Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ώρα της αλήθειας στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

Η ώρα της αλήθειας στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

Το τελευταίο 24ωρο των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν, όλες οι πλευρές επιμένουν πως είναι ζωτικής σημασίας να καταρτιστεί προκαταρκτική συμφωνία για να υπερπηδηθεί το αδιέξοδο 12 χρόνων, αλλά η έκβαση είναι αβέβαιη. Η Τεχεράνη και οι Έξι έχουν δείξει ετοιμότητα για συμβιβασμό, όμως ο ρυθμός υποχώρησης από τις κυρώσεις και το ζήτημα των εργασιών για εμπλουτισμό ουρανίου κρατούν ακόμη στον αέρα τη συμφωνία. Επιστρέφει ο ρώσος ΥΠΕΞ στο τραπέζι, βλέποντας «υψηλές πιθανότητες» επιτυχίας.

Το τελευταίο 24ωρο των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν, όλες οι πλευρές επιμένουν πως είναι ζωτικής σημασίας να καταρτιστεί προκαταρκτική συμφωνία για να υπερπηδηθεί το αδιέξοδο 12 χρόνων, αλλά η έκβαση είναι αβέβαιη. Η Τεχεράνη και οι Έξι έχουν δείξει ετοιμότητα για συμβιβασμό, όμως ο ρυθμός υποχώρησης από τις κυρώσεις και το ζήτημα των εργασιών για εμπλουτισμό ουρανίου κρατούν ακόμη στον αέρα τη συμφωνία.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ -που είχε φύγει από τις διαβουλεύσεις- ανεφερε πως θα επέστρεφε αργότερα στη Λωζάννη καθώς «οι πιθανότητες επιτυχίας είναι υψηλές».

«Δεν υπάρχει 100% βεβεβαιότητα, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι απολύτως βέβαιος για τίποτα» είπε ο Λαβρόφ, εκτιμώντας πως η συμφωνία είναι εφικτή «εάν καμία από τις πλευρές δεν ανεβάσει την τελευταία στιγμή τις απαιτήσεις της».

Στόχος των εντατικών συνομιλιών και διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται στη Λωζάννη της Ελβετίας είναι αρχικά η προκαταρκτική συνεννόηση, πριν την συνολικής συμφωνίας τον Ιούνιο για το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που θα διασφαλίζει ότι θα είναι αποκλειστικά ειρηνικό, με αντάλλαγμα τη άρση διεθνών κυρώσεων.

Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών απειλούν την κατάρρευση των συνομιλιών και την επίτευξη συμφωνίας.

Μεταξύ των αγκαθιών είναι, για παράδειγμα, η διαφαινόμενη υπαναχώρηση της ιρανικής πλευράς από την προθυμία που είχε «υπονοήσει» προηγουμένως να μεταφέρει στη Ρωσία το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου.

«Πρέπει να τελειώνουμε άμεσα», δήλωσε στο Reuters δυτικός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Μας απομένουν μόλις λίγες ώρες για να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο συμφωνίας ειδάλλως το έργο μας θα γίνει πολύ, πολύ δύσκολο».

Αξιωματούχοι εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους λέγοντας ότι οι συνομιλίες για ένα πλαίσιο-συμφωνία θα μπορούσαν να καταρρεύσουν ακόμα και τώρα. Η προθεσμία λήγει τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ωστόσο αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι πιθανόν οι δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες και πέραν αυτού του χρονικού περιθωρίου.

«Υπάρχουν ακόμα ορισμένα δύσκολα σημεία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά προκειμένου να τα επιλύσουμε, θα δουλέψουμε ως αργά και αύριο με στόχο να επιτύχουμε κάτι», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης προσκείμενος στις συνομιλίες. «Είτε θα καταλήξουμε σε συμφωνία, είτε όχι. Γιατί εάν δεν επιτύχουμε, εντός αυτού του χρονικού περιθωρίου, κάποια συμφωνία, θα είναι δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί θα είμαστε σε θέση να το επιτύχουμε στις 30 Ιουνίου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024