Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομαδικός τάφος σε λεηλατημένη από την Μπόκο Χαράμ πόλη της Νιγηρίας

Ομαδικός τάφος σε λεηλατημένη από την Μπόκο Χαράμ πόλη της Νιγηρίας

Στρατιώτες από το Τσαντ και τον Νίγηρα εντόπισαν ομαδικό τάφο έξω από την πόλη Νταμάσακ, στη βόρεια Νιγηρία, από την οποία εκδιώχθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Ο πρόεδρος της χώρας δηλώνει, πάντως, αισιόδοξος για ολοκληρωτική νίκη επί των ισλαμιστών.

Στρατιώτες από το Τσαντ και τον Νίγηρα εντόπισαν έναν ομαδικό τάφο κοντά σε μια γέφυρα έξω από την πόλη Νταμάσακ, στη βόρεια Νιγηρία, από την οποία εκδιώχθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
{{{ map }}}
Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι στο σημείο βρέθηκαν θαμμένοι τουλάχιστον 70 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων είχαν αποκεφαλιστεί.

Τα πτώματα ήταν σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης και ορισμένα είχαν μουμιοποιηθεί λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι τα θύματα σκοτώθηκαν πριν από αρκετό καιρό.

Η Νταμάσακ κατελήφθη από την Μπόκο Χαράμ τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά πριν από μία εβδομάδα στρατιώτες του Νίγηρα και του Τσαντ την ανακατέλαβαν εκδιώκοντας τους ισλαμιστές.

Οι χωματόδρομοι της Νταμάσακ παραμένουν ουσιαστικά έρημοι μετά την απελευθέρωση της πόλης καθώς πολλοί κάτοικοι την είχαν εγκαταλείψει.

Οι ισλαμιστές λεηλάτησαν σπίτια και καταστήματα ενώ ζωγράφισαν σε όλους σχεδόν τους τοίχους τα σύμβολα της οργάνωσης.

Στις αρχές του έτους, η Μπόκο Χαράμ είχε υπό τον έλεγχό της μια έκταση περίπου ίση με το Βέλγιο. Με τη βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων του Νίγηρα και του Τσαντ, ο στρατός της Νιγηρίας έχει εκδιώξει τους ισλαμιστές από όλες τις περιοχές, εκτός από τρεις.

Αισιόδοξος ο πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν, υποψήφιος και πάλι στις προεδρικές εκλογές της 28ης Μαρτίου, δήλωσε ότι ελπίζει ο στρατός της χώρας να έχει ανακαταλάβει σε διάστημα ενός μήνα όλες τις πόλεις που έχει καταλάβει η Μπόκο Χαράμ.

Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δηλώσεις Τζόναθαν ίσως είναι πρόωρες, καθώς η Μπόκο Χαράμ απέδειξε τις τελευταίες ημέρες ότι είναι ακόμη σε θέση να διεξάγει επιθέσεις και αιματηρές επιδρομές.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος: δεν χρειαζόμαστε περισσότερο από έναν μήνα για να ανακαταλάβουμε όλες τις περιοχές που έχουν πέσει στα χέρια τους», δήλωσε ο Νιγηριανός πρόεδρος στο BBC, προτού προσθέσει: «η Μπόκο Χαράμ αποδυναμώνεται μέρα με την ημέρα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024