Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σημαντική επιδείνωση των συνθηκών στην ελληνική μεταποίηση τον Απρίλιο

Σημαντική επιδείνωση των συνθηκών στην ελληνική μεταποίηση τον Απρίλιο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2013 υποχώρησε τον Απρίλιο η δραστηριότητα στην ελληνική μεταποίηση σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Markit που δόθηκαν σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών υποχώρησε στις 46,5 μονάδες τον Απρίλιο, τιμή χαμηλότερη από τις 48,9 μονάδες του Μαρτίου.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2013 υποχώρησε τον Απρίλιο η δραστηριότητα στην ελληνική μεταποίηση σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Markit που δόθηκαν σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών υποχώρησε στις 46,5 μονάδες τον Απρίλιο, τιμή χαμηλότερη από τις 48,9 μονάδες του Μαρτίου, διαμορφούμενος κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για όγδοο συνεχή μήνα.

Σύμφωνα με την Markit, η απασχόληση επανήλθε σε επίπεδα συρρίκνωσης μετά από τέσσερις μήνες μέτριας αύξησης, ενώ οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν λόγω των ελλείψεων σε πρώτες ύλες και της περιορισμένης ρευστότητας. Εάν στα δεδομένα αυτά προστεθούν και οι αυξανόμενες πιέσεις επί του κόστους λόγω του εξασθενημένου ευρώ, η τελευταία έρευνα έδωσε μια συνολικά θλιβερή εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στον τομέα παραγωγής αγαθών.

Ο συνολικός όγκος των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκε απότομα τον Απρίλιο, και με αισθητά ταχύτερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα. Το γεγονός αυτό επιμήκυνε την τρέχουσα ακολουθία μείωσης των συνολικών νέων παραγγελιών σε οκτώ μήνες.

Η εξασθένηση των παραγγελιών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης των νέων εργασιών από το εξωτερικό. Αναφορές των μελών του πάνελ υπογράμμισαν ότι η αβεβαιότητα και η πολιτική αστάθεια έδρασαν ανασταλτικά ως προς το ενδιαφέρον των πελατών.

Τον Απρίλιο για πέμπτο συνεχή μήνα όπου καταγράφηκε αύξηση του χρόνου παράδοσης προμηθειών. Ο βαθμός επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών ήταν, στην πραγματικότητα, ο σημαντικότερος από τον Ιανουάριο του 2014.

Η ταχύτερη συρρίκνωση της παραγωγής στα εργοστάσια συνέβαλε στην υποχώρηση του κύριου δείκτη τον Απρίλιο – τη σημαντικότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 22 μηνών.

Η απότομη και επιταχυνόμενη μείωση της παραγωγής τόσο των ενδιάμεσων όσο και των κεφαλαιουχικών αγαθών ήταν ακόμα ένας παράγοντας που οδήγησε στη μείωση του κύριου δείκτη. Αντίθετα, η παραγωγή καταναλωτικών αγαθών κατέγραψε περαιτέρω αύξηση, μολονότι βραδύτερη.

Η απασχόληση επανήλθε σε επίπεδα συρρίκνωσης τον Απρίλιο, έχοντας αυξηθεί μέτρια κατά τη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων μηνών. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν οριακός.

Ο έντονος ανταγωνισμός ώθησε τους παραγωγούς αγαθών σε περιορισμό των τιμών χρέωσης, με σκοπό την υποστήριξη των πωλήσεων. Ο ρυθμός μείωσης ήταν δριμύς και ο ταχύτερος που έχει σημειωθεί σε διάστημα οκτώ μηνών.

Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε παρά το γεγονός ότι η αύξηση του κόστους κατέγραψε υψηλό δέκα μηνών, και ενώ μέλη του πάνελ ανέφεραν υψηλότερες τιμές πρώτων υλών, τις οποίες συνέδεσαν, εν μέρει, με το εξασθενημένο ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024