Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στασινόπουλος: Έλειπαν τρία αρχεία από το πρώτο CD της λίστας Λαγκάρντ

Στασινόπουλος: Έλειπαν τρία αρχεία από το πρώτο CD της λίστας Λαγκάρντ

Ο κ. Στέλιος Στασινόπουλος, τέως ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ (και διάδοχος του κ. Ιωάννη Διώτη, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση διαχείρισης της επίμαχης λίστας) κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη, στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς Παπακωνσταντίνου ως προς τη λίστα Λαγκάρντ. Ανέφερε ότι η πρώτη λίστα είχε τρία αρχεία λιγότερα, ενώ εκτίμησε ότι ο έλεγχος έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί.

Ο Στέλιος Στασινόπουλος, τέως ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ (και διάδοχος του Ιωάννη Διώτη, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση διαχείρισης της επίμαχης λίστας) καταθέτει σήμερα, Τετάρτη, στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς Παπακωνσταντίνου ως προς τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο κ. Στασινόπουλος περιέγραψε πώς παρέλαβε το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ στις 2 Οκτωβρίου 2012, διπλωμένο σε μια κόλλα χαρτί σε ένα φάκελο με ένδειξη «Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ». «Είχε προγραμματιστεί, θυμάμαι, μια σύσκεψη, και εν αναμονή της εμφανίστηκε ο διευθυντής οργάνωσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Κανελλόπουλος, ο οποίος μου παρέδωσε τον σχετικό φάκελο. Μου είπε ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο του φακέλου. Ανέβηκα αμέσως στον τότε οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρήγορη Πεπόνη και ύστερα από συνεννόηση μαζί του, του το παρέδωσα χέρι με χέρι».
Ο κ. Στασινόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά και στην παραλαβή του δεύτερου cd της λίστας Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

«Με εντολή Στουρνάρα, τότε υπουργού Οικονομικών, συστήθηκε επιτροπή η οποία ταξίδεψε στις 20 Δεκεμβρίου 2012 στο Παρίσι. Επέστρεψε αυθημερόν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Προσωπικά ήμουν σε συνεχή επαφή με τον κ. Πεπόνη. Ήλθε η επιτροπή κατευθείαν στο γραφείο μου, μου παρεδόθη σφραγισμένο δέμα.

» Έφτιαξα επί τόπου αντίγραφο του cd και το παρέδωσα στον οικονομικό εισαγγελέα, παρουσία όλων, και μετά παρεδόθη το υλικό με δική του εντολή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ. ‘Πόσα διακριτά αρχεία έχει;’ ρώτησε ο κ. Πεπόνης. ‘Δύο χιλιάδες εξήντα δύο’ ήταν η απάντηση. Τότε ήταν που διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα με το προηγούμενο υλικό· έλειπαν τρία αρχεία…».

Ο διάλογος μεταξύ του προέδρου και του κ. Στασινόπουλου έχει ως εξής:

  • Μάρτυρας: Μού παραδόθηκε σε σφραγισμένο φάκελο μετά την επιστροφή της επιτροπής μεσάνυχτα από το Παρίσι. Αμέσως έγινε η αποσφράγιση.
  • Πρόεδρος: Και το Όσκαρ πάει σε ποιους;
  • Μάρτυρας: Έδωσα αντίγραφο στον εισαγγελέα παρουσία όλων. Και αμέσως το πρωτότυπο δόθηκε με εντολή Πεπόνη στους υπεύθυνους του περιφερειακού ελέγχου. Και όταν ανοίχτηκε ακούσαμε για πρώτη φορά ότι τα αρχεία ήταν 2.062. Και τότε είδαμε ότι είχε πρόβλημα σε σχέση με το προηγούμενο cd.
  • Πρόεδρος: Μα το πρώτο cd το είδαν μόνο τρία πρόσωπα, έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Ο πρόεδρος μάλιστα χαρακτήρισε θρίλερ όλη την επιχείρηση… άφιξης της λίστας, ενώ ο Στ. Στασινοπουλος είπε ότι ήταν πρωτόγνωρος ο έλεγχος για το ΣΔΟΕ.

«Απόκρυψη 6 εκατ. ευρώ»

Τα πρώτα στοιχεία έδειχναν απόκρυψη εισοδήματος για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Στασινόπουλος για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι ένας από αυτούς, ο Ανδρέας Ρωσσώνης, είχε μηδενικό υπόλοιπο την εποχή εκείνη.
«Κακώς λέγεται ότι το ΣΔΟΕ ερευνά τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. εισαγγελέας την έχει δώσει σε πολλές ΔΟΥ» είπε ο μάρτυς. «Δεν κωλυσιεργεί το ΣΔΟΕ».
Νωρίτερα πάντως είχε σχολιάσει: «Νομίζω ότι θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα, ο έλεγχος».
Ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ σημείωσε ότι από τα 2.062 ονόματα της λίστας ταυτοποιήθηκαν με ΑΦΜ τα 1.740, κι από αυτά τα 900 παρουσίαζαν μηδενικό υπόλοιπο. «Αρχίσαμε να ελέγχουμε αυτούς που δεν είχαν καμία κάλυψη» είπε χαρακτηριστικά.

«Έλεγχος ακόμη και με ανεπίσημη παράδοση υλικού»

Ο κ. Στασινόπουλος τόνισε ότι δεν χρειαζόταν ειδική εντολή για να διενεργήσει έλεγχο.

«Αν σας παραδιδόταν το υλικό χέρι με χέρι και όχι επισήμως, όπως έγινε;» ρώτησε ο πρόεδρος. «Οποιαδήποτε πληροφορία έρχεται στο ΣΔΟΕ είναι προς αξιολόγηση» απάντησε ο μάρτυς. «Σε κάθε περίπτωση θα έκανα έλεγχο».

«Αν σας το έδινε και δεν ήταν υπουργός πια;» ρώτησε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου.

«Οποιαδήποτε πληροφορία, από οποιονδήποτε πολίτη και αν προέρχεται, είναι πολύτιμη. Θα πρωτοκολλούσα το υλικό και θα προχωρούσα…» απάντησε ο κ. Στασινόπουλος. «Δεν είναι δόκιμο να προχωρήσει κανείς χωρίς πρωτόκολλο» συμπλήρωσε ο ίδιος ύστερα από την πίεση της εισαγγελέως.

Ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρχαν ώς το 2010, οπότε και δεν είχε θεσπιστεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου: «Ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών ήταν ασήμαντος, δεν υπήρχαν καν άτομα να ψάξουν τους λογαριασμούς. Επιπροσθέτως, υπάρχει πολυπλοκότητα σε αυτούς τους ελέγχους, χρειάζεται διασταύρωση από πολλές πλευρές».

Ο Τάκης Βασιλακόπουλος, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Γ. Παπακωνσταντίνου, προσπάθησε -βάσει εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης- να διερευνήσει τι συμβαίνει με το άνοιγμα του αρχικού usb στις 2 Οκτωβρίου 2012, καθώς συγκεκριμένη ώρα ανιχνεύεται άνοιγμα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του επικεφαλής του ΣΔΟΕ πέντε αρχείων (εκ των οποίων το πιο θεαματικό είναι αυτό του κ. Μιωνή και της πεθεράς του κ. Κεφαλογιάννη).

«Κανένα αρχείο, τη συγκεκριμένη ώρα, δεν ανοίχτηκε από τον δικό μου υπολογιστή. Το θυμάμαι πολύ καλά γιατί η παρουσία μου έτυχε να είναι δημόσια εκείνη την ημέρα» απάντησε ο κ. Στασινόπουλος.

«Κάποιον λάκκο έχει η φάβα, ας μου επιτρέπει η έκφραση» σχολίασε ο συνήγορος.

Ο μάρτυρας δήλωσε ότι το στικάκι ήταν κλειδωμένο στο συρτάρι του, ενώ ήταν κατηγορηματικός πως ο υπολογιστής του δεν πειράχτηκε. Ακόμη και όταν πιέστηκε από το δικαστήριο, παρέμεινε αταλάντευτος. «Σπανίως έχω συναντήσει τέτοιο μάρτυρα…» σχολίασε ο κ. Νικόλαος Πάσσος, πρόεδρος του δικαστηρίου.

Νωρίτερα, ο επίσης πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης ζήτησε από το δικαστήριο να ανακαλέσει την απόφασή του περί της κλήτευσης του στη δίκη, γιατί είναι κατηγορούμενος σε άλλο δικαστήριο για την ίδια υπόθεση.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του απάντησε ότι οι μάρτυρες δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν δικονομικά αιτήματα και του ζήτησε να περιμένει τη σειρά του να καταθέσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024