Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Bloomberg: Κολλημένη με το ευρώ η Ελλάδα

Bloomberg: Κολλημένη με το ευρώ η Ελλάδα

Την άποψη ότι η Ελλάδα είναι κολλημένη με το ευρώ, και το αντίστροφο (Greece Is Stuck With the Euro, and Vice Versa) διατυπώνει η συντακτική ομάδα του Bloomberg σε σημερινό της  άρθρο. Ακόμη, υπογραμμίζεται πως η αλλαγή νομίσματος δεν είναι μικρό πράγμα και κανείς εκ της πολιτικής τάξης ή της ελληνικής δημοσίας διοίκησης μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει υψηλό βαθμό επάρκειας για να το κάνει με επιτυχία.

Την άποψη ότι η Ελλάδα είναι κολλημένη με το ευρώ, και το αντίστροφο (Greece Is Stuck With the Euro, and Vice Versa) διατυπώνει η συντακτική ομάδα του Bloomberg σε σημερινό της άρθρο.

Όπως αναφέρεται, κάποιες φορές μια χώρα συσσωρεύσει τόσο πολύ χρέος, που είναι λογικό για αυτή να χρεοκοπήσει, να εγκαταλείψει το νόμισμά της και να ξεκινήσει από την αρχή. «Η Ελλάδα δεν είναι μία από αυτές τις χώρες», ξεκαθαρίζουν οι συντάκτες του Bloomberg, εξηγώντας πως αυτό δεν έχει σταματήσει κάποιους οικονομολόγους να υποστηρίζουν το αντίθετο, ενώ και η αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε δημοψήφισμα δείχνει πως οι Έλληνες ίσως κλιθούν κάποια στιγμή να κάνουν μια επιλογή.

Το Bloomberg υποστηρίζει πως το επιχείρημα η Ελλάδα να πορευθεί μόνη της, ήταν πάντα ελκυστικό, καθώς δεν θα έπρεπε καν να είχε ενταχθεί στο ευρώ από την αρχή, διότι δεν μπορούσε να εκπληρώσει τα κριτήρια της ΕΕ για το χρέος.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζεται πως η πιθανή έκβαση μιας επιστροφής στη δραχμή, θα προκαλούσε περισσότερη δυστυχία για την Ελλάδα. «Ενώ κάποιες χρεοκοπίες οδηγούν στην ανάκαμψη, συχνά μετά από μια μικρή περίοδο πόνου, άλλες δεν είναι τόσο ταχείες. Στην Ελλάδα, ο συνδυασμός μιας κακής διακυβέρνησης και της υποχώρησης ενός νομίσματος, έχουν προκαλέσει τη δημιουργία πληθωρισμού αντί βιώσιμης ανάπτυξης. Και δεν νομίζουμε ότι αυτό έχει αλλάξει», σημειώνεται.

Το Bloomberg αναφέρει πως εμπόδιο σε μια επιτυχημένη υποτίμηση, είναι ότι η χώρα έχει ήδη υποστεί μια μεγάλη οικονομική ύφεση. Μία πρόβλεψη αφορά ότι μια χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή, θα οδηγούσε σε μόλις 10% απώλεια του ΑΕΠ. «Αυτό ακούγεται διαχειρίσιμο, μέχρι να συνειδητοποιήσει κανείς ότι η Ελλάδα έχει ήδη απολέσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της οικονομίας της από την αρχή της τρέχουσες κρίσης. Άλλο ένα 10% θα μπορούσε να φέρει μία πολιτική και οικονομική κρίση», τονίζεται.

Στο άρθρο υπογραμμίζεται πως η αλλαγή νομίσματος δεν είναι μικρό πράγμα και κανείς εκ της πολιτικής τάξης ή της ελληνικής δημοσίας διοίκησης μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει υψηλό βαθμό επάρκειας για να το κάνει με επιτυχία, καθώς μια ανάκαμψη με διάρκεια θα απαιτούσε ακριβώς την ίδια δημοσιονομική πειθαρχία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας αντιστέκεται.

Στην ίδια βάση επισημαίνεται πως η η έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ελλάδα, το νοτιότερο φυλάκιο της Ευρώπης, χρειάζεται την ασφάλεια της ΕΕ περισσότερο από ό,τι η ΕΕ χρειάζεται την Ελλάδα.

«Με μια άλλη κυβέρνηση, σε μια πιο ήρεμη στιγμή, θα μπορούσε να έχει νόημα για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Αυτή τη στιγμή όμως είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία», καταλήγει το άρθρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024