Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρονται σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg να δήλωσαν σε συναδέλφους τους της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα είναι ο πλέον μη συνεργάσιμος πελάτης (unhelpful client) του οργανισμού τα τελευταία 70 χρόνια της ιστορίας του. Το Bloomberg επικαλείται δύο άτομα που γνωρίζουν καλά τις συνομιλίες.
 

Το πρακτορείο αναφέρει πως η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group ήταν σύντομη και ευέξαπτη με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταγελούν ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν τηρούν τη συμφωνία παράτασης του προγράμματος διάσωσης του Φεβρουαρίου και δεν συνεργάζονται με τους πιστωτές.

Το Bloomberg σημειώνει πως η ομάδα του ΔΝΤ δήλωσε πως η στάση της Ελλάδας προς τους επίσημους πιστωτές της ήταν «απαράδεκτη».

Η ιστορική αναφορά

Σε σχέση με την ιστορική αναφορά στους χειρότερους πελάτες του ΔΝΤ μπορούν να σημειωθούν τα εξής:

Aπό τον Ιούλιο του 1944 έως και σήμερα μόλις τρεις χώρες η Ζιμπάμπουε, η Σομαλία και το Σουδάν δεν έχουν επιστρέψει τα δάνεια που είχαν λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ακόμη και η Αργεντινή ήταν συνεπής απέναντι στο ΔΝΤ.

Η μοναδική χώρα που έχει αποβληθεί από το Ταμείο – πρώτα σταματά η χρηματοδότηση, μετά η χώρα χάνει το δικαίωμα ψήφου και εν συνεχεία αποβάλλεται – ήταν η πρώην Τσεχοσλοβακία  το 1964.

Σημειώνεται πως τα 28 δισ. ευρώ της στήριξης του ΔΝΤ προς την Ελλάδα αντιστοιχούν στο 2.159% του μεριδίου συμμετοχής (quota) της χώρας στο Ταμείο.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr