
Δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ για το Κυπριακό
Στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλλας» οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, θα παρακαθήσουν απόψε σε δείπνο με οικοδεσπότη τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντα. Μετά το αποψινό δείπνο είναι βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία -εντός του μηνός- για την επανάληψη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
Στο ξενοδοχείο «Λήδρα Πάλλας», το οποίο από το 1974 βρίσκεται στη «νεκρή» ζώνη της Λευκωσίας, οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, θα παρακαθήσουν απόψε σε δείπνο με οικοδεσπότη τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντα.
Μετά το αποψινό δείπνο είναι βέβαιο ότι θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία -εντός του μηνός- για την επανάληψη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν ανασταλεί τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το δείπνο θα αρχίσει με κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών και στη συνέχεια θα παρακαθήσουν και οι δύο διαπραγματευτές, Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Αναστασιάδη για κάποιες σκέψεις του που αφορούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρεάς Μαυρογιάννης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Άιντα θα προβαίνει πρώτα σε βολιδοσκοπήσεις των δύο πλευρών και μόνο αν υπάρχει αποδοχή και από τις δύο κοινότητες θα καταθέτει γεφυρωτική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, δεν θα μπορούν τα Ηνωμένα Έθνη να πουν ότι η μία ή η άλλη κοινότητα απέρριψε τη γεφυρωτική πρόταση που υπέβαλε.
Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε και στις «χιαστί» επισκέψεις των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, σε Αθήνα και Άγκυρα, λέγοντας ότι η επανάληψή τους δεν είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων.
Ανέφερε ότι η πρώτη συνάντησή του ήταν χρήσιμη για την κατανόηση των θέσεων της Άγκυρας. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η θέση που εξέπεμπε η Άγκυρα είναι ότι ενδιαφέρεται πλέον για την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε, ευνοεί τη λύση του Κυπριακού και την αποκατάσταση μια εργασιακής σχέσης της Τουρκίας, με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, από την Άγκυρα διαμηνύθηκε ότι «θα ήταν περίπου έτοιμοι να ξαναδούν μέχρι και το σύστημα των εγγυήσεων».ΣΗΜ: Επισυνάπτονται φωτογραφίες (Α. Βικέτος) του ξενοδοχείου «Λήδρα Πάλλας» , όπου θα γίνει το αποψινό δείπνο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 10 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Πυρά της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – «Για μια ακόμα μια φορά αποκλίνουμε από την Ευρώπη»
- Το Μεξικό θα υποβάλει μηνυτήριες αναφορές στις ΗΠΑ για θανάτους πολιτών του που σκοτώθηκαν από την ICE
- Τεράστια χαμένη ευκαιρία για τη Γαλλία: Ο Μπόνο απέκρουσε πέναλτι του Εμπαπέ (vid)
- Χάαλαντ: «Αν δείτε τι συμβαίνει στη Νορβηγία, θα καταλάβετε ότι δεν είναι η συνηθισμένη εικόνα της χώρας»
- Η πληρωμένη απάντηση του Αλ. Τσίπρα στον Άδωνι και τα… λουλούδια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442