Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Στην Αθήνα, μετά το συλλαλητήριο στην Ομόνοια, ακολούθησε συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.. Συγκεντρώσεις και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Χανιά.

Μέλη κοινωνικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων πραγματοποίησαν πορεία προς την Ομόνοια, ενώ πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησαν μέλη του δικτύου για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.Σε εξέλιξη είναι το συλλαλητήριο της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), ομοσπονδιών και σωματείων εργαζομένων στην Ομόνοια.

Στις 4 το απόγευμα ξεκίνησε στο Σύνταγμα συναυλία, στην οποία συμμετέχουν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες.

To παρών στη συγκέντρωσει έχει δώσει, μεταξύ άλλων, και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Στην Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση πραγματοποιείται στο άγαλμα Βενιζέλου, στην Πάτρα στην πλατεία Γεωργίου και στα Χανιά στην πλατεία Αγοράς.

Αίτημα είναι το κλείσιμο των κέντρων κράτησης μεταναστών, η παροχή ιθαγένειες στα παιδιά μεταναστών και η καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινητοποιήσεις γίνονται και σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος: «Ως Έλληνες, με βάση τη διαχρονική πολιτισμική και δημοκρατική μας παράδοση, έχουμε ποικιλοτρόπως αποδείξει ότι τα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού μας είναι απεχθή και αυτονοήτως καταδικαστέα».

Επισημαίνει ότι η Ελλάδα καλείται να τηρήσει απαρεγκλίτως και να ενισχύσει αυτό το μήνυμα, δίνοντας μάλιστα, όπως αναφέρει, το παράδειγμα διεθνώς.

Σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων ο αναπληρωτής υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η ημέρα αυτή «καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να αναλογιστούμε τις συνέπειες του ρατσισμού, που μόνο ολέθριες μπορεί να είναι για την κοινωνία».

Όπως σημειώνει, «ο ρατσισμός ως αντίληψη, αλλά και ως συμπεριφορά, χρησιμοποιείται για να προκαλέσει φόβο, μίσος και ιδιότυπο στιγματισμό απέναντι -κυρίως- σε ευάλωτες ομάδες, διαβρώνοντας έτσι τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Ακόμα και ακραίες εγκληματικές συμπεριφορές αυτοτροφοδοτούνται από ρατσιστικά κίνητρα και προκαταλήψεις.

» Απέναντι σε αυτές τις μισαλλόδοξες πρακτικές οφείλουμε να αντιτάξουμε τις βασικές αξίες, που συγκροτούν διαχρονικά την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τον αξιακό κώδικα της κοινωνίας μας. Την προσήλωση στα ιδανικά της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Το σεβασμό στον άνθρωπο. Την αναγνώριση της διαφορετικότητας».

Όπως τονίζει ο κ. Πανούσης, «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει το δικό του ‘παρών’. Οι δράσεις και τα προγράμματα που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής, αποτελούν τη δική μας απάντηση, τη δική μας συνεισφορά στη γενικότερη προσπάθεια για την εξάλειψη των φαινομένων του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων και της ξενοφοβίας. Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο ώστε ο ρατσισμός να μην υπονομεύει την ειρήνη, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, την πρόοδο και την ευημερία. Ένα κοινό μέτωπο για μία οικουμενική κοινωνία με επίκεντρο τον ανθρωπισμό και το σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ