Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Goldman Sachs: Επιδεινώνονται οι συνθήκες για τις ελληνικές τράπεζες

Το περιβάλλον λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών επιδεινώνεται όσο εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια σχετικά με το εάν θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της προειδοποιεί η Goldman Sachs σε ανάλυση, η οποία βασίζεται σε συμπεράσματα επαφών στελεχών της στην Αθήνα. Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως όσο περνάει ο καιρός η αύξηση των κόκκινων δανείων θα μπορούσε να προέλθει κυρίως από την ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων των δανειοληπτών.

Την προειδοποίηση πως το περιβάλλον λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών επιδεινώνεται όσο εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια σχετικά με το εάν θα υπάρξει πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της απηύθυνε σήμερα η Goldman Sachs σε ανάλυσή της, η οποία βασίζεται στα συμπεράσματα επαφών στελεχών της στην Αθήνα.

Όπως τονίζεται στην ανάλυση, τα στελέχη της Goldman Sachs στην Αθήνα συναντήθηκαν με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στελέχη της κυβέρνησης και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τις σχετικές συναντήσεις η επενδυτική τράπεζα σημειώνει τα εξής:

  • Ο δρόμος για πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και διεθνών δανειστών είναι ακόμα ασαφής. «Με όσους μιλήσαμε αναμένουν πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι», σημειώνεται και προστίθεται πως οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης παραμένουν σχετικά περιορισμένες, αν και η αντιμετώπισή τους μπορεί να απαιτήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση από τους πιστωτές της Ελλάδας.
  • Οι εκροές καταθέσεων επιβραδύνθηκαν τον Μάρτιο σε 2-3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τις εκροές 25 δισ. ευρώ της περιόδου Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου. Μεγάλο μέρος των πρόσφατων εκροών μπορεί να αποδοθεί στην απόσυρση καταθέσεων στη λιανική τραπεζική (λογαριασμοί κάτω των 100 χιλ. ευρώ). Οι καταθέσεις των φορέων του δημόσιου τομέα μειώθηκαν, αλλά συνολικά έπαιξαν λιγότερο σημαντικό ρόλο. Το ήμισυ των εκροών αφορούσαν σε μετρητά, με τα υπόλοιπα χρήματα να μοιράζονται μεταξύ μεταβιβάσεων σε επενδυτικά προϊόντα και σε εκροές στο εξωτερικό. «Με όσους μιλήσαμε πιστεύουν ότι η φύση των εκροών γεννά την ελπίδα ότι τουλάχιστον μερικά ποσά καταθέσεων θα επιστρέψουν τελικά στο σύστημα», σημειώνει η ανάλυση της GS.

  • Η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό, κυρίως λόγω της μη εξυπηρέτησης ήδη αναδιαρθρωμένων δανείων. Στο σημείο αυτό η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως οι προεκλογικές υποσχέσεις για άφεση χρέους έπαιξαν ρόλο, αλλά όσο περνάει ο καιρός η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να προέλθει λιγότερο από εκείνους που σκόπιμα δεν πληρώνουν τα δάνειά τους (strategic defaulters) και περισσότερο από την ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων των δανειοληπτών (πραγματική αδυναμία πληρωμών).

  • Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών είναι πιθανό να μετατεθούν για διάστημα 6-12 μηνών. Όσον αφορά στις προοπτικές πώλησης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με όσους μίλησαν στην GS, αυτό δεν θα είναι δυνατό για τις τράπεζες για κάποιο χρονικό διάστημα.
  • Η χρήση της ρευστότητας της ΕΚΤ ύψους 104 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες παραμένει υπό τον σταθερό και καθημερινό έλεγχο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM). Το περιθώριο του ELA εξαρτάται από τις ροές των καταθέσεων και μέχρι στιγμής παραμένει χωρίς περιορισμούς, λόγω της διαθεσιμότητας ενεχύρων (40-50 δισ. ευρώ).
  • Η ορατότητα για τις κυβερνητικές πολιτικές στον τραπεζικό κλάδο εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. Σύμφωνα με όσους μίλησε η Goldman Sachs, μέχρι στιγμής, υπάρχει μικρή ορατότητα για το μέλλον πολιτικών που μπορούν να επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα. Σύμφωνα με τις τράπεζες, ο διάλογος με τη νέα κυβέρνηση παραμένει μάλλον εποικοδομητικός, ενώ ταυτόχρονα ο SSM λειτουργεί ως παράγοντας διαφύλαξης του τραπεζικού συστήματος, από πολιτικές επιρροές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024