Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αύξηση στα κέρδη προ προβλέψεων για τη Eurobank

Αύξηση στα κέρδη προ προβλέψεων για τη Eurobank

Σημαντική αύξηση στα κέρδη προ προβλέψεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 αλλά και συνολικά για το έτος ανακοίνωσε η Eurobank, αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τη χορήγηση νέων δανείων.

Σημαντική αύξηση στα κέρδη προ προβλέψεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 αλλά και συνολικά για το έτος ανακοίνωσε η Eurobank, αυξάνοντας παράλληλα σημαντικά τη χορήγηση νέων δανείων.

Αναλυτικά, στα 211 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη προ προβλέψεων της Eurobank για το τελευταίο τρίμηνο του 2014, έναντι 192 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ συνολικά για το 2014 ο ίδιος δείκτης αυξήθηκε κατά 48,8%.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, επίσης στο τελευταίο τρίμηνο τα δάνεια αυξήθηκαν κατά 164 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα, γεγονός που σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας στην χρηματοδοτική της πορεία. Συνολικά, ο όμιλος κατέγραψε ζημιές ύψους 524 εκατ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο του έτους, στις οποίες περιλαμβάνονται ζημιές από απομείωση υπεραξίας και λοιπές διαγραφές ύψους 218 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας κ. Νικόλαος Καραμούζης δήλωσε:

«Το μακροοικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα απαιτητικό και αβέβαιο. Παρά τις προκλήσεις, η Eurobank διατηρεί το βασικό στόχο της, στο πλαίσιο των «Δεσμεύσεων» που έχει αναλάβει για το 2015, για στήριξη των πελατών της και της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στην αποτελεσματική και ευέλικτη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με σεβασμό στις ανάγκες και τις δυνατότητες των πελατών μας, στη χρηματοδότηση των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, των καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρηματικών σχεδίων και στην εφαρμογή αρχών σύγχρονης Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Προτεραιότητά μας είναι η διατήρηση της κεφαλαιακής ισχύος της Τράπεζας, η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας για τον Όμιλο και η στήριξη των πελατών μας. Η επιβεβλημένη υιοθέτηση ενός νέου ισορροπημένου πλαισίου σχέσεων της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους της με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, πελατών και της κοινωνίας στις προοπτικές της χώρας, θα οδηγήσουν σε ταχεία εξομάλυνση των συνθηκών της αγοράς και της οικονομίας και στην προσέλκυση επενδύσεων και επενδυτικών κεφαλαίων, που είναι απολύτως απαραίτητα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Σε μια τέτοια προοπτική, η Eurobank, στηριζόμενη στην εμπιστοσύνη των μετόχων, των εργαζομένων και των πελατών της, έχει όλες τις προϋποθέσεις και προετοιμάζεται για να ηγηθεί των εξελίξεων και να συμβάλει καθοριστικά, ώστε να δρομολογηθεί η οριστική επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης.»

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας σημείωσε:

«Η βελτίωση των οργανικών αποτελεσμάτων της Τραπέζης συνεχίστηκε, παρά τη σταδιακή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. Εφαρμόζουμε με συνέπεια τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό, με τις αναγκαίες προσαρμογές στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Προχωρήσαμε σε περαιτέρω θωράκιση του ισολογισμού, διατηρώντας τις προβλέψεις σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας την κάλυψη των επισφαλειών σε επίπεδα άνω του 56% και εναρμονίζοντας πλήρως τις συσσωρευμένες προβλέψεις με τις απαιτήσεις του πρόσφατου ελέγχου ποιότητας του χαρτοφυλακίου που διενήργησαν οι εποπτικές αρχές. Σε επίπεδα άνω των στόχων κινήθηκε και η μείωση του λειτουργικού κόστους, που υπερέβη το 10% σε ετήσια βάση.

Το 4ο τρίμηνο του 2014 υπήρξε το πρώτο τρίμηνο με θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης για τον Όμιλο, μετά από σημαντικό χρονικό διάστημα. Παρόλο που από τα τέλη του έτους καταγράφηκε επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας, με ανάσχεση των εκροών μετά το τέλος Φεβρουαρίου του 2015, είναι σημαντικό ότι η τάση μείωσης του κόστους των καταθέσεων δεν αντιστράφηκε.

Ο στόχος της επιστροφής στην κερδοφορία μέσα στο 2015 παραμένει, αλλά η δυνατότητα επίτευξής του συνδέεται με την ταχύτητα αποκατάστασης του μακροοικονομικού και χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος. Προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση των πιέσεων στη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, των προκλήσεων σχετικών με το σχηματισμό νέων δανείων σε καθυστέρηση, η διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης και η κατοχύρωση της δυνατότητάς μας να χρηματοδοτούμε τους πελάτες μας και την ελληνική οικονομία.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024