Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα εξέταση υπόσχεται έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού

Νέα εξέταση υπόσχεται έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού

Μια γρήγορη εκδοχή της κλασσικής μαγνητικής τομογραφίας, που διαρκεί μόλις τρία λεπτά, υπόσχεται διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρωιμότερα στάδια. Η Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία γίνεται συμπληρωματικά της ψηφιακής μαστογραφίας και του υπέρηχου μαστών και ενδείκνυεται για γυναίκες με πυκνό μαστικό αδένα.

Μια γρήγορη εκδοχή της κλασσικής μαγνητικής τομογραφίας, που διαρκεί μόλις τρία λεπτά, υπόσχεται διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρωιμότερα στάδια. Η Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία γίνεται συμπληρωματικά της ψηφιακής μαστογραφίας και του υπέρηχου μαστών και ενδείκνυεται για γυναίκες με πυκνό μαστικό αδένα.

Το κόστος της νέας διαγνωστικής τεχνικής ανέρχεται στα 120 ευρώ και δεν καλύπτεται προς το παρόν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε από τον Όμιλο του Ιατρικού Αθηνών, όπου διατίθεται η Fast Breast MRI, επισημάνθηκε ότι τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από τη χώρα μας, επιβεβαιώνουν τη διαγνωστική της αξία.

Πιο αναλυτικά, έρευνα του Πανεπιστημίου του Ααχεν που διεξήχθη στη Γερμανία το 2014, σε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε έλεγχο με μαστογραφία και υπερηχογραφία μαστών χωρίς να έχει βρεθεί τίποτα, η Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία εντόπισε καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 18,2 ανά 1.000 γυναίκες και μάλιστα σε πρώιμο στάδιο.

Επιπλέον, μελέτη που έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών σε δείγμα 100 γυναικών και παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό συνέδριο Ακτινολογίας στη Βιέννη, επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της μεθόδου.

Σύμφωνα με τον Δρ Νίκο Μποντόζογλου, διευθυντή του Τμήματος Αξονικού και Μαγνητικού Τομογράφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, «η Προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία εντοπίζει καρκίνο σε πρώιμο στάδιο σε μεγαλύτερο ποσοστό από τη μαστογραφία και την υπερηχογραφία, δεν έχει ιονίζουσα ακτινοβολία, διαρκεί συνολικά μόνο 3 λεπτά, δε δημιουργεί τη δυσάρεστη αίσθηση συμπίεσης των μαστών, ενώ είναι σημαντικά πιο οικονομική από την κλασσική μαγνητική μαστογραφία. Λειτουργώντας συνδυαστικά με τη μαστογραφία, η Προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες της έγκαιρης διάγνωσης. Η νέα εξέταση βασίζεται στην ανακάλυψη του καρκίνου με βάση την αυξημένη αγγείωση και τα διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του σε σχέση με το φυσιολογικό μαστό και τους καλοήθεις όγκους».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής, Χρήστος Μαρκόπουλος, εξειδικευμένος στην χειρουργική του μαστού συμπλήρωσε ότι «σήμερα, μία στις δέκα γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο καταγράφονται 5.000 νέα κρούσματα. Πρόκειται για τον συχνότερο καρκίνο στις γυναίκες, αφού κάθε ώρα γίνεται μια διάγνωση και κάθε έξι ώρες μια γυναίκα χάνει τη ζωή της από τη νόσο. Ωστόσο, σήμερα η επιστήμη παρέχει τα κατάλληλα και διαγνωστικά αλλά και θεραπευτικά μέσα. Επομένως, η διάγνωση της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η Προληπτική Ταχεία Μαγνητική Μαστογραφία έρχεται να μας δώσει ένα νέο διαγνωστικό όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024