
Ρωσία: Ξεκινά η πιστοποίηση ελλήνων προμηθευτών αγροτικών προϊόντων
Η ρωσική υπηρεσία Κτηνιατρικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ξεκινά τη Δευτέρα τους ελέγχους μελλοντικών προμηθευτών αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα και άλλες χώρες. «Περίπου 20 εταιρείες θα ελεγχθούν στην Ελλάδα» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβαστι ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αλεξέι Αλεξέενκο.
Η αρμόδια ρωσική υπηρεσία Κτηνιατρικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Rosselxoznadzor θα ξεκινήσει σήμερα ελέγχους μελλοντικών προμηθευτών αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ινδία.
«Περίπου είκοσι εταιρείες θα ελεγχθούν στην Ελλάδα, άλλες τόσες στην Ουγγαρία. Στην Ινδία λιγότερες, τέσσερις-πέντε εταιρείες, ενώ η Κύπρος για τεχνικούς λόγους ζήτησε μια μικρή αναβολή, γι’ αυτό οι έλεγχοι εκεί θα ξεκινήσουν στις 27 Απριλίου και θα ελεγχθούν 6-8 εταιρείες» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβαστι ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αλεξέι Αλεξέενκο.
Οι έλεγχοι των επιθεωρητών, κατά τον κ. Αλεξέενκο, θα ολοκληρωθούν την 30ή Απριλίου. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αμέσως στις χώρες όπου θα διεξαχθούν οι έλεγχοι, ενώ τα τελικά πορίσματα θα είναι έτοιμα εντός μερικών ημερών μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων.
Όπως διευκρίνισαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές, οι ελληνικές εταιρείες, που θα ελεγχθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες περιορίζονται στην παραγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης (γαλακτοκομικά, πουλερικά, αλλαντικά και ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών).
Στο εξής και μετά την ανεύρεση τρόπου άρσης των περιορισμών του ισχύοντος εμπάργκο η ρωσική πλευρά θα εισάγει μόνο προϊόντα από μονάδες, που διαθέτουν πιστοποίηση της αρμόδιας ρωσικής υπηρεσίας και δεν θα θεωρεί επαρκείς τις πιστοποιήσεις της ΕΕ.
Από τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς η Μόσχα επέβαλε απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων διατροφής από χώρες-μέλη της ΕΕ, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι ακολουθούν την πολιτική των δυτικών κυρώσεων λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Απαγορεύτηκε η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών, κρέατος, αλλαντικών, ιχθυρών, γαλακτοκομικών και μιας σειράς άλλων προϊόντων. Απαντώντας στα αιτήματα Ελλάδας, Ουγγαρίας, Κύπρου και ορισμένων άλλων χωρών-μελών της ΕΕ για άρση του εμπάργκο, η Μόσχα απάντησε με κινήσεις προετοιμασίας για την κατάργηση των περιορισμών.
Παρότρυνε, δε, τους εταίρους της να προχωρήσουν στην ίδρυση μικτών εταιρειών – κοινοπραξιών για την έστω και κατ’ ελάχιστον μεταποίηση της εισαγόμενης «διατροφικής πρώτης ύλης», κατά τα πρότυπα των εταιρειών, που λειτουργούν με το σχήμα «Give and take raw material» πιο διαδεδομένο στην πετρελαϊκή βιομηχανία.
Η ρωσική ηγεσία φαίνεται ότι προτιμά την άρση των περιορισμών όχι έναντι χωρών συνολικά, αλλά έναντι μικτών εταιρειών, επικαλούμενη τη συμμετοχή της στον ΠΟΕ και τις τυχόν ενστάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν από άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Σε προχωρημένες επαφές με τον Γιούρτσεβεν η Ρεάλ» – Τι ισχύει για το Final Four
- Γλαβίνας για το ακίνητο Ανδρουλάκη: Ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας κοινός συκοφάντης και ψεύτης
- Αυτές είναι οι καλύτερες πόλεις-αφετηρίες στην Ευρώπη για ημερήσιες αποδράσεις
- Σκύλος: Ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοείτε και πότε χρειάζεται βοήθεια από επαγγελματία
- Γιατί ο Ολυμπιακός θα έχει το… βλέμμα του στο Άστον Βίλα – Λίβερπουλ (pic)
- Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε η σορός του 54χρονου που σκότωσαν και πέταξαν στον ποταμό Λουδία
- Αχαΐα: Κάρφωσε στην πλάτη με δύο μαχαιριές 35χρονο μετά από καβγά – Αναζητείται από τις Αρχές
- Eurovision 2026: Με ποια σειρά θα εμφανιστούν οι χώρες στον μεγάλο τελικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 15.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-jon-t-jonsson-311815878-18206356-130x85.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442