Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δίκη Παπακωνσταντίνου: Ποια αρχεία της λίστας Λαγκάρντ ανοίχθηκαν το 2010

Δίκη Παπακωνσταντίνου: Ποια αρχεία της λίστας Λαγκάρντ ανοίχθηκαν το 2010

Με την προβολή της λίστας Λαγκάρντ συνεχίστηκε την Τρίτη η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο. Η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου ζήτησε να ανοιχτούν και να προβληθούν όλα τα αρχεία τα οποία διαπιστώθηκε κατά την εγκληματολογική έρευνα ότι ανοίχτηκαν από διάφορους χρήστες. Προηγήθηκε κατάθεση της δικηγόρου Γαλάτειας Μανέ, ειδικής συνεργάτιδας του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Με την κατάθεση της δικηγόρου Γαλάτειας Μανέ, ειδικής συνεργάτιδας (από τον Ιούνιο του 2011 ως τον Αύγουστο του 2012) του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, άρχισε την Τρίτη η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τους χειρισμούς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ως προς τη λίστα Λαγκάρντ.
Κατόπιν ερωτήσεων του προέδρου Νικόλαου Πάσσου, η μάρτυς είπε τα εξής: «Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, με κάλεσε ο κ. Διώτης και με ρώτησε αν ξέρω να μεταγράψω ένα usb σε ένα άλλο. Μου έδωσε χρήματα, αγόρασα ένα νέο usb και σε έναν υπολογιστή laptop που υπήρχε στο γραφείο του το μετέγραψα. Δεν μου είπε ποτέ τι περιείχε το usb. Συμπέρανα πάντως ότι δεν μπορούσε να το κάνει μόνος του. Δεν ένιωσα καχυποψία ή κίνδυνο.
» Δεν είχα εξάλλου καμία εικόνα ως προς το τι περιείχε. Δεν γνωρίζω τι έκανε το παλιό usb, ούτε εμένα μου ζήτησε να το καταστρέψω. Δεν έσβησα καν το περιεχόμενο του παλιού. Δεν κάναμε καμία συζήτηση, ούτε τότε ούτε μετά. Μάλιστα, δεν έχω συναντηθεί μαζί του από τότε».
«Το ανοίξατε; Το αντιγράψατε στο σύνολό του;» ρώτησε η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου. «Δεν το άνοιξα. Ό,τι υπήρχε το αντέγραψα» απάντησε η μάρτυς.
«Ελέγξατε αν κάνατε επιτυχώς την αντιγραφή;» ρώτησε ο αρεοπαγίτης Κωνσταντίνος Τσόλας, για να εισπράξει την άρνηση της μάρτυρος.
«Μπορεί να διαπιστωθεί μέσα από το laptop η μεταγραφή από το ένα usb στο άλλο;» ρώτησε ο κ. Τσόλας τον Απόστολο Δελτσίδη, πραγματογνώμονα της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκεται τρίτη μέρα στο δικαστήριο ως μάρτυρας. «Μπορούμε να το κοιτάξουμε» απάντησε ο κ. Δελτσίδης.

«Γνωρίζετε αν το ίδιο πρωί ο κ. Διώτης συνάντησε τον κ. Ευ. Βενιζέλο;» ρώτησε ο Τάκης Βασιλακόπουλος, συνήγορος του Γ. Παπακωνσταντίνου. «Όχι» είπε η κ. Μανέ. «Αφού του το δώσατε, παραμείνατε στο γραφείο του;» είπε ο συνήγορος. «Έφυγα, πήγα στο δικό μου γραφείο» απάντησε η μάρτυς.

Σε ερώτηση της υπεράσπισης (Π. Κουρελέας), η κ. Μανέ ανέφερε ότι ο κ. Διώτης είχε στοιχειώδεις γνώσεις υπολογιστή, έμπαινε στο Διαδίκτυο, διάβαζε δημοσιεύματα και έγραφε κείμενα.
«Διαγραφή αρχείων θα μπορούσε να κάνει μόνος του;» ανίχνευσε ο συνήγορος. «Δεν το γνωρίζω» είπε η μάρτυς.
Ο εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού Βασίλης Δημακόπουλος διάβασε απόσπασμα από το υπόμνημα του κ. Διώτη, βάσει του οποίου προέκυψε αντίφαση μεταξύ αυτού («τη ρώτησα πώς γίνεται η διαγραφή» είχε πει ο ίδιος) και της κατάθεσης της μάρτυρος. Η ίδια επέμεινε, σε πείσμα του τι έχει πει ο κ. Διωτης, ότι ούτε τη ρώτησε πώς γίνεται η διαγραφή αρχείων ούτε του υπέδειξε τρόπο διαγραφής.
Η λίστα σε γιγαντοοθόνη
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τέθηκε εν συνεχεία η προβολή της λίστας Λαγκάρντ σε γιγαντοοθόνη στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. «Ούτε στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, το Supreme Court, δεν γίνεται τέτοια διαδικασία…» σχολίασε σκωπτικά ο πρόεδρος.
Ο κ. Δελτσίδης μπήκε στη διαδικασία να ανοίξει τα αρχεία που ανοίχτηκαν το βράδυ της 30ής Σεπτεμβρίου 2010 και τα οποία φέρεται να άνοιξε ο πρώην υπουργός.
Μόλις έφθασε στο «Παπανδρέου Ευάγγελος», ο κ. Βασιλακόπουλος ζήτησε να γίνει συνολική αναζήτηση με το όνομα «Παπανδρέου»: «Υπάρχουν 13 αρχεία συνολικά, και όχι μόνον τρία, όσα δηλαδή ανοίχτηκαν με το συγκεκριμένο όνομα» είπε ο συνήγορος για να αποδομήσει το όποιο κίνητρο.
«Δεν μας ενδιαφέρει τι περιέχει η λίστα Λαγκάρντ, αλλά τι ανοίχτηκε το βράδυ 30.9.2010» αντέκρουσε η εισαγγελέας. «Αυτός είναι ημιτελής συλλογισμός, δεν μπορεί να μας είναι αδιάφορο» παρενέβη ο συνήγορος κ. Δημακόπουλος.
«Κάντε μια αναζήτηση ‘Παπακωνσταντίνου’ και μόνον» υπέδειξε λίγο αργότερα ο πρόεδρος.
Ο κ. Δελτσίδης με κλειδί αναζήτησης το «papaconstantin» ανέδειξε δύο αρχεία, το «Papaconstantin Aristides» μεταξύ άλλων, το οποίο ωστόσο -σημείωσε η υπεράσπιση- δεν ανοίχτηκε το βράδυ εκείνο.
«Το βούλευμα αναφέρει ότι το άνοιγμα των αρχείων δεν έγινε τυχαία…» ανέφερε ο κ. Κουρελέας, για να καταρρίψει το σχετικό επιχείρημα πώς γίνεται να μην έχει ανοίξει το εν λόγω αρχείο.
«Για να τα έχει σβήσει τα αρχεία, πρέπει προηγουμένως να τα έχει εντοπίσει» ανέπτυξε τον συλλογισμό του ο συνήγορος. «Το αν τα έχει εντοπίσει, δεν θα τα δούμε από εδώ, θα το βλέπαμε από το αρχικό cd που έχει χαθεί…» σχολίασε με τη σειρά της η εισαγγελέας.
Όταν λίγο νωρίτερα η αναζήτηση έγινε με κλειδί το «Papakonstantin», με «k», ανεδείχθη και το όνομα της κυρίας Ελένης Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφης του υπουργού, το οποίο όμως δεν φέρεται να έχει ανοιχτεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το Βερολίνο χαρίζει το σπίτι του Γκέμπελς, αλλά δεν το θέλει κανείς

Το κτήμα μαζί με το ακίνητο των δεκάδων δωματίων δίνεται δωρεάν, σε διαφορετική περίπτωση θα κατεδαφιστεί.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024