Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μ.Κύρκος: Να εξασφαλιστούν οι κοινοτικές ενισχύσεις  στον αγροτικό τομέα

Μ.Κύρκος: Να εξασφαλιστούν οι κοινοτικές ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα

Με παρέμβαση του στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, ζητάει  να τον ενημερώσει σε ποιο σημείο βρίσκεται η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που  ανέλαβε η κυβέρνηση το 2014, προκειμένου να επιτύχει η χώρα τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές  που χρειάζεται ο γεωργικός τομέας και να μην απωλέσει τα κονδύλια της ΚΑΠ.

Με παρέμβαση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, ζητάει να τον ενημερώσει σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση το 2014, προκειμένου να επιτύχει η χώρα τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται ο γεωργικός τομέας και να μην κινδυνεύσει να απωλέσει τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια στον τομέα της γεωργικής και αγροτικής ανάπτυξης λόγω αδράνειας.

Σύμφωνα με τον κ. Κύρκο, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχώρησε τις μεταρρυθμίσεις και ο νέος υπουργός φαίνεται πως δεν τις έχει ακόμη στις προτεραιότητες του.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) διαθέτει για την ελληνική γεωργία την προγραμματική περίοδο 2014-20 εγκεκριμένους πόρους άνω των 19 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνά το σύνολο των πόρων που θα λάβουν μαζί όλοι οι άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, αναλογικά προς το γεωργικό ΑΕΠ ξεπερνούν αυτά που λαμβάνει κάθε άλλο κράτος μέλος. Αντί όμως αυτοί οι πόροι να αξιοποιούνται, καταφέρνουμε να τους χάνουμε ως πρόστιμα (και μάλιστα εκ των προτέρων) λόγω της μη σωστής χρήσης των κοινοτικών πόρων από τη χώρα μας και της χαλαρότητας του συστήματος ελέγχου.

Με αφορμή την ερώτηση, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού υποστήριξε πως η κατασπατάληση πόρων με αδιαφανή κριτήρια και η συστηματική παραβίαση κοινοτικών κανόνων έφερε το τραγικό ρεκόρ της χώρας στην επιβολή προστίμων, άνω του ενός δισ. ευρώ μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το οποίο -όπως είπε- είναι αδιανόητο να συμβαίνει στις σημερινές συνθήκες δημοσιονομικών στερήσεων.

«Σε αντίθεση με άλλους τομείς που δέχονται εντονότατους δημοσιονομικούς περιορισμούς, η ΚΑΠ διαθέτει τεράστιους πόρους για την Ελλάδα -oι διαθέσιμοι πόροι των άμεσων ενισχύσεων ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως. Ζητούμε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή, να εκπληρώσει τις πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε όχι απέναντι στην Τρόικα αλλά κυρίως απέναντι στον έλληνα γεωργό και να εξασφαλίσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια σταθερή ροή πόρων μέχρι το 2020» κατέληξε ο κ. Κύρκος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024