Στην αντεπίθεση η ΝΔ για τον ΦΠΑ στα νησιά
Επίθεση στην κυβέρνηση για τα σχέδια περί αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά, εξαπολύει ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Αιγαίου της ΝΔ, Ν.Μηταράκης, τονίζοντας ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση είχε αποφύγει τέτοια μέτρα. Χαρακτηρίζει μάλιστα «μνημονιακή» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την κατηγορεί ότι η απόφαση είχε ήδη ληφθεί όταν ο Γ.Βαρουφάκης έστειλε την πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup. Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ακόμη ότι το ΦΠΑ δεν μπορεί να αυξηθεί μόνο σε συγκεριμένα νησιά.
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Αιγαίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση είχε αποφύγει τέτοια μέτρα. Χαρακτηρίζει μάλιστα «μνημονιακή» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την κατηγορεί ότι η απόφαση είχε ήδη ληφθεί όταν ο Γ.Βαρουφάκης έστειλε την πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup, και μιλά για «απτή απόδειξη για την παντελή έλλειψη οικονομικού σχεδιασμού».
Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ακόμη ότι το ΦΠΑ δεν μπορεί να αυξηθεί μόνο σε συγκεριμένα νησιά, ενώ προειδοποιεί πως η όποια αύξηση θα ανοίξει την κερκόπορτα για την επέκταση του μέτρου σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες σχετικά με τις παρεμβάσεις φορολογικής πολιτικής που θα καταθέσει η Ελλάδα στους θεσμούς, η κ. Βαλαβάνη επιβεβαίωσε εμμέσως μόνον την αύξηση του ΦΠΑ σε δημοφιλή νησιά, άφησε ανοικτό το θέμα της αύξησης της φορολόγησης τσιγάρων και ποτών, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης στην φορολογία των καυσίμων.
Ειδικότερα, για την πρόταση της ελληνικής πλευράς να εξαιρεθούν τα κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων από το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ, είπε: «Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή.»
Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Ναυτιλίας, Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε: «Η μνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφού εγκατέλειψε την πολιτική διαπραγμάτευση, το κούρεμα του χρέους, τις πολεμικές επανορθώσεις, προχωράει σε μέτρα τα οποία εμείς είχαμε αποφύγει. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά.»
» Τόσο στις 24.2 όσο και στις 25.2 με διαδοχικές μου δηλώσεις είχα επισημάνει ότι με όσα ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης στην επιστολή του προς στο Eurogroup αναλάμβανε τη δέσμευση να προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.
» Αντί επίσημων δηλώσεων η κυβέρνηση είχε επιλέξει να απαντήσει με ανώνυμες διαρροές ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Σήμερα, δια στόματος της αρμόδιας υπουργού Οικονομικών κας Βαλαβάνη, η κυβέρνηση προαναγγέλλει την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά Μύκονο και Σαντορίνη.
» Η απόφαση αυτή είναι μια απτή απόδειξη για την παντελή έλλειψη οικονομικού σχεδιασμού και είναι βέβαιο ότι θα ανοίξειτην κερκόπορτα για την επέκταση του μέτρου της εφαρμογής κανονικού συντελεστή ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.
» Τέλος, πρέπει να επισημανθεί, ότι το ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ με βάση τη σχετική κοινοτική οδηγία αφορά συγκεκριμένους Νομούς και νησιωτικές περιοχές και όχι συγκεκριμένα νησιά.Πως θα είναι αλήθεια εφικτός και με ποια κριτήρια ο διαχωρισμός τους;
» Εκτός και αν για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει με προχειρότητα μέτρα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν, εκθέτονταςόχι μόνο την ίδια αλλά συνολικά τη χώρα μας».
Βολές από το ΠΑΣΟΚ
«Ο Υπουργός Οικονομικών κ Βαρουφάκης προσπαθεί να ξεγελάσει την τρόικα παρότι υπέγραψε αύξηση του ΦΠΑ. Η Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ Ν. Βαλαβάνη εισηγείται την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Γ. Σακελαρίδης διαψεύδει και τους δυο.
Και η σοβαρότητα πάει περίπατο …….,την ώρα που η χώρα βυθίζεται. Καλή παρέλαση με στρατιωτικές μπάντες και εθνικό λαϊκίστικες παράτες».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442