεστιβάλ. Η ζωή της τραγουδοποιού από τα πρώτα χρόνια μέχρι το θανατηφόρο αλκόολ , με συνεντεύξεις για την ίδια, συνυπάρχουν στην ταινία. Ωστόσο, τις διαφωνίες της έχει εκφράσει η οικογένεια Γουάινχαουζ που μιλά για ένα ντοκιμαντέρ με ανακρίβειες.

Μάκμπεθ

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης της «Πόλης του χιονιού» (2011) , Τζάστιν Κουρζέλ, αναμετριέται με το σαιξπηρικό έργο «Μάκμπεθ». Στο πρωταγωνιστικό «τιμόνι» οι Μάικλ Φασμπέντερ και Μαριόν Κοτιγιάρ, με ένα δυνατό καστ να τους πλαισιώνει.

Carol
Αναβιώνει το ερωτικό μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ «Κάρολ» μέσα από την ομώνυμη ταινία του Todd Haynes, με την βραβευμένη με Όσκαρ Κέιτ Μπλάνσετ να βρίσκεται ξανά στο ρόλο της εκλεπτυσμένης κυρίας. Ο Haynes υπόσχεται γλαφυρές αναπαραστάσεις της εποχής και έντονα συναισθήματα όπως συνέβη και στον «Παράδεισο Είναι Μακριά» (2002) με τη Τζούλιαν Μουρ.

Cemetery of Splendour
Μια ιστορία ονείρου, ψευδαισθήσεων και ρομαντισμού με την υπογραφή του Απιτσατπόνγκ Βερεσεθάκουλη εντοπίζεται στην ταινία «Rak Ti Khon Kaen» (Cemetery of Splendour ,που φλερτάρει με το πρωτοποριακό σινεμά. Στρατιώτες με μια περίεργη ασθένεια του ύπνου στεγάζονται σε μια σύγχρονη κλινική. Η μοναχική νοικοκυρά Jenjira παρακολουθεί έναν νεαρό στρατιώτη που δεν δέχεται επισκέψεις από συγγενείς και φίλους.

Dheepan

Με την υπογραφή του γάλλου σκηνοθέτη, Ζακ Οντιγιάρ, η ταινία «Dheepan» παρουσιάζει έναν αγωνιστή της ελευθερίας από τη Σρι Λάνκα που εγκαταλείπει τον εμφύλιο πόλεμο στην πατρίδα του για να γίνει φύλακας στα προάστια του Παρισιού. Οι ταινίες «Προφήτης» (2009) και «Σώμα με Σώμα» (2012) φέρουν, μεταξύ άλλων, τη σκηνοθεσία του Οντιγιάρ.

A Tale of Love and Darkness
Σκηνοθέτιδα, πρωταγωνίστρια και σεναριογράφος, η Νάταλι Πόρτμαν κάνει μια γενναία κίνηση στο Φεστιβάλ Καννών του 2015, χωρίς να πτοείται από τα σχόλια αποδοκιμασίας που δέχτηκε ο Ράιαν Γκόσλινγκ όταν πέρσι προέβη σε μια αντίστοιχα τολμηρή ενέργεια. Το έργο είναι βασισμένο στο best seller του Άμος Οζ «Ιστορία αγάπης και σκότους» στο κέντρο του οποίου βρίσκονται οι μεταναστεύσεις, οι ιδέες, τα αδιέξοδα του 20ού αιώνα, με τον αυτοβιογραφικό τόνο να είναι έντονος, όπως και η φιλειρηνιστική διάθεση.

Youth

Τα βλέμματα αναμένεται να τραβήξει η ταινία Youth σε σενάριο και σκηνοθεσία, Πάολο Σορεντίνο, με τους Μάικλ Κέιν και Χάρβεϊ Καϊτέλ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ως δύο παλιοί φίλοι που περνούν τις διακοπές τους στους πρόποδες των Άλπεων. «Στοίχημα» του Σορεντίνο σε αυτό το εγχείρημα να αφήσει πιο θετικές εντυπώσεις από εκείνες που άφησε στην ταινία «Εκεί που χτυπά η καρδιά μου» (2011).

Ελισάβετ Σταμοπούλου



entertainment.in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024