Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο δραστών της επίθεσης στο Ντάλας

Στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο δραστών της επίθεσης στο Ντάλας

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν τον Ναντίρ Σουφί ως τον δεύτερο δράστη στην ένοπλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή σε έκθεση σκίτσων που απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ στο Γκάρλαντ του Τέξας. Ο Σουφί ήταν συγκάτοικος του Έλτον Σίμπσον που κατονομάστηκε νωρίτερα από πηγές του FBI ως ο ένας εκ των δύο δραστών. Την ίδια ώρα επιμένουν τα σενάρια που θέλουν το περιστατικό της Κυριακής να το έχουν υποκινήσει ή οργανώσει τζιχαντιστές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν τον Ναντίρ Σουφί ως τον δεύτερο δράστη στην ένοπλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή σε έκθεση σκίτσων που απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ στο Γκάρλαντ του Τέξας. Ο Σουφί ήταν συγκάτοικος του Έλτον Σίμπσον που κατονομάστηκε νωρίτερα από πηγές του FBI ως ο ένας εκ των δύο δραστών.

Οι εφημερίδες New York Times και Washington Post μετέδωσαν δηλώσεις αξιωματούχων που εμπλέκονται στην έρευνα, οι οποίοι ανέφεραν ότι ο Σουφί και ο Σίμπσον άνοιξαν πυρ την Κυριακή το βράδυ έξω από μια έκθεση σκίτσων που απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ.

Οι δύο δράστες σκοτώθηκαν έπειτα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικό που περιφρουρούσε την εκδήλωση.

Την ίδια ώρα οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ των ενόπλων που άνοιξαν πυρ και διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων, γνωστοποίησε σήμερα μία αμερικανική κυβερνητική πηγή.

Η πηγή αυτή ανέφερε ότι το FBI και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι το περιστατικό της Κυριακής ενδέχεται να το έχουν υποκινήσει ή διευθύνει μαχητές οργανώσεων εκτός των ΗΠΑ, όπως το Ισλαμικό Κράτος, που δραστηριοποιείται κυρίως στη Συρία και σε τμήματα του Ιράκ.

Από την πλευρά της η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε για διάστημα πολλών μηνών τα μέτρα ασφαλείας που θα επέβαλε εντός και περιμετρικά του χώρου που φιλοξενείται η έκθεση με τα σκίτσα του Μωάμεθ στο Τέξας, όπου οι δύο άνδρες που άνοιξαν πυρ εναντίον ενός περιπολικού έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες ενός αστυνομικού.

Λευκός Οίκος: Καμία δικαιολογία για πράξεις βίας

Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι τίποτα δε μπορεί να δικαιολογήσει την επίθεση που διέπραξαν στο Τέξας δύο ένοπλοι άνδρες, πλησίον ενός χώρου όπου εκτίθεντο σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

«Καμία μορφή έκφρασης δε δικαιολογεί μία πράξη βίας» δήλωσε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, ενώ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφάλειας

Οι δράστες που ήταν οπλισμένοι με αυτόματα τυφέκια άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του περιπολικού έξω από τον χώρο της έκθεσης στο Γκάρλαντ του Τέξας.

Στα πυρά τους απάντησε ένας τροχονόμος που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, ο οποίος και τους σκότωσε, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Γκάρλαντ, Τζο Χαρν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης επένδυσαν ποσό ύψους 10.000 δολαρίων για την ασφάλεια, τόνισε ο Χαρν.

Μία ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, στελέχη του FBI και μία ομάδα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας SWAT όπως και του Γραφείου Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Όπλων και Εκρηκτικών είχαν αναπτυχθεί και βρίσκονταν όλοι στις θέσεις τους στην περίπτωση που προέκυπτε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Η αστυνομία διαβεβαίωσε επιπλέον ότι δεν είχε λάβει καμία συγκεκριμένη απειλή ενόψει των εγκαινίων της έκθεσης με τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Και οι δύο δράστες άφησαν την τελευταία τους πνοή δίπλα στο αυτοκίνητό τους, όπου οι ομάδες πυροτεχνουργών δεν εντόπισαν κανέναν εκρηκτικό μηχανισμό.

«Προφανώς βρίσκονταν εδώ για να πυροβολήσουν εναντίον ανθρώπων» στο Γκάρλαντ, τόνισε ο Χαρν.

«Εκείνος έκανε καλή δουλειά» προσέθεσε ο ίδιος, αναφερόμενος στον αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε τους δράστες.

Τα σενάρια για διασύνδεση με τζιχαντιστές

To σενάριο πάντως οι δράστες της επίθεσης να ήταν υποστηρικτές τζιχαντιστικών οργανώσεων φαίνεται πως επιβεβαιώνεται σήμερα.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο του FBI τον οποίο δεν κατονομάζει, ο ένας εκ των δραστών ονομάζεται Έλτον Σίμπσον, διέμενε στην Αριζόνα (νοτιοδυτικά) και είχε κατά το παρελθόν βρεθεί στο επίκεντρο μίας έρευνας που σχετιζόταν με την τρομοκρατία.

Πριν από 5 χρόνια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο άνδρας είχε καταδικαστεί καθώς είχε πει ψέματα σε πράκτορες του FBI σχετικά με τα σχέδιά του να ταξιδέψει στην Αφρική.

Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Σίμπσον καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2011 στην Αριζόνα σε 3 χρόνια με αναστολή, όμως ένας δικαστής είχε αποφανθεί στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση δεν είχε ορθώς τεκμηριώσει ότι ο κατηγορούμενος προτίθετο να ενταχθεί σε μία τρομοκρατική οργάνωση στη Σομαλία.

Το FBI και πυροτεχνουργοί πραγματοποίησαν έρευνες στο διαμέρισμα του φερόμενου δράστη που βρίσκεται σε ένα συγκρότημα κατοικιών στο βόρειο Φοίνιξ, μετέδωσε επιπλέον το ABC.

Το όνομα του δεύτερου άνδρα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα και οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνες και στο διαμέρισμά του, μετέδωσε ο σταθμός, επικαλούμενος έναν πράκτορα του FBI.

Ένα τοπικής εμβέλειας δίκτυο, το KPHO TV του Φοίνιξ από την πλευρά του μετέδωσε ότι οι δύο άνδρες διέμεναν στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε χθες το βράδυ για την κατάσταση στο Τέξας., γνωστοποίησε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα εξάλλου με τον ιστότοπο SITE, που παρακολουθεί τους ιστοτόπους των τζιχαντιστών, ένας άνδρας επιβεβαίωσε από χθες σε ένα λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter εκ μέρους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι την επίθεση διέπραξαν δύο υποστηρικτές της οργάνωσης.

Σε μηνύματα που αναρτήθηκαν με ημερομηνία την 3η Μαΐου, ο άνδρας που ονομάζεται Αμπού Χουσέιν Αλ Μπριτάνι επιβεβαίωσε ότι «δύο από τους αδελφούς μας άνοιξαν πυρ εναντίον της καλλιτεχνικής έκθεσης του προφήτη Μωάμεθ στο Τέξας» οι συμμετέχοντες στην οποία «πίστευαν ότι θα βρίσκονταν στο απυρόβλητο από τους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους στο Τέξας».

Σύμφωνα με το SITE ο Αλ Μπριτάνι είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Βρετανό τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους Τζουνάιντ Χουσέιν.

Ο ίδιος επανέλαβε επίσης ένα άλλο μήνυμα που είχε αναρτηθεί στο Twitter, πιθανότατα στον λογαριασμό ενός από τους δύο δράστες. Το μήνυμα αυτό μοιάζει να είναι η ανάληψης ευθύνης για την επίθεση εκ μέρους των δραστών, πριν καν διαπραχθεί. Κατόπιν η πρόσβαση στο λογαριασμό αυτόν αποκλείστηκε.

Το ABC μετέδωσε ότι σύμφωνα με τους αξιωματούχους των αρχών το τελευταίο από τα μηνύματα εστάλη με την ετικέτα #texasattack (επίθεση στο Τέξας).

«Ο αδελφός μου και εγώ ορκιστήκαμε πίστη στον ηγέτη των πιστών. Μακάρι ο Αλάχ να μας αποδεχθεί ως μουτζαχεντίν. Να προσεύχεστε», έγραφε το μήνυμα αυτό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024