Με διακοπή για τις 23 Μαρτίου άρχισε η δίκη για το Βατοπαίδι
Για τις 23 Μαρτίου διέκοψε τη δίκη για την υπόθεση Βατοπαιδίου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το δικαστήριο προχώρησε σε διακοπή της διαδικασίας, προκειμένου να οριστεί άλλη αίθουσα, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τα 13 πρόσωπα που κάθονται στο εδώλιο και τους συνηγόρους τους.
Για τις 23 Μαρτίου διέκοψε τη δίκη για την υπόθεση Βατοπαιδίου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το δικαστήριο προχώρησε σε διακοπή της διαδικασίας, προκειμένου να οριστεί άλλη αίθουσα, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τα 13 πρόσωπα που κάθονται στο εδώλιο και τους συνηγόρους τους.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, στελέχη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου και η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη.
Με την έναρξη της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με τους συνηγόρους του, διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφεραν, το παραπάνω ποσό αφορά τις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία, με βάση τις τιμές των συμβολαίων, προσδιορίζεται στα 69,4 εκατ. ευρώ.
Το Δημόσιο πλην της περιουσιακής του ζημίας διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ «εις ολόκληρον» για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων”.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, και επίσης ζητά την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Για αρκετές από αυτές έχουν εκδοθεί ήδη πρωτόδικες αποφάσεις και εκκρεμούν οι εφετειακές.
Παρόντες στο δικαστήριο ήταν και οι πρώην υπουργοί Σ.Ξυνίδης, Γ.Πεταλωτής και Αλέξανδρος Κοντός, οι οποίοι είναι στον κατάλογο των μαρτύρων της υπόθεσης.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση, με βασικούς κατηγορουμένους τον ηγούμενο Εφραίμ και τον δεύτερο τη τάξει στη Μονή μοναχό Αρσένιο, αφορά την παράδοση από τη Μονή, στο Δημόσιο, της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου.
Η εν λόγω ανταλλαγή, που κατά τη δικογραφία προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, έγινε την περίοδο 2006- 2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της την Βιστωνίδα από το 1080 οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλο και άλλα που ακολούθησαν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 10 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Πυρά της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – «Για μια ακόμα μια φορά αποκλίνουμε από την Ευρώπη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442