Απόρροια της όξυνσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας το τελευταίο διάστημα ήταν και η ρατσιστική επίθεση σε ελληνικό εστιατόριο του Ντίσελντορφ.

Ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό ή όχι; Χρησιμοποιούν οι Γερμανοί ρατσιστική φρασεολογία για τους έλληνες μετανάστες και ομογενείς; Ενστερνίζονται οι γερμανοί πολίτες την άποψη πως στην Ελλάδα επικρατεί ανθρωπιστική κρίση; Ποια η γνώμη τους για την ελληνική κυβέρνηση;

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Κώστας Δημητρίου, μιλώντας στο in.gr, αναφέρει πως υπάρχουν πολλά περιστατικά σύγκρουσης στην καθημερινότητα των Ελλήνων της Γερμανίας, με γερμανούς πολίτες.

«Βρισκόμαστε σε μια διαρκή αμυντική στάση απέναντί τους, προσπαθώντας να τους αλλάξουμε την αρνητική άποψη που έχει επικρατήσει για την Ελλάδα. Βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζει και ο ‘βομβαρδισμός’ αρνητικών ειδήσεων για τη χώρα μας. Οι γερμανοί πολίτες «βομβαρδίζονται» 24 ώρες το 24ωρο με πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Από το ζήτημα που προέκυψε με τον κ. Κατρούγκαλο, μέχρι το αν τελικά θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε το συνολικό ποσό των χρημάτων που μας έχουν δανείσει»

Παρατηρεί ωστόσο ότι «καμιά φορά αυτά εναλλάσσονται, όπως λόγου χάρη τα τελευταία δημοσιεύματα της Bild που μας έχουν αφήσει άφωνους, αφού είναι ευθέως υπέρ μας. Επίσης, θετικό ήταν και το κλίμα για την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας σημειώνει επίσης πως παλαιότερα οι Γερμανοί χαρακτήριζαν τους Έλληνες τεμπέληδες που κάθονται όλη μέρα στην θάλασσα. «Αλλά αυτό δεν το θεωρώ ρατσιστικό σχόλιο, αφού είναι στα πλαίσια της αρνητικής εικόνας που είχε η χώρα μας εδώ» συμπληρώνει.

Σχετικά με το ρατσιστικό περιστατικό στο ελληνικό εστιατόριο του Ντίσελντορφ, αλλά και για το αν συνεχίζουν οι γερμανοί πολίτες να προτιμούν τα ελληνικά εστιατόρια, παρά το βεβαρημένο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, απαντά: «Βέβαια και τα προτιμούν. Τα ελληνικά εστιατόρια είναι ο μεγαλύτερος τομέας οικονομικής δραστηριότητας ελευθέρων επαγγελματιών στη Γερμανία. Φυσικά, ακούω σε συζητήσεις ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις Γερμανών που συγκρούονται με εστιάτορες, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην ξαναεπισκέπτονται τα συγκεκριμένα εστιατόρια. Παρόλα αυτά, δεν τίθεται θέμα ύπαρξης καμπάνιας κατά των ελληνικών εστιατορίων. Τέτοιου είδους περιστατικά, όπως αυτό στο Ντίσελντορφ, είναι μεμονωμένα».

Όσον αφορά το αν οι Γερμανοί ενστερνίζονται την άποψη ότι επικρατεί ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, αναφέρει ότι δεν το αμφισβητούν, αμφιβάλλουν, όμως, για το αν θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. «Η πλειοψηφία των Γερμανών δεν πιστεύει πως θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε τα χρήματα που χρωστάμε. Υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης» λέει με νόημα.

Πρώτο θέμα αυτές τις μέρες στη Γερμανία είναι τα ποσά που προέρχονται από τη φοροδιαφυγή η οι φόροι που δεν έχουν εισπραχτεί: «Μας λένε πως δεν γίνεται να ζητάτε συνέχεια χρήματα από εμάς και να μην εισπράττετε τους φόρους. Επίσης, δεν μπορούν να κατανοήσουν το αφορολόγητο που έχουν οι εφοπλιστές, αλλά και αυτό που αναφέρεται στα δημοσιεύματα, ότι η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από αυτήν που παίρνουν στη Γερμανία».

Για τις γερμανικές επανορθώσεις λέει πως υπάρχουν δηλώσεις από μέλη της αντιπολίτευσης, αλλά και του κυβερνώντος κόμματος, που αναφέρουν ότι το θέμα πρέπει να  ξανανοίξει, κάνοντας λόγο για ηθική υποχρέωση της Γερμανίας. «Βέβαια, θεωρούν πως δεν θα έπρεπε να συνδέεται με την κρίση, σαν μέτρο εκβιασμού για να πάρει η Ελλάδα χρήματα. Από την άλλη, στο ζήτημα του κατοχικού δανείου, η μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών στη Γερμανία θεωρεί πως η Ελλάδα έχει δίκιο».

Το τελευταίο ερώτημα που θέσαμε στο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, αφορούσε την άποψη που έχει σχηματίσει η κοινή γνώμη εκεί για την ελληνική κυβέρνηση. «Εκτός από την ζωντανή εμφάνιση του κ. Βαρουφάκη σε γερμανικό κανάλι, όλες οι υπόλοιπες εμφανίσεις του ίδιου, αλλά και των υπόλοιπων υπουργών δεν έχουν δώσει και την καλύτερη των εντυπώσεων. Συγκεκριμένα, τις δηλώσεις του κ. Καμμένου, το κόμμα του οποίου θεωρείτε ακροδεξιό εδώ, τις βρίσκουν μονίμως προκλητικές» λέει ο κ. Δημητρίου και καταλήγει: «Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός έχει μία καλή εικόνα, ενώ ο πιο γνωστός έλληνας υπουργός είναι ο κ. Βαρουφάκης. Συγκεκριμένα, 83 εκατ. Γερμανοί μπορεί να μην ξέρουν τον υπουργό Οικονομικών της χώρας τους, αλλά τον κ. Βαρουφάκη τον γνωρίζουν».

Άγγελος Προβολισιάνος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ