Σχεδόν δεκαπλάσιος είναι ο κίνδυνος εμφράγματος δύο ώρες μετά από ένα έντονο ξέσπασμα θυμού, υποστηρίζουν αυστραλοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου και του Βασιλικού Νοσοκομείου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον Δρ Τομας Μπακλεϊ, μελέτησε τις στεφανιαίες αγγειογραφίες στις οποίες είχαν υποβληθεί 687 ασθενείς, που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο, λόγω συμπτωμάτων εμφράγματος.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, ενώ επεισόδιο θυμού δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, όταν ο θυμός είναι έντονος τότε ο κίνδυνος είναι 8,5 φορές υψηλότερος.

Μάλιστα, ένα περιστατικό πολύ έντονου θυμού μπορεί να προκαλέσει οξεία έμφραξη των στεφανιαίων αρτηριών, όπως έδειξαν και οι αγγειογραφίες.

Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες, αλλά και την κοινή λογική, ότι ο έντονος θυμός μπορεί να «πυροδοτήσει» έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε ένα έντονο επεισόδιο θυμού, όπως οι διαπληκτισμοί με μέλη της οικογένειας, φίλους ή συναδέλφους ή εν ώρα οδήγησης. Ωστόσο, οι ενδο-οικογενειακοί καβγάδες και ο θυμός απόρροια επαγγελματικών διενέξεων, είναι πιθανότερο να συντελέσουν στην εκδήλωση εμφράγματος.

Εκτός από τον θυμό, και το έντονο άγχος μπορεί να δράσει ανάλογα. Η μελέτη διαπίστωσε αύξηση κατά 9,5 φορές του κινδύνου εμφράγματος δύο ώρες μετά από ένα οξύ επεισόδιο άγχους.

«Ο κίνδυνος αυξάνει επειδή λόγω του έντονου θυμού επιταχύνεται η λειτουργία της καρδιάς και αυξάνεται η πίεση του αίματος, πράγμα επιβαρυντικό ιδίως αν υπάρχει ήδη στένωση αρτηρίας και τάση για θρόμβωση σε έναν άνθρωπο. Όσοι θυμώνουν εύκολα, πρέπει να ελέγχουν συχνά την αρτηριακή πίεσή τους και επίσης καλά θα έκαναν να κόψουν το τσιγάρο», σύμφωνα με τον Δρ Μπακλεϊ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr