Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Είμαστε ανάμεσά σας»: Απόπειρα τρομοκράτησης των Ιταλών από «τζιχαντιστές»

«Είμαστε ανάμεσά σας»: Απόπειρα τρομοκράτησης των Ιταλών από «τζιχαντιστές»

Να τρομοκρατήσουν για επιθέσεις στην Ιταλία προσπάθησαν άγνωστοι, αξιοποιώντας τη δύναμη του Διαδικτύου: Από το βράδυ της Δευτέρας, κυκλοφορούν στο ιταλόφωνο Ίντερνετ απειλές που υποτίθεται ότι φέρουν την «υπογραφή» των τζιχαντιστών και λένε ότι «περιμένουν την ώρα μηδέν». Οι ιταλικές Αρχές μιλούν για «τζιχάντ στα λόγια» και υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχουν απτές απειλές και η εγρήγορση είναι ούτως ή άλλως υψηλή.

Να τρομοκρατήσουν για επιθέσεις στην Ιταλία προσπάθησαν άγνωστοι, αξιοποιώντας τη δύναμη του Διαδικτύου: Από το βράδυ της Δευτέρας, κυκλοφορούν στο ιταλόφωνο Ίντερνετ απειλές που υποτίθεται ότι φέρουν την «υπογραφή» των τζιχαντιστών και λένε ότι «περιμένουν την ώρα μηδέν». Πρόκειται για φωτογραφίες εμβληματικών σημείων σε Ρώμη και Μιλάνο με απειλητικά μυνήματα γραμμένα σε χαρτόνια ή φύλλα τετραδίου.

Οι ιταλικές Αρχές μιλούν για «τζιχάντ στα λόγια» και υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχουν απτές απειλές και η εγρήγορση είναι ούτως ή άλλως υψηλή.

Τα μηνύματα ξεκίνησαν από λογαρισμό υποστηρικτών της ISIS στο Twitter, σύμφωνα με την Ρίτα Κατς, επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE, και διαδόθηκαν τη Δευτέρα.

Είναι φωτογραφίες από σημεία στη Ρώμη και στο Μιλάνο -όπως το Κολοσσαίο, σημαίες της έκθεσης EXPO ή σιδηροδρομικούς σταθμούς- και μπροστά τους χαρτόνια ή φύλλα με μηνύματα όπως «είμαστε ανάμεσά σας», «περπατούμε στους δρομους της Ιταλίας και περιμένουν την ώρα Χ», «παρατηρούμε τους στόχους». Ως υπογραφή υπάρχει ένα «ISIS στη Ρώμη» ή το σήμα της οργάνωσης.

Οι φωτογραφίες από μόνες τους, τραβηγμένες από τον δρόμο, δεν δείχνουν καμία ιδιαίτερη επιχειρησιακή δυνατότητα- αρκεί μία φωτογραφική μηχανή, ένα στιλό και ένας λογαριασμός στο Twitter. Στόχος των αγνώστων που τις έβγαλαν ήταν προφανώς να διαδοθούν και να τρομοκρατήσουν (στα χαρτόνια μάλιστα υπάρχει μέχρι και η δίεση, που χρησιμοποιείται ως δείκτης διαδικτυακών hashtag).

Οι ιταλικές αρχές διαμήνυσαν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, πως τα μηνύματα αυτά είναι «τζιχάντ στα λόγια» και υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη νέα απειλή.

«Είναι καθαρή προπαγάνδα, ψυχολογικός πόλεμος, που βασίζεται στην αγορά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» διαμηνύουν οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων. «Θα ήμασταν ανόητοι εάν λέγαμε πως δεν υπάρχει επιφυλακή, ιδιαίτερα στη φύλαξη σημαντικών τοποθεσιών όπως η Expo, και καμία ένδειξη δεν περνά χωρίς να ερευνηθεί, όμως δεν υπάρχουν νέα συγκεκριμένα στοιχεία για συναγερμό» τονίζουν.

Όποιοι κι αν βρίσκονται πίσω από τα μηνύματα, «συμπαθούντες» της ISIS ή μη, τονίζουν, «γνωρίζουν πως ένα τέτοιο μήνυμα θα τύχη της άμεσης προσοχής των ΜΜΕ». «Άλλο τα μηνύματα που αναρτώνται στο Διαδίκτυο και άλλο οι πραγματικοί κίνδυνοι» καταλήγουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024