Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η έκταση του εφιάλτη στο Νεπάλ αποκαλύπτεται, πάνω από 5.000 οι νεκροί

Η έκταση του εφιάλτη στο Νεπάλ αποκαλύπτεται, πάνω από 5.000 οι νεκροί

Ενώ η έρευνα στα ερείπια του Νεπάλ συνεχίζεται, ο προσωρινός απολογισμός του καταστροφικού σεισμού ανέρχεται σε 5.057 νεκρούς, και η κυβέρνηση φοβάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 10.000. Η συνδρομή των ξένων διασωστών που φτάνουν επικεντρώνεται στο μακάβριο έργο της ανάσυρσης σορών. Τουλάχιστον 250 άνθρωποι αγνοούνται από χιονοστιβάδα σε δημοφιλή προορισμό για πεζοπορία. Φεύγουν όσοι μπορούν από το Κατμαντού, μεγάλα τμήματα του οποίου έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα.

Ενώ η έρευνα στα ερείπια του Νεπάλ συνεχίζεται, ο προσωρινός απολογισμός του καταστροφικού σεισμού ανέρχεται σε 4.057 νεκρούς, και η κυβέρνηση φοβάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 10.000. Η συνδρομή των ξένων διασωστών που φτάνουν επικεντρώνεται στο μακάβριο έργο της ανάσυρσης σορών, καθώς οι ελπίδες για επιζώντες εξανεμίζονται όσο περνούν οι ημέρες.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό αγνοούνται τα ίχνη τουλάχιστον 250 ανθρώπων έπειτα από χιονοστιβάδα που έπληξε χωριό στην περιφέρεια Ράσουα, δημοφιλή προορισμό για πεζοπορία βόρεια του Κατμαντού. Ξένοι τουρίστες ενδέχεται να βρίσκονται μεταξύ των αγνοουμένων.

Στο Κατμαντού, οι νεκρικές πυρές συμπληρώνουν το τοπίο με τα άδεια, ακατάλληλα κτίρια, τα ερείπια και τις σκηνές. Οι νεκροί αποτεφρώνονται εδώ και δύο ημέρες, πολλές φορές με την πιο πρόχειρη δυνατή προετοιμασία και ακόμη και σε πλατείες.

Oι τραυματίες που έχουν καταμετρηθεί μετά την καταστροφή ξεπερνούν τους 10.000, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι αριθμοί αυτοί, υπενθυμίζεται, αφορούν μόνο το Νεπάλ: Θύματα από τον καταστροφικό σεισμό υπάρχουν και στις γειτονικές χώρες, κυρίως στην Ινδία και στις περιοχές του Θιβέτ, που φτάνουν περίπου τους 100.

Όσοι έχουν μείνει στην πρωτεύουσα Κατμαντούν προσπαθούν να φύγουν με κάθε δυνατό μέσο. Μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ πολλά από τα κτίρια που δεν έχουν πέσει θεωρούνται ακατάλληλα -ενώ ο κίνδυνος των μετασεισμών παραμένει.Βίντεο από το Κατμαντού τραβηγμένο με drone:

Αρκετές ορεινές κοινότητες παραμένουν αποκομένες και ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για τα θύματα -εκεί, εκτός από την κατάρρευση κτιρίων, υπήρχε εξίσου μεγάλος κίνδυνος από κατολισθήσεις. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σουσίλ Κοιράλα, ανέφερε στο Reuters πως ο τελικός αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέρχεται ακόμη και σε 10.000, λέγοντας πως οι υπηρεσίες του Νεπάλ βρίσκονται «επί ποδός πολέμου».

Μοναδική καλή είδηση είναι ότι οι περίπου 100 ορειβάτες που είχαν παγιδευτεί στους καυταυλισμούς στο Έβερεστ, και κινδύνευαν από χιονοστοιβάδες, απομακρύνθηκαν. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού με εναέρια ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες, καθώς τα ελικόπτερα δεν μπορούσαν να μεταφέρουν παρά μέχρι δύο άτομα.

OHE: Πάνω από 8 εκατομμύρια οι πληγέντες

Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει πως ο σεισμός στο Νεπάλ έχει πλήξει 8 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ περισσότερο από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη αρωγής, τροφίμων, πόσιμου νερού και στέγης.

Φορτία τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού, σκηνές, κουβέρτες έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, όμως η μεταφορά και η διανομή τους καθυστερεί εξαιτίας της χαώδους κατάστασης, της έλλειψης προσωπικού για τη μεταφορά των προμηθειών, της καταστροφής του οδικού δικτύου, της διακοπής των τηλεπικοινωνιών που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής.

Οι κάτοικοι που πέρασαν την τρίτη τους νύκτα στο ύπαιθρο, στα πεζοδρόμια, σε πάρκα και ανοικτούς χώρους κάτω από αυτοσχέδια καταφύγια, σκάβουν με τα χέρια τους στα ερείπια των γκρεμισμένων σπιτιών τους για να ανασύρουν τους νεκρούς συγγενείς τους και η οργή κατά της κυβέρνησης αρχίζει να κυριαρχεί για την καθυστέρηση της βοήθειας.

Στην ύπαιθρο, στις απομακρυσμένες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η καταστροφή είναι ολική, οι ανάγκες τεράστιες και η βοήθεια δεν μπορεί να φτάσει εξαιτίας του κατεστραμένου οδικού δικτύου. Ελικόπτερα που άρχισαν μόλις τη Δευτέρα πτήσεις προς τις πιο απομακρυσμένες σεισμόπληκτες περιοχές μεταφέρουν στάγδην προμήθειες και απομακρύνουν με αργούς ρυθμούς τραυματίες και ασθενείς.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024