Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η «Έντα Γκάμπλερ» του Κωνσταντίνου Ρήγου «έρχεται» στο θέατρο Σημείο

Η «Έντα Γκάμπλερ» του Κωνσταντίνου Ρήγου «έρχεται» στο θέατρο Σημείο

«Είναι ένα κοινωνικό, αστυνομικό θρίλερ. Ένα θρίλερ για τις ανθρώπινες σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά για την παράσταση Έντα Γκάμπλερ ο σκηνοθέτης της Κωνσταντίνος Ρήγος, που ανεβαίνει -μετά το ξεσπίτωμά του από το Rex- την Παρασκευή 6 Μαρτίου στη σκηνή του θεάτρου Σημείο με πρωταγωνιστές τους: Κατερίνα Διδασκάλου, Ακύλλα Καραζήση, Δήμητρα Ματσούκα, Μαριέττα Σγουρδαίου, Γιάννη Στάνκογλου, Βασιλική […]

«Είναι ένα κοινωνικό, αστυνομικό θρίλερ. Ένα θρίλερ για τις ανθρώπινες σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά για την παράσταση Έντα Γκάμπλερ ο σκηνοθέτης της Κωνσταντίνος Ρήγος, που ανεβαίνει -μετά το ξεσπίτωμά του από το Rex- την Παρασκευή 6 Μαρτίου στη σκηνή του θεάτρου Σημείο με πρωταγωνιστές τους: Κατερίνα Διδασκάλου, Ακύλλα Καραζήση, Δήμητρα Ματσούκα, Μαριέττα Σγουρδαίου, Γιάννη Στάνκογλου, Βασιλική Τρουφάκου και Γιάννη Τσεμπερλίδη.

To έργο είναι ένα από τα πιο σύγχρονα της σύγχρονης δραματουργίας. Γράφτηκε το 1890 και μιλάει για την ιστορία της Έντα Γκάμπλερ, μιας γυναίκας εγκλωβισμένης μέσα στα ήθη και έθιμα εκείνης της εποχής, η οποία δεν μπορεί να ζήσει το όνειρό της και εγκλωβίζεται σε μια ζωή που δεν ήθελε, πράγμα που την κάνει να πλήττει και να δημιουργεί διάφορες καταστάσεις γύρω της, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται.

Εξάμβλωμα της φαντασίας, τέρας, παρανοϊκή, ατομίστρια, άτεγκτη, ζηλιάρα, οραματίστρια, φεμινίστρια, ιδεαλίστρια, θύμα των περιστάσεων…, είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που έχουν χρησιμοποιήσει οι κριτικοί για να περιγράψουν την αμφιλεγόμενη ηρωίδα του Ίψεν.

Για το πώς πήρε την απόφαση για το ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου o σκηνοθέτης ανέφερε ότι «εδώ και πολλά χρόνια ήθελα να κάνω ένα κλασικό έργο και ο Ίψεν κατά κάποιο τρόπο έρχεται κοντά στην ψυχολογία μου».

«Η αλήθεια είναι ότι οι γυναικείες μορφές με έλκουν περισσότερο από τις αντρικές. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, ίσως προσπαθώ να αντιμετωπίσω τις γυναίκες μέσα από την αντρική ματιά. Και να τις αντιμετωπίσω όχι ως γυναίκες αλλά ως ανθρώπινα όντα, όπως αντιμετωπίζει ο Ίψεν την Έντα Γκάμπλερ, ο οποίος βάζει τον εαυτό του μέσα σε αυτήν. Είναι ένα έργο περιέργως αυτοβιογραφικό» συμπλήρωσε.

Επίσης ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στη μετάφραση, που υπογράφει η Έρι Κύργια, η οποία έχει γίνει κατευθείαν από τα δανέζικα και νορβηγικά και έχει κάνει το έργο να «μοιάζει ότι έχει γραφτεί χθες. Έχει χρησιμοποιήσει όλους τους τόνους και τους τρόπους του Ίψεν» είπε χαρακτηριστικά.



Η Έντα Γκάμπλερ είναι ανέτοιμη να «υποστεί» τη ζωή που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της λέγοντας «ναι» στο γάμο με τον ακαδημαϊκό Γιέργκεν Τέσμαν. Λίγες, μόνο, ώρες μετά την επιστροφή τους από το γαμήλιο ταξίδι, η Έντα έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει την πλήξη της παίζοντας με τις τύχες των ανθρώπων γύρω της. Τα περιθώρια στενεύουν, ωστόσο, και για την ίδια, όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες φοβίες της. Η τραγική κατάληξη φαντάζει ως μόνη επιλογή…

Η Μαριέττα Σγουρδαίου, δασκάλα του Κωνσταντίνου Ρήγου στη Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, αναφέρθηκε στην πρώτη της συνεργασία με τον μαθητή της αλλά και για το ρόλο της, της οικονόμου-τροφού Μέρτε που όπως είπε χαρακτηριστικά «παρακολουθεί όλο αυτό το στροβίλισμα της αυτοκαταστροφής των ηρώων που ο Ίψεν έχει αποτυπώσει με ένα τρόπο άκρως διεισδυτικό».

Μαρία Παπουτσή

Θέατρο Σημείο – Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα (πίσω από το Πάντειο)
Πληροφορίες: τηλ. 211 80 000 80
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Κυριακή – 19:00 /Πέμπτη, Παρασκευή – 21:00
Σάββατο – 18:00 & 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ – Κανονικό
15 ευρώ – Μαθητικό / Νεανικό (έως 22 ετών) / Φοιτητικό / Ανέργων / Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Άνω των 65 ετώνΠροπώληση:Viva.gr (www.viva.gr/tickets/theatre/rex/enta-gabler/), τηλ. 11876 και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, SEVEN SPOTS, IANOS, RELOAD.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024