Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποφυλακίζεται προσωρινά ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Γκόραν Χάτζιτς

Αποφυλακίζεται προσωρινά ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Γκόραν Χάτζιτς

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αποδέχθηκε την έφεση του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου πρώην προέδρου της αποκαλούμενης Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα, Γκόραν Χάτζιτς, και αποφάσισε την προσωρινή αποφυλάκισή του. Ο Γκόραν Χάτζιτς πρέπει να επιστρέψει στη Χάγη έως το τέλος Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε από το ICTY.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αποδέχθηκε την έφεση του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου πρώην προέδρου της αποκαλούμενης Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα, Γκόραν Χάτζιτς, και αποφάσισε την προσωρινή αποφυλάκισή του.

Ο Γκόραν Χάτζιτς πρέπει να επιστρέψει στη Χάγη έως το τέλος Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε από το ICTY.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών του ICTY, ο Γκόραν Χάτζιτς θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ μόλις καταστεί δυνατό και εκεί θα τον αναμένει εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σερβίας, με βάση τις εγγυήσεις του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η περίοδος που θα παραμείνει προσωρινά ελεύθερος ο Γκόραν Χάτζιτς αρχίζει από τη στιγμή που θα παραδοθεί στον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της σερβικής κυβέρνησης και λήγει με την επιστροφή του στην Ολλανδία.

Κατά την παραμονή του στη Σερβία, ο Γκόραν Χάτζιτς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει τον δήμο Νόβι Σαντ και δεν θα μπορεί να εξέρχεται βράδυ από την κατοικία του, όπου καθημερινά θα δέχεται επισκέψεις εκπρόσωπων του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, οι οποίοι θα παραδίδουν γραπτές αναφορές στη γραμματεία του ICTY, για το αν ο κατηγορούμενος τηρεί τους συμφωνηθέντες όρους.

Ο Γκόραν Χάτζιτς είναι υποχρεωμένος να παραδώσει όλα τα ταξιδιωτικά του έγγραφα στο υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας και δεν επιτρέπεται να έχει επαφή με τα θύματα ή με μάρτυρες στη δίκη του και επίσης δεν θα μιλά για την υπόθεση με κανέναν, ούτε θα κάνει δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης, εκτός από τον συνήγορό του.

Το Συμβούλιο Εφετών του ICTY ζήτησε από την κυβέρνηση της Σερβίας να καθορίσει αξιωματούχο, ο οποίος θα συνοδεύει τον Χάτζιτς από το αεροδρόμιο Σίφολ έως το Νόβι Σαντ και τους αστυνομικούς, οι οποίοι καθημερινά θα επισκέπτονται τον Χάτζιτς και θα ενημερώνουν τη γραμματεία του ICTY γι’ αυτό.

Η σερβική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την προσωπική ασφάλεια του Γκόραν Χάτζιτς, όσο είναι ελεύθερος και να καλύψει όλα τα έξοδα μεταφοράς από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ έως το Νόβι Σαντ και της επιστροφής στην Ολλανδία.

Οι σερβικές αρχές πρέπει αμέσως να συλλάβουν τον Χάτζιτς, αν προσπαθήσει να διαφύγει από την επικράτεια της Σερβίας ή παραβιάσει με οποιονδήποτε τρόπο τους όρους προσωρινής αποφυλάκισης.

Το ICTY νωρίτερα, στις 16 Μαρτίου, απέρριψε το αίτημα του Γκόραν Χάτζιτς για προσωρινή αποφυλάκιση για ανθρωπιστικούς λόγους -για θεραπεία στη Σερβία, επειδή διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο στο τελικό στάδιο.

Ο Γκόραν Χάτζιτς, πρώην πρόεδρος της Σερβικής Κράινα, κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας και παραβίαση των νόμων και του εθιμικού δικαίου του πολέμου στην ανατολική Σλαβονία, στην Κροατία, από το 1991 έως το 1993.

Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2011 στο όρος Φρούσκα Γκόρα στη Βοϊβοντίνα, παραδόθηκε στο ICTY και κατά την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του ICTY δήλωσε ότι δεν είναι ένοχος.

Η δίκη του άρχισε στις 16 Οκτωβρίου του 2012 και η εισαγγελία στις 9 Απριλίου του 2104 ολοκλήρωσε την παρουσίαση των στοιχείων. Τον Ιούλιο άρχισε παρουσίαση των αποδεικτικών στοιχείων της υπεράσπισης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024