Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα τελευταία λεπτά πριν από τη συντριβή του μοιραίου Airbus

Τα τελευταία λεπτά πριν από τη συντριβή του μοιραίου Airbus

Λεπτομέρειες για τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο μοιραίο αεροπλάνο της Germanwings τα τελευταία λεπτά πριν από τη συντριβή του, δημοσιεύει η κυριακάτικη έκδοση της Bild. Σύμφωνα με την εφημερίδα που αναφέρει τι ακριβώς κατέγραψε το πρώτο μαύρο κουτί, ο κυβερνήτης  του Airbus A320 ικέτευε τον συγκυβερνήτη να ανοίξει την «καταραμένη πόρτα» του πιλοτηρίου ενώ οι επιβάτες πίσω του ούρλιαζαν έντρομοι. Ο συγκυβερνήτης είχε αναζητήσει θεραπεία για προβλήματα όρασης, αναφέρουν οι New York Times.

Λεπτομέρειες για τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο μοιραίο αεροπλάνο της Germanwings τα τελευταία λεπτά πριν από τη συντριβή του, δημοσιεύει η κυριακάτικη έκδοση της Bild.

Σύμφωνα με την εφημερίδα που αναφέρει τι ακριβώς κατέγραψε το πρώτο μαύρο κουτί, ο κυβερνήτης του Airbus A320 ικέτευε τον συγκυβερνήτη να ανοίξει την «καταραμένη πόρτα» του πιλοτηρίου ενώ οι επιβάτες πίσω του ούρλιαζαν έντρομοι, λίγα λεπτά πριν από την τραγωδία.

Τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από τα μαύρα κουτιά, έδειξαν ότι ο συγκυβερνήτης κλείδωσε την πόρτα του πιλοτηρίου μετά τη στιγμιαία έξοδο του κυβερνήτη από αυτό και στη συνέχεια έριξε το αεροπλάνο στις γαλλικές Άλπεις.

Σύμφωνα με την Bild am Sontag, που υποστηρίζει ότι άκουσε τις καταγραφές αυτές, στο πρώτο εικοσάλεπτο της πτήσης ακούγεται μια συνηθισμένη συνομιλία μεταξύ του κυβερνήτη Πάτρικ Σ. και του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς.

Ο πρώτος αναφέρει μάλιστα ότι δεν είχε τον χρόνο για να πάει στην τουαλέτα πριν από την απογείωση του αεροσκάφους από τη Βαρκελώνη.

Στις 10:27 το αεροπλάνο φτάνει στο προκαθορισμένο ύψος της πορείας του (περίπου 11.600 μέτρα) και ο κυβερνήτης ζητά από τον Λούμπιτς να ετοιμάσει τις διαδικασίες προσγείωσης στο Ντύσελντορφ. Ο συγκυβερνήτης του απαντά λακωνικά: «Ελπίζω» και «Θα δούμε». Αμέσως μετά, ο Λούμπιτς του λέει ότι «τώρα» μπορεί να πάει στην τουαλέτα. Περνούν δύο λεπτά και ο κυβερνήτης λέει στον συγκυβερνήτη του να αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Ακούγεται ο ήχος που κάνει το κάθισμα του κυβερνήτη ενώ αυτός σηκώνεται και μια πόρτα που κλείνει: ο Πάτρικ Σ. έχει βγει από το πιλοτήριο και ο Αντρέας Λούμπιτς βρίσκεται μόνος.

Στις 10:29 «το αεροσκάφος αρχίζει να χάνει ύψος», γράφει η Bild.

Στις 10:32 οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπαθούν να επικοινωνήσουν, μάταια, με το Airbus. Περίπου την ίδια ώρα στο αεροπλάνο σημαίνει ένας συναγερμός.

Λίγο μετά ακούγεται ένας «δυνατός κρότος», σαν κάποιος να προσπαθεί να μπει στο πιλοτήριο. «Για όνομα του Θεού, άνοιξε την πόρτα», παρακαλά ο Πάτρικ Σ. ενώ κάποιοι επιβάτες αρχίζουν να ουρλιάζουν.

Στις 10:35, νέοι «μεταλλικοί ήχοι στην πόρτα του πιλοτηρίου», την οποία ο κυβερνήτης προσπάθησε προφανώς να σπάσει με το τσεκούρι.

Περνούν άλλα 90 δευτερόλεπτα και σημαίνει νέος συναγερμός. Το αεροσκάφος βρίσκεται σε ύψος 5.000 μέτρων.

Ο κυβερνήτης ουρλιάζει: «Άνοιξε την καταραμένη πόρτα!»

Στις 10:38 ακούγεται η ανάσα του συγκυβερνήτη στο πιλοτήριο, αλλά καμιά απάντηση από την πλευρά του.

Γύρω στις 10:40 το Airbus αγγίζει το βουνό, ακούγονται κραυγές και μετά απόλυτη σιωπή. Αυτοί ήταν οι τελευταίοι ήχοι της καταγραφής.

Εν τω μεταξύ, μία νέα διάσταση στην υπόθεση της συντριβής του αεροσκάφους της Germanwings που στοίχισε τη ζωή σε 150 άτομα, δίνει δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται πηγές με γνώση της έρευνας, ο συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτς που πιστεύεται ότι έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο στις γαλλικές Άλπεις, είχε αναζητήσει θεραπεία για προβλήματα όρασης, τα οποία μπορεί να έθεταν σε κίνδυνο την καριέρα του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σοβαρό ήταν το πρόβλημα με την όρασή του ή πώς αυτό μπορεί να συνδεόταν με την ψυχολογική του κατάσταση.

Η εφημερίδα Bild δημοσιεύει και αυτή τις ίδιες πληροφορίες, αναφέροντας ότι ο Λούμπιτς έπασχε από αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Η αστυνομία βρήκε στο σπίτι του Λούμπιτς μεγάλη ποσότητα φαρμάκων για την αντιμετώπιση ψυχοσωματικών διαταραχών. Μάλιστα, οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ήταν ψυχοσωματικό και το πρόβλημα όρασης, αναφέρουν οι New York Times.

Έκτη ημέρα ερευνών

Ερευνητές και μέλη των σωστικών συνεργείων συνεχίζουν για έκτη συνεχόμενη ημέρα τις έρευνες στο νότιο τμήμα των γαλλικών Άλπεων προκειμένου να εντοπίσουν το δεύτερο μαύρο κουτί και να περισυλλέξουν τις σορούς των θυμάτων της συντριβής του Airbus της εταιρείας Germanwings.

Τα ελικόπτερα που συμμετέχουν στις έρευνες απογειώνονται από τις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδας από το αεροδρόμιο του Σεν Λεζ Αλπ προς το σημείο της συντριβής, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων.

Ο ουρανός είναι καθαρός και στην περιοχή των απογειώσεων και στον τόπο της τραγωδίας και επικρατεί νηνεμία.

Τέσσερις χωροφύλακες κοιμήθηκαν στο σημείο της συντριβής προκειμένου να προστατεύσουν την ζώνη των ερευνών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Για τους ερευνητές, πρώτο μέλημα είναι ο εντοπισμός του δεύτερου μαύρου κουτιού, αλλά και η όσο το δυνατόν συντομότερη ταυτοποίηση των σορών που έχουν περισυλλέξει από το βουνό, χάρη κυρίως στα δείγματα DNA που έλαβαν από τους συγγενείς την Πέμπτη το απόγευμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ελληνικής καταγωγής γερμανού ιατροδικαστή Μιχάλη Τσόκου -του πιο γνωστού ιατροδικαστή στη Γερμανία-, τις οποίες επικαλείται και η Daily Telegraph, ανάμεσα στα εκατοντάδες λείψανα που έχουν περισυλλεγεί είναι και εκείνα του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, Αντρέας Λούμπιτς.

Ο Μ.Τσόκος δήλωσε ότι τα λείψανα του Λούμπιτς βρέθηκαν και ότι αναγνωρίστηκαν με εξέταση DNA. Ο ίδιος δηλώνει ότι οι ειδικοί εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αναγνωριστούν οι σοροί των 150 επιβαινόντων του αεροσκάφους.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο ο αντισυνταγματάρχης Ξαβιέ Βιαλέν δήλωσε το Σάββατο ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μη βρούμε το δεύτερο μαύρο κουτί».

«Δεν βρίσκεται σε βάθος 3.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας» τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις συντριβές αεροσκαφών σε ωκεανούς.

Το έδαφος όπου έχουν αναπτυχθεί οι ερευνητές είναι ανώμαλο και απαιτείται σε μόνιμη βάση ο έλεγχος του εδάφους από ειδικούς του στρατού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024