Εφικτό θεωρεί ο Γιούνκερ συμβιβασμό με τη Βρετανία για να μείνει στην ΕΕ
Αποκλείοντας ρηξικέλευθες αλλαγές σε τομείς όπως τη μετακίνηση προσώπων, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε πως υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό με το Λονδίνο εάν επιδιώξει, όπως έχει προαναγγείλει ο Ντέιβιντ Κάμερον, αλλαγή στη σχέση με την ΕΕ ώστε να η Βρετανία να παραμείνει στην Ένωση. Εννιά ημέρες πριν τις βρετανικές εκλογές, ο Γιούνκερ υπογράμμισε ωστόσο πως πρέπει να αποκρυσταλλωθούν οι αλλαγές που ενδεχομένως επιδιώξει η επόμενη κυβέρνηση.
Αποκλείοντας ρηξικέλευθες αλλαγές σε τομείς όπως τη μετακίνηση προσώπων, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε πως υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό με το Λονδίνο εάν επιδιώξει, όπως έχει προαναγγείλει ο Ντέιβιντ Κάμερον, αλλαγή στη σχέση με την ΕΕ ώστε να η Βρετανία να παραμείνει στην Ένωση.
Εννιά ημέρες πριν τις βρετανικές εκλογές, ο Γιούνκερ υπογράμμισε ωστόσο πως η συζήτηση είναι πρόωρη μέχρι να αποκρυσταλλωθούν οι αλλαγές που ενδεχομένως επιδιώξει η επόμενη κυβέρνηση.
Σε συνέντευξή του στο βρετανικό BBC, ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε ενοχλημένος από δημοσιεύματα που τον ήθελαν να απορρίπτει οποιαδήποτε αλλαγή στις Συνθήκες της ΕΕ.
«Εξαρτάται από το αίτημα», είπε ο Γιούνκερ. «Εξαρτάται κι από άλλα πράγματα, όπως η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει επίσης σε αλλαγές της συνθήκης» πρόσθεσε.
«Δεν ζητάω αλλαγές της συνθήκης και αποκλείω όντως μείζονες αλλαγές της συνθήκης όσον αφορά την ελευθερία κίνησης, όμως μπορούν να θιγούν άλλα ζητήματα στα οποία είναι εφικτή η αλλαγή πολιτικής βάσει της ισχύουσας συνθήκης» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Το ζήτημα της μετακίνησης προσώπων είναι στην κορυφή όσων θέλει να αλλάξει ο Ντέιβιντ Κάμερον, με το βλέμμα σε περιορισμούς στη μετανάστευση από τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη. Ο νυν πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πως, εάν επανεκλεγεί, θα επιδιώξει «νέα σχέση» με την ΕΕ η οποία και τελικά θα κριθεί με δημοψήφισμα «μέσα ή έξω» το 2017.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε ότι δεν θέλει η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ και υποσχέθηκε να επιδιώξει την επίτευξη μιας «δίκαιης συμφωνίας». «Υπάρχει ακόμη περιθώριο για να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα σε όσα νομίζω ότι θα προτείνει η Βρετανία και σε όσα νομίζω ότι θα απαντήσει η Ευρώπη» ανέφερε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Κυπριακό: Τον διορισμό ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ προαναγγέλλει η φον ντερ Λάιεν κάνοντας λόγο για νέα δυναμική
- Ιράν: Σειρήνες ήχησαν στο Μπαχρέιν
- Ρωσία: Πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη εξαιτίας ουκρανικής επίθεσης με drones
- Κύπρος: Το προσχέδιο Ολγκίν για λύση του Κυπριακού αποκαλύπτει η Independent
- Μεξικό: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε τροχαίο με ακινητοποιημένα οχήματα λόγω προηγούμενης σύγκρουσης
- Συρία: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου διορισμένου κοινοβουλίου
- Κουφονήσια: Συνέλαβαν τον κυβερνήτη πλωτού αναψυκτηρίου
- Πετρέλαιο: Αλμα των τιμών εν μέσω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442