Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To Ιράν βάζει όρο την πλήρη άρση των κυρώσεων για τελική συμφωνία

To Ιράν βάζει όρο την πλήρη άρση των κυρώσεων για τελική συμφωνία

Μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι τελική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα θα υπάρξει μόνο εάν αρθούν πλήρως όλες οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, έστειλαν τόσο ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί όσο και ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ. Την ίδια στιγμή, φουντώνει η αντιπαράθεση για την Υεμένη, όπου το Ιράν υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι.

Μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι τελική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα θα υπάρξει μόνο εάν αρθούν πλήρως όλες οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, έστειλαν τόσο ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί όσο και ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ. Την ίδια στιγμή, φουντώνει η αντιπαράθεση για την Υεμένη, όπου το Ιράν υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι.

Μετά την πρώτη συμφωνία της Λωζάννης, οι Έξι θα ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες με στόχο πλήρη συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν φαίνονται διατεθειμένες να δεχθούν παρά σταδιακή άρση των κυρώσεων.

«Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία εάν δεν αρθούν όλες οι κυρώσεις την ίδια ημέρα» είπε ο ιρανός πρόεδρος, ζητώντας -κατά το Reuters- «μία συμφωνία από την οποία θα κερδίσουν όλες οι πλευρές που διεξάγουν τις συνομιλίες».

Στο ίδιος μήκος κύματος, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ απαίτησε όλες οι κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία να αρθούν αμέσως μόλις συναφθεί η οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σε ομιλία του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο Χαμενεΐ τόνισε πως ούτε υποστηρίζει, ούτε απορρίπτει τη μεταβατική συμφωνία η οποία υπεγράφη στη Λωζάννη την περασμένη εβδομάδα. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα είναι καθοριστικές, επισήμανε στα πρώτα σχόλιά του όσον αφορά τη συμφωνία-πλαίσιο.

«Ούτε την υποστηρίζω, ούτε την απορρίπτω» ανέφερε. «Τα πάντα θα κριθούν στις λεπτομέρειες· μπορεί κάλλιστα η άλλη πλευρά, η οποία πιθανόν θέλει να μας παραπλανήσει, να μας περιορίσει με τις λεπτομέρειες» είπε, τονίζοντας:

«Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια ανακοίνωση μόλις μερικές ώρες αφότου οι διαπραγματευτές μας ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους… Η ανακοίνωση αυτή, την οποία (η αμερικανική προεδρία) αποκάλεσε ‘ενημερωτικό δελτίο’, ήταν λαθεμένη στα περισσότερα από τα ζητήματα» τα οποία συζητήθηκαν στη Λωζάννη.

«Αυτό το οποίο έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα δεν εγγυάται μια (οριστική) συμφωνία, ούτε καν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ως το τέλος» προειδοποίησε, επισημαίνοντας πως «ουδέποτε ήμουν ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη διαπραγμάτευση με την Αμερική (…) μολαταύτα συμφώνησα στις διαπραγματεύσεις και υποστήριξα κι ακόμη υποστηρίζω τους διαπραγματευτές».

Είπε ακόμη ότι τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας η οποία θα προασπίζει τα «συμφέροντα και την τιμή» του Ιράν και ότι η ενδεχόμενη παράταση της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου δεν είναι αυτό στο οποίο πρέπει να δίνεται το μεγαλύτερο βάρος: δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μη επίτευξη συμφωνίας θα ήταν καλύτερη από τη σύναψη μιας κακής συμφωνίας και η Τεχεράνη πάντοτε το υποστήριζε αυτό, πρόσθεσε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, υπογραμμίζοντας πως οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας του δεν θα μπορούν να επιθεωρηθούν από τους διεθνείς παρατηρητές, με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Αντιπαράθεση και για την κρίση στην Υεμένη

Ο ιρανός πρόεδρος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της Υεμένης -οι επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας συνεχίζουν να πλήττουν θέσεις των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη του Ιράν.

Ο Ρουχανί ζήτησε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να συμφωνηθεί εκεχειρία: «Μία μεγάλη χώρα σαν την Υεμένη δεν θα υποκύψει σε βομβαρδισμούς» είπε. «Ας σταματήσουμε τον πόλεμο, ας σκεφτούμε εκεχειρία, ας προετοιμαστούμε για να φέρουμε τους Υεμενίτες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον τους» συνέχισε ο Ρουχανί.

Οι αντάρτες Χούτι έχουν καταλάβει το βόρειο τμήμα της χώρας, της πρωτεύουσας Σαναά συμπεριλαμβανομένης, ενώ οι μάχες για το Άντεν μαίνονται – ο πρόεδρος Χάντι, που είχε αρχικά διαφύγει εκεί, έχει βρει καταφύγιο στο Ριάντ, το οποίο έχει εξαπολύσει επιδρομές για εξουδετέρωση των ανταρτών.

Πριν τις αναφορές Ρουχανί, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε πει με νόημα ότι η Ουάσινγκτον «έχει σε γνώση της την υποστήριξη του Ιράν στους Χούτι». Οι ΗΠΑ, είπε ο Κέρι, «δεν θα μείνουν αμέτοχες όταν το Ιράν αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024