Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απώλεια βάρους και λετροζόλη στη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας

Απώλεια βάρους και λετροζόλη στη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας

Δύο νέες προσεγγίσεις για την ενίσχυση της ποιότητας του ανδρικού σπέρματος παρουσίασαν επιστημονικές ομάδες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, στο Σαν Ντιέγκο.

Δύο νέες προσεγγίσεις για την ενίσχυση της ποιότητας του ανδρικού σπέρματος παρουσίασαν επιστημονικές ομάδες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας, στο Σαν Ντιέγκο.

Στην πρώτη περίπτωση διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι άνδρες που έχασαν βάρος ήταν πιθανότερο να καταφέρουν να καταστήσουν έγκυες τις συντρόφους τους. Στην δεύτερη μελέτη, ένα αντικαρκινικό φάρμακο αποδείχθηκε χρήσιμο στην θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας.

Πιο αναλυτικά, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Sherbrooke στον Καναδά πραγματοποίησε την πρώτη μελέτη με στόχο να βοηθήσει παχύσαρκους άνδρες να χάσουν βάρος. Στη συνέχεια μελέτησαν κατά πόσο αυτή η τακτική βελτίωνε τις πιθανότητες επίτευξης κύησης.

Συγκεκριμένα, από 65 ζευγάρια που είχαν ζητήσει βοήθεια από Κλινική Γονιμότητας, οι σύντροφοι υποβλήθηκαν για δώδεκα μήνες σε πρόγραμμα σωματικής άσκησης και συνεδριών διατροφικής συμβουλευτικής.

Τελικά, οι άνδρες που κατάφεραν να τεκνοποιήσουν ήταν εκείνοι που είχαν χάσει το περισσότερο σωματικό βάρος.

«Πρόκειται για την πρώτη προοπτική μελέτη που αποδεικνύει ότι οι άνδρες που βελτιώνουν το βάρος τους αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες να καταστήσουν έγκυο τη σύντροφό τους», εξήγησε ο Δρ Τζιν-Πατρίς Μπάιλαρτζον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Ο ερευνητής διατυπώνει την άποψη ότι η παχυσαρκία επηρεάζει άμεσα τόσο τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, όσο και την ποιότητά τους, τροποποιώντας ουσιωδώς το DNA. Συμβουλεύει μάλιστα τα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας να ελέγχουν το σωματικό τους βάρος, όταν προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί.

Στην δεύτερη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, στον Καναδά, μελέτησαν την δραστική ουσία λετροζόλη που χορηγείται στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, καθώς και ως θεραπεία της γυναικείας υπογονιμότητας.

Το σκεπτικό των επιστημόνων ήταν ότι, η περίσσεια λίπους στους άνδρες προκαλεί τροποποίηση της ισορροπίας των ορμονών του φύλου, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Η δοκιμαστική χορήγηση της λετροζόλης σε 12 άνδρες με υπογοναδοτροφικό υπογοναδισμό (μια μορφή υπογονιμότητας που σχετίζεται με την παχυσαρκία) έδειξε ότι, η δραστική ουσία σταμάτησε την αποδόμηση της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, δύο άνδρες να καταφέρουν να αποκτήσουν παιδιά. Οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν πρόβλημα τουλάχιστον τρία χρόνια.

«Η λετροζόλη είναι πολύ αποτελεσματική θεραπεία της υπογονιμότητας, όταν αυτή σχετίζεται με τον υπογοναδισμό εκ παχυσαρκίας», σημειώνει η Δρ Λένα Σαλγκάδο από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024