Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Reuters: Με τα τελευταία της 2 δισ. ευρώ θα πληρώσει η Ελλάδα μισθούς-συντάξεις

Reuters: Με τα τελευταία της 2 δισ. ευρώ θα πληρώσει η Ελλάδα μισθούς-συντάξεις

H Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τα εναπομείναντα ταμειακά διαθέσιμα σε όλο το Δημόσιο τομέα- ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ- για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος Απριλίου, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. «Αυτά είναι τα τελευταία διαθέσιμα που υπάρχουν στο ελληνικό Δημόσιο», είπε ο αξιωματούχος.

H Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τα εναπομείναντα ταμειακά διαθέσιμα σε όλο το Δημόσιο τομέα- ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ- για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος Απριλίου, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

Ο τίτλος μάλιστα του σχετικού άρθρου του πρακτορείου είναι «η Ελλάδα ξύνει τον πάτο του βαρελιού στο κυνήγι για μετρητά προκειμένου να μείνει ζωντανή».

«Αυτά είναι τα τελευταία διαθέσιμα που υπάρχουν στο ελληνικό Δημόσιο», είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Εδώ και μήνες η ελληνική κυβέρνηση αντλεί ρευστότητα μέσω πράξεων repos από δημόσιους φορείς για να εκπληρώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της. Φαίνεται όμως, σημειώνει το Reuters, πως πλέον τα περιθώρια για τέτοιες πράξεις στενεύουν.

Από τις 20 Απριλίου, εξηγεί ο αξιωματούχος, το ταμειακό ισοζύγιο του Δημοσίου θα είναι αρνητικό εάν η κυβέρνηση δεν «τραβήξει» τα τελευταία 2 δισ. καταθέσεων διάφορων φορέων του Δημοσίου, όπως ασφαλιστικών ταμεία και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χωρίς αυτά τα κεφάλαια το κράτος στα τέλη Απριλίου θα έχει έλλειμμα περίπου 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά που χρειάζεται για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων.

Βεβαίως, γεγονός που σημειώνει και το Reuters είναι ότι τα τακτικά φορολογικά έσοδα, που ξεκινούν να εισρέουν στις αρχές κάθε μήνα, θα ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία. Επιπροσθέτως, πρέπει να τονιστεί -και αυτό δεν το αναφέρει το πρακτορείο- ότι το οικονομικό επιτελείο έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες για την τόνωση των εσόδων και στη ρύθμιση των 100 δόσεων η εφαρμογή της οποίας ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, αλλά και σε μια σειρά άλλων δράσεων.

«Στόχος μας είναι να μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας νωρίτερα στην εβδομάδα, ερωτηθείς εάν υπάρχει επάρκεια κεφαλαίων για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. «Δεν θέλω να πω ότι είμαστε άνετοι, αλλά δεν θέλω να σπείρω και και τον πανικό».

Το Δημόσιο έχει πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες πράξεις repos ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ, τις οποίες ανακυκλώνει. Για να μπορέσει να αντλήσει τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα πρέπει να πιέσει τις διοικήσεις των οργανισμών – ή να τις αναγκάσει με υπουργική απόφαση – να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος για να γίνουν ρέπος, είπε δεύτερος αξιωματούχος.

Ακόμα και αν εξασφαλίσει τα διαθέσιμα των φορέων, η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει δάνεια περίπου 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ έως τα μέσα Μαΐου χωρίς χρηματοδότηση από τους δανειστές της.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους πιστωτές, η Αθήνα δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, αναφέρει το πρακτορείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι θα πείσει τους δανειστές της χώρας να «ξεκλειδώσουν» τα κεφάλαια που απαιτούνται για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και μια ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη, επισημαίνει το Reuters.

Για να το κάνει όμως, συνεχίζει το άρθρο, θα πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια για τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει, στις οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνονται αλλαγές στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση. Οι πιστωτές έχουν θεωρήσει μέχρι στιγμής τις δεσμεύσεις της Αθήνας ανεπαρκείς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024