Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Δραματική η κατάσταση στις Σέρρες, έσπασε ανάχωμα στον Στρυμόνα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες στις Σέρρες, καθώς έσπασε το ανάχωμα του Αχινού στον δήμο Βισαλτίας, και δεν μπορεί να συγκρατήσει πλέον τα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια και καλλιέργειες. Οι κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ έχουν ήδη απομακρυνθεί τα ζώα από μια κτηνοτροφική μονάδα. Σοβαρή η κατάσταση στη λίμνη Κερκίνη.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες στις Σέρρες, καθώς έσπασε το ανάχωμα του Αχινού στον δήμο Βισαλτίας, και δεν μπορεί να συγκρατήσει πλέον τα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν χωράφια και καλλιέργειες.

«Πλημμυρίζουμε συνέχεια, το νερό καταστρέφει ό,τι βρει μπροστά του. Χάνονται καλλιέργειες μέχρι τα Ίβηρα και ακόμη δεν είδαμε τίποτα» δήλωσε η δήμαρχος Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα, ενώ την ίδια ώρα μηχανικοί της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών βρίσκονται, από νωρίς το πρωί, στην περιοχή και πραγματοποιούν υψομετρικές μετρήσεις της στάθμης του νερού.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Αχινού Ανέστης Κεμανιτζόγλου, «η επιδείνωση της κατάστασης είναι ραγδαία», καθώς «παρά τα αναχώματα που έχουν κατασκευαστεί από άνδρες του στρατού και της δημοτικής αρχής, οι κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, ενώ ήδη έχουν απομακρυνθεί τα ζώα από μία κτηνοτροφική μονάδα».

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί στις αρμόδιες αρχές του δήμου Εμμανουήλ Παππά, όπου έχουν ήδη πλημμυρίσει 20.000 στρέμματα, το σπασμένο ανάχωμα στο Πεθελινό, με τον δήμαρχο Δημήτρη Νότα να εκτιμά πως «αργά το μεσημέρι αναμένεται να αυξηθεί ο όγκος νερού που πλησιάζει στην περιοχή».

Σοβαρή η κατάσταση στην Κερκίνη

Σε ό,τι αφορά την Κερκίνη, η στάθμη των νερών της λίμνης βρίσκεται στο κόκκινο.

«Έρχεται πολύ νερό. Η λίμνη Κερκίνη δέχεται 500 κυβικά νερό ανά δευτερόλεπτο. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Αναμένουμε το μεσημέρι τα χειρότερα» είπε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Βισαλτίας, εκτιμώντας πως «αν συνεχιστεί η ροή των υδάτων μπορεί να κινδυνεύσει και ο οικισμός του Φλάμπουρου, που βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τη στάθμη του νερού».

«Κλείσαμε όλους τους αγροτικούς δρόμους και τα κανάλια για να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν αγρότη ή κτηνοτρόφο, γιατί αν έρθει μεγαλύτερος όγκος νερού θα τους χάσουμε» υπογράμμισε η κ. Δουβίτσα.

Από το μεσημέρι της Κυριακής ο Δήμος Βισαλτίας, σε συνεργασία με το στρατό, υψώνουν αναχώματα, δημιουργώντας μία ασπίδα προστασίας γύρω από τις κτηνοτροφικές μονάδες που κινδυνεύουν άμεσα.

Σύσκεψη το απόγευμα

Για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο νομός Σερρών ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, σε συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η σύγκληση έκτακτης σύσκεψης όλων των φορέων του νομού, στις 6:30 το απόγευμα, στo διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή του νομού Σερρών που είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση του Στρυμόνα και της λίμνης Κερκίνης κατέθεσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της ΚΟ των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κεφαλογιάννης ερωτά: «Μέσω ποιων ευρωπαϊκών ταμείων μπορούν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της περιοχής των Σερρών για τις καταστροφές που υπέστησαν λόγω των πλημμυρών και της υπερχείλισης του ποταμού Στρυμόνα; Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η μελέτη του αιτήματος για την ενίσχυση δημιουργίας αντιπλημμυρικού συντονιστικού κέντρου;»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024