Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεξ: Και οι γυναίκες έχουν το άγχος της καλής «επίδοσης»

Σεξ: Και οι γυναίκες έχουν το άγχος της καλής «επίδοσης»

Το άγχος και οι ανησυχίες για το σεξ δεν είναι αποκλειστικά ανδρικό πρόβλημα. Αντίστοιχα στη γυναίκα, οι έννοιες «άγχος» και «επίδοση» περιλαμβάνουν συνήθως προβληματισμούς σχετικά με την εξωτερική της εμφάνιση και το πόσο αρεστή θα είναι στο σύντροφό της.

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Θεοδωρόπουλος Αργύρης**, ψυχολόγος

Το άγχος και οι ανησυχίες για το σεξ δεν είναι αποκλειστικά ανδρικό πρόβλημα. Αντίστοιχα στη γυναίκα, οι έννοιες «άγχος» και «επίδοση» περιλαμβάνουν συνήθως προβληματισμούς σχετικά με την εξωτερική της εμφάνιση και το πόσο αρεστή θα είναι στο σύντροφό της.

Πολλές γυναίκες προβληματίζονται για την εμφάνισή τους, κυρίως για τις σωματικές αναλογίες και το βάρος τους. Θεωρούν ότι έχουν υπερβολικό βάρος και κοιτάζοντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη πιστεύουν ότι το στήθος τους δεν είναι ωραίο ή το σώμα τους δεν είναι σφιχτό.

Ερωτήματα, όπως «θα του αρέσει το σώμα μου;» «μήπως έχω παραπάνω κιλά;», «θα θέλει πάλι να κάνει έρωτα μαζί μου;», φαίνεται να τη βασανίζουν. Δεν είναι σπάνιο η γυναίκα να μη νιώθει άνετα με το σώμα της κατά τη σεξουαλική επαφή, να το καλύπτει και να το κρύβει φορώντας ρούχα.

Σημαντικό ρόλο στο ζήτημα αυτό παίζουν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που μας βομβαρδίζουν συνεχώς με πληροφορίες για το «ιδανικό» βάρος και σώμα και για την πιο αποτελεσματική δίαιτα. Η τηλεόραση και τα περιοδικά «καθοδηγούν» τη γυναίκα στο πώς πρέπει να ντυθεί, να συμπεριφερθεί ακόμη και πώς θα προσελκύσει το σύντροφό της. Ως συνέπεια, φαίνεται να προχωράει σε μια σεξουαλική επαφή με υπερβολικό άγχος και ανασφάλεια για την ίδια, γεγονός που λειτουργεί αρνητικά στο να νιώσει άνετα, να αφεθεί στις αισθήσεις της και να απολαύσει το σεξ με το σύντροφό της.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που προβληματίζονται σχετικά με τον οργασμό. Θα έχουν κλειτοριδικό, κολπικό, πολλαπλούς οργασμούς; Ποιος είναι ο καλύτερος, ο πιο έντονος οργασμός;

Όλα αυτά τα ερωτήματα φαίνεται να μπλοκάρουν τη γυναίκα, με συνέπεια να μην αφήνεται στο σεξ. Συχνά η γυναίκα γίνεται παρατηρήτρια του εαυτού της κατά τη σεξουαλική επαφή και δεν απολαμβάνει την ίδια τη διαδικασία της επαφής.

Από τη συμπεριφορά αυτή μπορεί να προκύψουν και σεξουαλικά προβλήματα. Πράγματι, μπορεί να εμφανιστεί δυσκολία στην εφύγρανση του κόλπου, μειωμένη ερωτική επιθυμία, δυσκολία στο να φτάσει σε οργασμό ακόμη και να νιώσει πόνο.

Σημαντικός παράγοντας είναι και αντίδραση του συντρόφου. Η γυναίκα φαίνεται να επηρεάζεται αρκετά από τη συμπεριφορά του άνδρα. Ένας σύντροφος που της συμπεριφέρεται με τρυφερότητα και θα τη βοηθήσει να ξεφύγει από τις ανασφάλειές της θα την κάνει να νιώσει πιο άνετα και να απολαύσει τη σεξουαλική επαφή. Αντίθετα, ένας σύντροφος με κριτική και μη υποστηρικτική στάση είναι πιθανό να την κάνει να νιώσει συναισθηματικά αποξενωμένη και απόμακρη απέναντί του.

Η συναισθηματική ασφάλεια και σταθερότητα καθώς και η καλή επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων συμβάλλουν θετικά στη σεξουαλική ζωή.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024