Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βασικές κατηγορίες επιτραπέζιων παιχνιδιών

Βασικές κατηγορίες επιτραπέζιων παιχνιδιών

Στρατηγική ή.. τύχη

Η ποικιλία των επιτραπέζιων παιχνιδιών είναι τεράστια. Μερικά βασίζονται στην στρατηγική άλλα στην τύχη.. άλλα παίζονται με κάρτες, άλλα με ζάρια ενώ υπάρχουν και μερικά που τα συνδυάζουν. Κάποια είναι πιο ανταγωνιστικά και κάποια απαιτούν συνεργασία. Ο στόχος διαφέρει σε κάθε παιχνίδι, ο απώτερος σκοπός όμως είναι πάντα ο ίδιος… η διασκέδαση προς την νίκη! Αν θελήσει όμως κάποιος να κάνει μια βασική κατηγοριοποίηση, θα βρει μπροστά του δύο μεγάλες «οικογένειες»: τα Eurogames και τα Ameritrash.

Τα Eurogames ή εναλλακτικά Designer Board Games ή German-Style Board Games είναι για πολλούς η πιο δημοφιλής κατηγορία επιτραπέζιων παιχνιδιών. Ο όρος προήλθε από τα πρώτα επιτραπέζια αυτής της κατηγορίας που ήταν ευρωπαϊκά και κυρίως γερμανικά.. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι σχεδιαστές των παιχνιδιών αναγράφονταν στο εξώφυλλο του παιχνιδιού γι αυτό και πολλοί παίκτες και σχεδιαστές ονομάζουν αυτό το είδος Designer Games.
Βασικό στοιχείο τους επίσης είναι ότι ενώ υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των παικτών σπάνια γίνεται μάχη και μπορείς να «χτυπήσεις» τον αντίπαλο μόνο έμμεσα. Επιπλέον, οι παίκτες δεν μπορούν να αποκλειστούν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους είναι ότι υπάρχει πολύ λίγη τύχη. Σε περιπτώσεις που στο παιχνίδι μπαίνει ο τυχαίος παράγοντας συνήθως εμφανίζεται με κάρτες που τραβιούνται και ανακατεύονται τυχαία, κάποιες φορές υπάρχουν και ζάρια αλλά επηρεάζουν σε μικρό βαθμό το παιχνίδι. Επίσης η αλληλεπίδραση μεταξύ των παικτών είναι αρκετά περιορισμένη.

Τα Eurogames έχουν συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο, δεν ταυτίζεται τόσο με το παιχνίδι αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για να υποδηλώσει τι σημαίνει η κάθε ενέργεια του παίκτη. Αντ’ αυτού εστιάζουν στον μηχανισμό, ενώ δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην εικονογράφηση και στα εξαρτήματα του παιχνιδιού ενώ τα περισσότερα πιόνια και κομμάτια αποτελούνται από ξύλο. Παραδείγματα παιχνιδιών αυτής της κατηγορίας είναι τα Ticket to Ride, Caylus, Agricola, Puerto Rico, Settlers of Catan και Carcassonne.

Τα Ameritrash είναι τα επιτραπέζια παιχνίδια συνήθως αμερικανικής προέλευσης. Ο όρος αρχικά χρησιμοποιήθηκε υποτιμητικά γι αυτήν την κατηγορία καθώς πολλοί τα θεωρούσαν «σκουπίδια» εξού και η λέξη trash με τον καιρό όμως εδραιώθηκε και πλέον περιγράφει την συγκεκριμένη «οικογένεια» παιχνιδιών.
Βασικά χαρακτηριστικά τους είναι η έντονη παρουσία του θέματος μέσα στο παιχνίδι, με σκοπό συνήθως την προσομοίωση του. Επιπλέον δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο οπτικό κομμάτι, δηλαδή στην εικονογράφηση, στο ταμπλό, στις φιγούρες και γενικά στα εξαρτήματα του παιχνιδιού.
Σε μεγάλο ποσοστό συμβάλει η τύχη που ως επί τον πλείστον οφείλεται στα ζάρια.
Υπάρχουν πολλές μάχες ή απευθείας αναμετρήσεις μεταξύ των παικτών και ενίοτε μπορεί να υπάρξει και αποκλεισμός.
Μερικά παραδείγματα παιχνιδιών είναι τα Arkham Horror, Twilight Imperium, Talisman, Battlestar Galactica.

Προφανώς δεν ανήκουν όλα τα επιτραπέζια σε αυτές τις δύο κατηγορίες. Υπάρχουν και άλλες πολλές που απευθύνονται αντίστοιχα στα ενδιαφέροντα και στις ικανότητες των παικτών.

Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα παιχνίδια καρτών ή «Card games» όπου οι παίκτες χρησιμοποιούν κάρτες ως αποκλειστικό ή βασικό κομμάτι του παιχνιδιού. Υπάρχουν μάλιστα συλλεκτικά παιχνίδια με κάρτες όπου οι παίκτες με διάφορες αγορές ενισχύουν το deck τους (την τράπουλα τους) και για να επικρατήσουν έναντι του ανταγωνισμού.
Αντίστοιχα είναι και τα παιχνίδια με ζάρια, ή «Dice games» όπου το ρίξιμο των ζαριών.. είναι και ο μόνος μηχανισμός του παιχνιδιού.
Τα Οικογενειακά, ή «Family games» που είναι επιτραπέζια με μικρή συνήθως κλίμακα δυσκολίας και απλούς κανόνες και μπορούν να παιχτούν απ’ όλες τις ηλικίες.
Τα επιτραπέζια της παρέας ή αλλιώς «Party games» που βοηθάνε στην κοινωνική συμπεριφορά καθώς συμμετέχουν αρκετά άτομα. Έχουν απλοϊκούς κανόνες και ο χρόνος εκμάθησής τους είναι μικρός όπως και η διάρκειά τους.

Το σίγουρο είναι ότι κάθε παίκτης θα βρει αυτό που θα τον συναρπάσει και δεν θα σταματήσει να παίζει.

entertainment.in.gr

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024