Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νιγηρία: Και μισθοφόροι στον αγώνα της κυβέρνησης κατά της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Και μισθοφόροι στον αγώνα της κυβέρνησης κατά της Μπόκο Χαράμ

Οι αρχές της Νιγηρίας έχουν φέρει στη χώρα εκατοντάδες μισθοφόρους από τη Νότια Αφρική και την άλλοτε Σοβιετική Ένωση για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Επισήμως, η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται.

Οι αρχές της Νιγηρίας έχουν φέρει στη χώρα εκατοντάδες μισθοφόρους από τη Νότια Αφρική και την άλλοτε Σοβιετική Ένωση για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της ισλαμιστικής ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Η κίνηση αυτή γίνεται γνωστή ενώ απομένουν πλέον λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Νιγηρία, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την 28η Μαρτίου.

Οι φήμες περί της εμπλοκής μισθοφόρων στις επιχειρήσεις εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης επιβεβαιώθηκαν με την ανάρτηση φωτογραφιών στο Twitter στις οποίες εικονίζονται τεθωρακισμένα οχήματα να κινούνται κατά μήκος ενός δρόμου, κατά πάσα πιθανότητα στην πόλη Μαϊντουγκούρι, η οποία αποτελεί προπύργιο της Μπόκο Χαράμ.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters ήταν σε θέση να προσδιορίσει την τοποθεσία που φαίνεται στη φωτογραφία ως την οδό Μπάμα, κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Σε μια από τις φωτογραφίες αυτές, που αναρτήθηκε την 6η Μαρτίου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, απεικονίζεται ένας λευκός άνδρας που φοράει χακί μπλουζάκι και αλεξίσφαιρο, πλάι σε ένα πολυβόλο μεγάλου διαμετρήματος, καθώς η φάλαγγα κινείται μέσα στους δρόμους της πόλης. Αφίσες της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνήτη του Μπόρνο, Κάσιμ Σετίμα, αφήνουν να εννοηθεί ότι η φωτογραφία έχει τραβηχτεί πρόσφατα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να κάνει σχόλια, παραπέμποντας το θέμα στον εκπρόσωπο του Στρατού Κρις Ολουκολάντε, ο οποίος αρνήθηκε και αυτός με τη σειρά του να απαντήσει στα πολλαπλά ερωτήματα που του υποβλήθηκαν σχετικά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Voice of America ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Τζόναθαν Γκούντλακ, δήλωσε ότι δύο εταιρείες παρέχουν στη χώρα «εκπαιδευτές και τεχνικούς» προκειμένου να βοηθήσουν στην ενίσχυση των νιγηριανών δυνάμεων. Ο ίδιος δεν αποκάλυψε τις επωνυμίες των εταιρειών, την εθνικότητα των ανδρών, ή τον ακριβή αριθμό τους.

Πάντως, η Ν.Αφρική απαγορεύει στους υπηκόους τους να δρουν ως μισθοφόροι σε άλλες χώρες. Η Γεωργία -χώρα που αποτελεί σημαντική «πηγή» για τις μισθοφορικές εταιρείες- έχει προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδια που απαγορεύουν τη μισθοφορική δράση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024