Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα επιτραπέζια που «σπάνε ταμεία»

Τα επιτραπέζια που «σπάνε ταμεία»

Εδώ και χρόνια η εμπειρία των περισσότερων πάνω στα επιτραπέζια παιχνίδια, περιοριζόταν στην Monopoly, το Trivial και το Taboo. Πλέον ήρθε ο καιρός να ξεφύγουμε από τη μονοτονία και να τα αντικαταστήσουμε με νέα πιο ενδιαφέροντα

Εδώ και χρόνια η εμπειρία των περισσότερων πάνω στα επιτραπέζια παιχνίδια, περιοριζόταν στην Monopoly, το Trivial και το Taboo.. ενώ τα πιο εξελιγμένα ήταν τo Μυστήρια στο Πεκίνο και το Cluedo. Πλέον ήρθε ο καιρός να ξεφύγουμε από τη μονοτονία και να τα αντικαταστήσουμε με νέα πιο ενδιαφέροντα.

Τα επιτραπέζια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διασκέδασης και υπάρχει μεγάλη ποικιλία πια για όλα τα γούστα, είναι όμως μερικά που σίγουρα έχουμε παίξει ή αλλιώς θα έπρεπε να τα δοκιμάσουμε.


Οι Άποικοι του Κατάν

Οι άποικοι του Κατάν ή The Settlers of Catan είναι ένα διάσημο πλέον παιχνίδι ανάπτυξης και κυριαρχίας που έχει ενθουσιάσει εκατομμύρια παίκτες σε όλο τον κόσμο. Οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο των πρώτων κατοίκων του νησιού Κατάν που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις πολύτιμες πρώτες ύλες τους και να τις αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κατασκευάζουν δρόμους, τοποθετούν ιππότες, χτίζουν οικισμούς και αναβαθμίζουν πόλεις. Ανταλλάσσουν πρώτες ύλες μεταξύ τους για να χτίσουν σημαντικά οικοδήματα στην πόλη τους όπως πηλό και πέτρες αλλά οι περισσότεροι θέλουν αρκετό μαλλί, ξυλεία και σιτάρι. Οι ευκαιρίες για πλουτισμό και εξάπλωση είναι πολλές αλλά και ο ανταγωνισμός μεγάλος ενώ οι δρόμοι και οι ιππότες αλλάζουν συχνά χέρια… Σύντομα το νησί πληθαίνει και η αναζήτηση γης και πρώτων υλών δυσκολεύει, όποιος παίκτης εξασφαλίσει τους περισσότερους πόντους νίκης κερδίζει.

Παίζεται με 3 έως 4 άτομα ηλικίας 10 ετών και άνω και έχει περίπου διάρκεια 75 λεπτά.


Στα Κάστρα του Μυστρά

Τα Κάστρα του Μυστρά ή Carcassonne είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής και τοποθέτησης πλακιδίων. Οι παίχτες προσπαθούν να αναπτύξουν την περιοχή του Μυστρά για να αυξήσουν την κυριαρχία τους, αξιοποιώντας- μοιράζοντας τους ακόλουθους τους στους δρόμους, στις πολιτείες, στα μοναστήρια και τους αγρούς. Σε κάθε γύρο η περιοχή μεγαλώνει και οι παίχτες επεκτείνονται και προσθέτουν κι άλλους δρόμους, αγρούς, πόλεις και μοναστήρια. Πρέπει να προσέχουν όμως που τοποθετούν τους ακόλουθους τους γιατί έχουν συγκεκριμένο αριθμό στην κατοχή τους. Οι παίχτες μπορούν επίσης να τους αναπτύξουν σαν αγρότες, ιππότες, καλόγερους αλλά και κλέφτες για να ελέγξουν και να κερδίσουν βαθμούς στις τοποθεσίες. Όταν μια περιοχή ολοκληρωθεί και κλείσει τότε μετριούνται οι ακόλουθοι που βρίσκονται σε αυτό, δίνοντας πόντους στο παίχτη που τους τοποθέτησε. Η ικανότητα των παιχτών στην ανάπτυξη της περιοχής και η συνετή χρήση των ακολούθων τους θα καθορίσουν τον νικητή, που θα έχει και τους περισσότερους πόντους.

Το παιχνίδι είναι για 2 έως 5 παίχτες, ηλικίας 10 ετών και άνω και μέση διάρκεια 30 λεπτά.


Dixit

Το Dιxit είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι ιστοριών, με κάρτες, γεμάτο εκπλήξεις για την οικογένεια και την παρέα. Σε κάθε γύρο ένας παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο του αφηγητή και ανοίγει πέντε εικόνες μια από τις οποίες επιλέγει να κρατήσει ο ίδιος. Εμπνευσμένος από την επιλογή του σχηματίζει μια αινιγματική πρόταση που μοιράζεται με τους υπόλοιπους. Οι παίκτες θα πρέπει να επιστρατεύσουν τη διορατικότητα και τη λογική τους για να τη βρούνε, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις παγίδες των συμπαικτών τους. Το παιχνίδι τελειώνει όταν η τράπουλα εξαντληθεί ή κάποιος φτάσει στους 30πόντους.

Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για 3 έως 6 παίκτες ηλικίας 8 ετών και άνω και μέση διάρκεια 30 λεπτά.


Tichu

Το Tichu είναι ένα γρήγορο και έξυπνο παιχνίδι στρατηγικής με κάρτες και παίζεται πάντα με δύο ομάδες. Κάθε ομάδα προσπαθεί να απαλλαγεί από τις κάρτες της αλλά και να μαζέψει πόντους «κατεβάζοντας» συνδυασμούς που πρέπει να είναι πιο ισχυροί από των αντίπαλων ομάδων. Ο Δράκος, ο Φοίνικας, ο Σκύλος και το Majong περιμένουν να ριχτούν στην μάχη και αν χρειαστεί να θυσιαστούν για την νίκη. Η πρώτη ομάδα που θα καταφέρει να μαζέψει 1000 πόντους είναι η νικήτρια. Το παιχνίδι συνδυάζει κουμ-καν, πόκερ και μπριτζ.

Είναι για 3 έως 10 παίκτες, ηλικίας 10 ετών και άνω και έχει διάρκεια 30 με 90 λεπτά.


Ticket to ride: Europe

Το Ticket to Ride:Ευρώπη είναι ένα συναρπαστικό οικογενειακό παιχνίδι τρένων. Οι παίκτες επιβιβάζονται στα τρένα και ετοιμάζονται να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη για να κερδίσουν. Πρέπει να μαζέψουν κάρτες που περιέχουν διάφορα είδη βαγονιών και να τα χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν σταθμούς, να περάσουν μέσα από τούνελ, να πάρουν Ferry Boats και να διεκδικήσουν σιδηροδρομικές διαδρομές κατά μήκος της Ευρώπης. Όσες περισσότερες διαδρομές κάνουν τόσους περισσότερους πόντους νίκης θα λάβουν. Ο παίκτης που θα καταφέρει να χτίσει την μακρύτερη συνεχόμενη διαδρομή με τα τρένα του ή να ταξιδέψει σε Μυστικές διαδρομές θα κερδίσει επιπλέον πόντους βασικούς για την νίκη.

Παίζεται με 2 έως 5 παίκτες ηλικίας 8 ετών και άνω και μέση διάρκεια 45 λεπτά.


Ubongo

Το Ubongo είναι ένα γρήγορο και εθιστικό επιτραπέζιο με σκοπό οι παίκτες να λύσουν το γρίφο τους πριν αδειάσει η κλεψύδρα. Κάθε παίκτης έχει δώδεκα πλακίδια με διάφορα σχήματα που θυμίζουν Tetris, και προσπαθεί να ολοκληρώσει το σχήμα που απεικονίζεται στον πίνακά του όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο πρώτος που θα το καταφέρει, μετακινεί το πιόνι του στο ταμπλό μαζεύοντας όσα περισσότερα πετράδια μπορεί. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι συμπαίκτες του με λιγότερες κινήσεις και εφόσον υπάρχει ακόμα χρόνος. Στο τέλος του παιχνιδιού, όποιος έχει τα περισσότερα πετράδια του ίδιου χρώματος είναι ο νικητής.

Παίζεται με 2 έως 4 παίκτες ηλικίας 8 ετών και άνω, ενώ η διάρκεια του παιχνιδιού είναι 20 με 30 λεπτά.


Α Game of Thrones

Το Α Game of Τhrones:The Board Game 1st Edition ή Το Παιχνίδι του Στέμματος είναι ένα γνωστό επιτραπέζιο στρατηγικής και κυριαρχίας βασισμένο στην επιτυχημένη ομότιτλη σειρά.

Κάθε παίκτης αναλαμβάνει τον ρόλο ενός από τους οίκους του Γουέστερος και με σωστή διαχείριση του στρατού του, διπλωματία, επιδεξιότητα και δόλιες ενέργειες προσπαθεί να επικρατήσει στα επτά Βασίλεια. Οι παίκτες έχουν υπό τον έλεγχο τους στρατό και σημαντικούς χαρακτήρες, επιδιώκουν να μαζέψουν πόρους για τον ερχόμενο χειμώνα και προσπαθούν να επιζήσουν από τις επιθέσεις των αντιπάλων τους. Χάρτινοι θρόνοι, στρατοί και στόλοι, κάρτες εντολών, στρογγυλές μάρκες και πολλές άλλες λεπτομέρειες όπως οικόσημα και σύμβολα, δημιουργούν ένα καλοφτιαγμένο επιτραπέζιο, πιστό στη σειρά. Οι συμμαχίες και οι προδοσίες είναι μόνο η αρχή από μια σειρά προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει ο παίκτης για να κερδίσει.

Είναι ένα σύνθετο παιχνίδι έξυπνου σχεδιασμού, και λεπτής διπλωματίας για 3 έως 5 παίκτες άνω των 12ετών και μέση διάρκεια 180 λεπτά.


Puerto Rico

Το Πουέρτο Ρίκο ή Puerto Rico είναι ένα οικονομικό επιτραπέζιο παιχνίδι διαχείρισης εμπορευμάτων, χτισίματος και ανάπτυξης της πόλης. Οι παίκτες καλλιεργούν τις εκτάσεις τους και φυτεύουν αγαθά που πρέπει να πουλήσουν για να αποκτήσουν χρήματα αλλά και πόντους νίκης. Τα χρήματα τα χρησιμοποιούν για να αγοράσουν κτίρια απαραίτητα για να παράγουν ακόμη περισσότερες σοδιές ή για να αποκτήσουν και άλλες ιδιότητες. Τα κτίρια και οι φυτείες δεν λειτουργούν αν δεν είναι επανδρωμένα με αποίκους. Σκοπός των παικτών είναι να έχουν προσοδοφόρα φυτεία, εντυπωσιακά κτίρια, να αναπτύξουν το λιμάνι και να στείλουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη με υψηλό όφελος.

Ο παίκτης που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους νίκης από τις πωλήσεις αγαθών, κτιρίων και υπηρεσιών θα είναι και ο νικητής του παιχνιδιού.

Ένα παιχνίδι για 3 έως 5 άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω και διάρκεια 90-150 λεπτά.


Munchkin

Το Muchkin είναι ένα χιουμοριστικό παιχνίδι με κάρτες, που διακωμωδεί όλα τα παιχνίδια στρατηγικής και ρόλων. Παίζουν όσοι θέλουν χωρίς περιορισμό και από αυτό εξαρτάται και ο χρόνος διάρκειάς του, αλλά σίγουρα στην περίπτωση που είναι πολλά άτομα δεν τελειώνει ποτέ το παιχνίδι. Σκοπός των παικτών είναι να πολεμήσουν τα τέρατα που τους επιτίθενται για να πάρουν πόντους νίκης και να κερδίσουν. Φορώντας τις μπότες για πολλές κλωτσιές και τον δαίμονα με τα χίλια πλοκάμια αλλά και το τσίγκινο σώβρακο με καρφιά προσπαθείς να νικήσεις την Σιχαμερή Γλίτσα.

Ιδανικό για 3 έως 6 παίκτες ηλικίας 10 ετών και άνω και διάρκεια 90 λεπτά.


Άβαλον

Στο παιχνίδι Άβαλον ή The Ressistance: Avalon οι παίκτες είναι με τις οι δυνάμεις του Καλού ή του Κακού που πολεμούν για τον έλεγχο του μέλλοντος του πολιτισμού. Ο Αρθούρος αντιπροσωπεύει το μέλλον της Βρετανίας, την υπόσχεση της ευμάρειας και της τιμής, όμως κρυμμένοι ανάμεσα στους γενναίους πολεμιστές του βρίσκονται ασυνείδητοι υπηρέτες του Μόρντρεντ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το κακό. Δεν είναι πολλοί αλλά είναι καλύτερα οργανωμένοι. Μόνο ο Merlin τους γνωρίζει ο οποίος δεν μπορεί να αποκαλυφθεί γι αυτό και μιλάει με γρίφους. Στο τέλος του παιχνιδιού θα επικρατήσει το Καλό ή το Άβαλον θα υποταχτεί στο σκοτάδι του Μόρντρεντ. Ένα παιχνίδι για 5 με 10 παίκτες, ηλικίας 13 ετών και άνω και διάρκεια 30 λεπτά.

Μαντώ Σιώμου

in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024