Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα

Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα

Οι στατίνες φαίνεται να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Οι στατίνες φαίνεται να μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Ερευνητές του Βασιλικού Πανεπιστημίου του Μπέλφαστ, με επικεφαλής τον Δρ Κρις Καρντγουελ διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν στατίνες 12 μήνες πριν τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο θανάτου εξαιτίας του.

Επίσης, παρατήρησαν ότι όσοι είχαν κατ’ ελάχιστον 12 ιατρικές συνταγές μετά τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, είχαν μείωση του κινδύνου θανάτου έως και κατά 19%.

Ο Δρ Καρντγουελ σπεύδει πάντως να σημειώσει ότι ο συσχετισμός μεταξύ στατίνων και μικρότερης θνησιμότητας από καρκίνο πνεύμονα, πρέπει με μελετηθεί περαιτέρω και δεν αποδεικνύεται σε καμιά περίπτωση ότι πρόκειται για σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, εξάλλου υπάρχουν και διαφορές ανάμεσα στα άτομα που παίρνουν στατίνες και ασθενών που δεν παίρνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης που μπορεί να εξηγούν την μείωση της θνησιμότητας.

Για να μελετήσει την επίπτωση των στατίνων στην πρόοδο του καρκίνου του πνεύμονα ο ερευνητής και οι συνεργάτες του εστίασαν σε στοιχεία από το Αρχείο Νεοπλασιών της Μ. Βρετανίας. Εντόπισαν 14.000 πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα που είχαν διαγνωστεί την περίοδο 1998-2009.

Στο δείγμα συμπεριέλαβαν και σχεδόν 13.000 άτομα που έπαιρναν στατίνες πριν τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Καθώς επίσης και σχεδόν 3.600 ασθενείς που έπαιρναν στατίνες και μετά τη διάγνωση της νόσου.

Συνολικά, η χρήση των στατίνων σχετίστηκε με 11% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα, συγκριτικά με τη μη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η συμβαστατίνη συγκεκριμένα σχετιζόταν με 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα, ανεξαρτήτως της δόσης που έπαιρναν οι ασθενείς μετά τη διάγνωση.

«Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των ευρημάτων και σε κάθε περίπτωση είναι πρόοδο να συστήσουμε τη λήψη στατίνων για την πρόληψη του θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα», σπεύσει να τονίσει ο Δρ Καρντγουελ.

Επίσης, η μελέτη δεν εξέταση την επίπτωση των στατίνων και πόσο αυτή διέφερε μεταξύ αυτών με ιστορικό καπνίσματος ή αν ήταν ενεργοί καπνιστές την περίοδο της διάγνωσης του καρκίνου, συγκριτικά με τους μη καπνιστές.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024